ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdinsdag 31 maart 2009

In de bonus?

De kranten stonden er weer bol van deze week: de bonusbonanza. Bos (ING) en Obama (AIG) zijn een ware heksenjacht begonnen tegen de bonus. Zelfs Sarkozy doet een duit in het zakje door bonussen van topmannen bij Societe Generale terug te vorderen. Fred ‘de Shed’Goodwin van RBS zijn ruiten werden ingegooid omdat de oud RBS topman een pensioen meekreeg van 7 ton per jaar. Bij het Amerkiaanse AIG werden medewerkers het mes op de keel gezet door hen voor de keuze te plaatsen: teruggeven of publiekelijk aan de schandpaal te worden genageld (de namen van weigerachtigen zouden worden gepubliceerd). Hail everyone to the barricades!! De bonus, de ketterij van de nieuwe inquisitie. Maar zit het hem daar nou in, in de bonus?

Nee, het lijkt meer op de moderne variant van het ‘de-kip-en-het-ei-verhaal’. Zijn bankiers nou stout geweest omdat ze hybride producten hebben verkocht zonder opeisbare vorderingen, of omdat ze daar een grote zak geld voor hebben gekregen? In het huidige economische klimaat zal men eerder geneigd zijn te zeggen ‘beide’, maar als jurist houdt ik oorzaak en gevolg liever gescheiden. Het eerste dus.

In hun verwoede pogingen om ‘de oorzaak van de kredietcrisis’ te achterhalen, zijn de politiek en media naarstig op zoek naar een zondebok. Bloed aan de paal. Waarom? Normaliter heb je een scapegoat nodig om je eigen tekortkomingen op af te schuiven. Was het nou de schuld van de stoute bankiers met hun slechte producten of van de onderbetaalde ambtenaren die zaten te suffen bij de toezichthouders?

De politiek kan ook eerst hand in eigen boezem steken zonder alleen maar te wijzen naar de stoute bankiers. Bovendien, er zijn wat malafide Madoffs onder de bankiers geweest die 'straight from MIT' de meest ingenieuze ontransparante betalingsconstructies hebben opgetuigd, maar het gros van de werkbijen op de zuidas is onwetend voetvolk zoals u en ik. Die hebben de afeglopen drie jaar hard hun best gedaan om kopiëren en excel onder de knie krijgen, opdat ze met een beetje geluk over twee jaar mee mogen meedenken over dat soort constructies. Niet alle bankiers zijn stout, het systeem van vorderingen verhandelen was corrupt. Het is nu even zoeken om dat op de juiste manieren te hervormen. Dan is het niet meteen tijd voor een beeldenstorm.

Bovendien is de ene bonus de andere bonus niet. Bij AIG werkten bankiers voor een jaarsalaris van een dollar ($ 1). Bonus is daar synoniem aan basisvergoeding. En als je als noodmaatregel personeel moet ontslaan met een contractuele ontslagregeling, mag je daar zomaar aan voorij? Wat is er gebeurd met ‘pacta sunt servanda’? Waar moet Jan Modaal anders de volgende drie maanden zijn hypotheek van betalen?

Bij Philips is het beleid dat er geen bonussen worden uitgekeerd als er geen winst is. Fine, goed Oudhollandsch ondernemerschap, maar ook vooraf vastgesteld beleid. Transparant en duidelijk. Nu gebeurt er echter iets anders. Neem bijvoorbeeld de advocatuur. Omdat het winstdeel per partner terugloopt van meer dan een miljoen naar een paar ton worden de salarissen van stagiairs bevroren. Dat staat nergens in een kantoorrichtlijn opgenomen. Dat staat ook niet in de contracten. Dat heet willekeur. Er is nogal veel onder de noemer van een noodmaatregel te schuiven.

Bovendien is het de vraag wat deze hetze tegen 'De Bonus’ oplevert. Jan Modaal zijn bonus mag nu ook niet meer. En Jan Modaal is geen Fred the Shred, Jan Modaal krijgt waarschijnlijk een bonus van een paar duizend euro.

Dat we allemaal wat moeten inschikken a la, maar laten we ons niet verliezen in het al te snel verketteren van bestaande verhoudingen. Je hebt de regels volgens het spel gespeeld. Hard gewerkt, veel verdiend. Nu is het geld op, misschien tijd voor de overheid om iets beter te gaan betalen. Komen daar de slimmerikjes terecht, verscherpt het toezicht en wordt er minder vals gespeeld. Komt het allemaal weer goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen