ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 29 april 2009

Bezuinigen, hoe moet dat dan wel?

De ergste dip lijken we te hebben gehad. De economie krimpt nu minder snel dan eind vorige jaar en ook de werkloosheid stijgt 75% minder hard dan verwacht. De voorpagina’s worden niet langer uitsluitend gedomineerd door ineenschrompelende beurskoersen. De varkensgriep in Mexico of een judoka met bloemkooloren zijn ook best interessant.

Maar goed, overbelaste overheidsbalansen bieden uitzicht op jaren van torenhoge belastingen en een trage economische groei. We zijn er nog niet. Hand op de knip! Bezuinigen blijft hot.

Als het gaat om bezuinigingen gaan sommige kantoren wel ver.. Ik begreep van een confrère dat ze bij zijn kantoor geen centen meer over hebben om het hardloopteam van subsidie te voorzien. Op eigen kosten meerennen met de Dam tot Damloop zou goedkoper zijn dan meedoen via kantoor. De eigen bijdrage om met kantoor mee te rennen was namelijk hoger dan het inschrijven op individuele basis. Ik heb het even opgezocht, maar het inschrijfgeld voor de dam tot dam loop is EUR 26. Lieve maatschap, waar zijn wij nou helemaal mee bezig?

Bij accountancykantoor Ernst & Young werd het aantal toegestane drankjes tijdens het kerstdiner terug gebracht tot twee. Op een werkfeestje! Dan moet je echt vrolijker dan Frans Bauer zijn wil je daar nog een leuke avond van maken.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Bij het kantoor van vriendin A zijn de pepermuntjes weggehaald bij de receptie omdat die schijnbaar goed waren voor een slordige EUR 20.000 aan kosten per maand. Gelukkig worden ook borrels en diners waarbij alleen kantoorgenoten aanwezig zijn, niet meer gesubsidieerd door het kantoor van A. Dubbele winst! Werknemers met een droge mond die extra uit hun straatje meuren.

Hoe moet dat dan wel, bezuinigen?

Kantoren die er prat op gaan de meest creatieve juridische hoogvliegers van het land in huis te hebben grijpen en masse terug op de meest voor de hand liggende maatregel: ontslag. Of de salarissen van werknemers worden bevroren (als partner heb je gelukkig alleen een winstdeel en geen salaris). Ga je nog maar een paar tientjes omhoog als je medewerker wordt. Als inderdaad. Kan dat niet anders? Ja, dat kan.

Bij het Amerikaanse kantoor Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom kregen alle 1300 associates het aanbod om een jaar met verlof te gaan met behoud van een derde deel van het salaris. Van de 1300 jonge advocaten hebben 125 het aanbod geaccepteerd. Ook bij Nortern Rose kon je kiezen tussen onbetaald verlof of minder dagen werken in ruil voor salariskorting. Bij Allen & Overy in Londen kon je je vrijwillig aanmelden voor een flinke oprotpremie. Binnen een dag waren er meer aanmeldingen dan het aantal te ruimen plekken. Geld voor tijd! Heerlijk. Wanneer ben je als M&A’er nou nog in staat 3 maanden op wereldreis te gaan? Of gewoon dagelijks thuis het vlees te snijden? En de huismerken in de supermarkten zijn ook nog goedkoper geworden. Hoezee. Bezuinigen. Zit t m dan toch in de bonus.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen