ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdinsdag 17 maart 2009

Movin on up - quit your job!

Voor de kantoorhamsters die verteerd worden door onrust over hun voortbestaan in de gouden kooi is er 1 tip: stap uit de tredmolen. De onzekerheid die aan je knaagt over het eventueel verliezen van je baan is namelijk schadelijker dan het ontslag zelf, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Cambridge .

Dat is ook best logisch. Het karma van de gemiddelde kantoorklerk wordt vrijwel uitsluitend gedefinieerd door carrière. Onder het driedelig grijs dat over de Zuidas zwermt, gaat altijd een latent aanwezige onzekerheid schuil. Waar die normaliter nog wel eens helpt om dat ene stapje extra te zetten in je werk, keert het zich tegen de ZA-er in tijden van professionele droogte. Als het face off time wordt op de Zuidas, valt of staat je papieren persoonlijkheid immers met het behoud van je baan. Als gevolg van de kredietcrisis heb je ook nog eens de hele dag de tijd om de risicoanalyse over jouw persoonlijke situatie te herberekenen. Doordraaien lijkt dan een logisch gevolg.

Als raspessimist begrijp ik dat. Zelf vind ik het altijd prettig om van het ergste uit te gaan. Dan kan het alleen maar meevallen. Ben jij ook een doemdenker, dan dip jij net zo hard met de crisis mee als de markten zelf.

Want, dat betekent namelijk dat je elke dag op je werk voorbereid moet zijn op het tikje op je schouder, die ene email of dat gevreesde telefoontje. Verschrikkelijk! Zenuwslopend! Als het leger kantoorklerken om je heen dan ook nog systematisch wordt neergemaaid, zijn er voor de oprecht zwartgalligen onder ons bijna geen contraindicaties meer te vinden dat een naderend ontslag onafwendbaar is.

Dan kan je bibberend in de hoek gaan zitten afwachten, maar er zijn ook andere opties. In de eerste plaats: verander van baan. Gewoon met zijn allen in de trein naar Den Haag om te overwinteren. Boekentas, boterhamtrommel mee en duik onder op een ministerie. Als de Staat de banken koopt, zal ze vast wel wat handjes kunnen gebruiken. Zeker van uitgerangeerde bankiers. Om dat te bedenken hoef je geen econometrie te hebben gestudeerd. Je beleeft gewoon je eigen management buy out. If you can't beat them, join them.

Bovendien blijkt uit hetzelfde onderzoek dat de mensch - uiteindelijk toch ook de ZA'er- het meest gelukkig is in tijden van verandering. De mens kent een basis-geluksgevoel dat alleen fluctueert bij grote veranderingen. Ben jij ook een lamgeslagen bankier met wiebelende zenuwen? Zie die crisis dan als een kans. Ga lekker overwinteren in een functie waar je wel 45 vakantiedagen per jaar krijgt. En ook nog gewoon een kantoorfiets! Movin on up van de dipper naar de up. Je hebt altijd nog de keus om het heft in eigen handen te nemen.

Denk daar dus aan als je weer in de tredmolen stapt en stop met malen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen