Doorgaan naar hoofdcontent

Keizersgrachtpaleisje

‘Huizenprijs NL keldert onvermijdelijk, net als in de jaren ‘70.’ ‘Blijf alstublieft rustig: de huizenprijzen dalen’ ‘Crash huizenprijzen voorspeld’ ‘'Huizenprijzen dalen twintig procent'’ Zomaar wat krantenkoppen van de laatste tijd over de huizenmarkt…
Daar gaaaaa je dan…. Met je luxe (maar kleine) bovenwoning aan de Keizersgracht of Frans Halslaan. Tophypotheek voor een rente ‘die zeker niet nog verder omlaag kon’. Hoge maandlasten. Want je hebt minstens 250,000 euro betaald voor je ‘koninklijke’ appartementje van 43.5m2 vierhoog met schuindak en douche in de keuken (maar wel in de Pijp)…

Een bedrag waar je in Friesland een huis van 200 m2 van kan kopen en in vakantieoord Turkije een villa met eigen zwembad en zeezicht. Maar ja, je wil toch wonen op de 'happening spot'. Het is immers een goede investering. Het centrum blijft hoe dan ook populair, want iedereen wil toch in de grachtengordel, de Jordaan of de Pijp wonen?
Stond je een jaar geleden nog met 12 andere kopers en je gesjeesde makelaar te dringen om over de vraagprijs heen te bieden, nu haalt iedere koper zijn neus op voor jouw prachtige paleisje en word je voor gek verklaard dat je überhaupt zoveel geld hebt uitgegeven aan een dergelijk hok…
Paniek! Want van sparen is nog niks terecht gekomen en het was toch echt wel de bedoeling om na een jaar of drie als je de ware hebt gevonden (die uiteraard ook een prachtig appartement op de kop had getikt) je paleisje met winst te verkopen en een echt volwassen huis te kopen in Oud Zuid.
Wat is nu wijsheid?
Het aantal huizentransacties is inderdaad gedaald, er zijn de afgelopen maanden 40% minder woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Hier gaan zeer hoogstwaarschijnlijk ook prijsdalingen mee gepaard, ook al beweert het NVM van niet. De duurdere grotere woningen zullen het hardst geraakt worden. De startersmarkt blijft nog wel even in tact, dus de kleinere appartementjes hebben een voorsprong.
Het is momenteel onverstandig om (ook al heb je de ware gevonden) een nieuw huis te kopen, voordat je je paleisje hebt verkocht. Aangezien het een kopersmarkt is, is het wel weer gunstig je tweede huis te kopen. Onderhandel nu wel goed en zorg dat je de beste prijs krijgt. Volg de Donald Trump methode: "Als je je niet schaamt voor het bod dat je doet, dan is je bod te hoog."
En als laatste tip: Zet de rente vast, want we hebben geen idee wat er gaat gebeuren in deze gekke tijden.
Toch brengt deze malaise in ieder geval nog een pluspunt; Een vermindering van het aantal schmuck, scooterende en gladde makelaartjes. Een schrale troost, maar het stadsbeeld wordt er een stuk rustiger op..

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!