Doorgaan naar hoofdcontent

Movin on up - quit your job!

Voor de kantoorhamsters die verteerd worden door onrust over hun voortbestaan in de gouden kooi is er 1 tip: stap uit de tredmolen. De onzekerheid die aan je knaagt over het eventueel verliezen van je baan is namelijk schadelijker dan het ontslag zelf, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Cambridge .

Dat is ook best logisch. Het karma van de gemiddelde kantoorklerk wordt vrijwel uitsluitend gedefinieerd door carrière. Onder het driedelig grijs dat over de Zuidas zwermt, gaat altijd een latent aanwezige onzekerheid schuil. Waar die normaliter nog wel eens helpt om dat ene stapje extra te zetten in je werk, keert het zich tegen de ZA-er in tijden van professionele droogte. Als het face off time wordt op de Zuidas, valt of staat je papieren persoonlijkheid immers met het behoud van je baan. Als gevolg van de kredietcrisis heb je ook nog eens de hele dag de tijd om de risicoanalyse over jouw persoonlijke situatie te herberekenen. Doordraaien lijkt dan een logisch gevolg.

Als raspessimist begrijp ik dat. Zelf vind ik het altijd prettig om van het ergste uit te gaan. Dan kan het alleen maar meevallen. Ben jij ook een doemdenker, dan dip jij net zo hard met de crisis mee als de markten zelf.

Want, dat betekent namelijk dat je elke dag op je werk voorbereid moet zijn op het tikje op je schouder, die ene email of dat gevreesde telefoontje. Verschrikkelijk! Zenuwslopend! Als het leger kantoorklerken om je heen dan ook nog systematisch wordt neergemaaid, zijn er voor de oprecht zwartgalligen onder ons bijna geen contraindicaties meer te vinden dat een naderend ontslag onafwendbaar is.

Dan kan je bibberend in de hoek gaan zitten afwachten, maar er zijn ook andere opties. In de eerste plaats: verander van baan. Gewoon met zijn allen in de trein naar Den Haag om te overwinteren. Boekentas, boterhamtrommel mee en duik onder op een ministerie. Als de Staat de banken koopt, zal ze vast wel wat handjes kunnen gebruiken. Zeker van uitgerangeerde bankiers. Om dat te bedenken hoef je geen econometrie te hebben gestudeerd. Je beleeft gewoon je eigen management buy out. If you can't beat them, join them.

Bovendien blijkt uit hetzelfde onderzoek dat de mensch - uiteindelijk toch ook de ZA'er- het meest gelukkig is in tijden van verandering. De mens kent een basis-geluksgevoel dat alleen fluctueert bij grote veranderingen. Ben jij ook een lamgeslagen bankier met wiebelende zenuwen? Zie die crisis dan als een kans. Ga lekker overwinteren in een functie waar je wel 45 vakantiedagen per jaar krijgt. En ook nog gewoon een kantoorfiets! Movin on up van de dipper naar de up. Je hebt altijd nog de keus om het heft in eigen handen te nemen.

Denk daar dus aan als je weer in de tredmolen stapt en stop met malen.

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire berichten van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

Advocatuurlijke aanspreekvormen

Als beginnend stagiaire heb ik wel eens een uur gedaan over het opstellen van een emailtje. En dat was alleen nog maar de aanhef. Advocaten hebben namelijk een uitgebreid arsenaal aan begroetingen en het selectieproces van de Juiste Aanspreekvorm is er een om serieus te nemen. Al vroeg heb ik geleerd dat een verkeerd aangeheven bericht kwaad bloed kan zetten bij de ontvanger. En als beginnend stagiaire wil je geen kwaad bloed zetten. De Juiste Aanspreekvorm kiezen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Het is afhankelijk van verschillende factoren, en altijd moeten alle omstandigheden van het geval worden meegewogen. De keuze is veruit het makkelijkste bij de bij jou onbekende advocaat van de wederpartij. Deze wordt vrijwel zonder uitzondering aangesproken met geachte confrère of geachte collega (of in voorkomend geval: confrater).De enige variabele factor is het geslacht: zorg dus wel dat je dat goed hebt! Klassieke beginnersfout, die voorkomen kan worden door even de profile pic v…