ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 15 april 2009

Dertigersdillema

Ik ben jarig. En hoe je het ook wendt of keert de 30 komt steeds dichterbij. Waar een paar jaar geleden de 30 nog een klein stipje aan de horizon was en het af te leggen pad nog lang en kleurrijk leek, zijn het nu twee grote zwarte cijfers die klaar staan mij te vermorzelen, waarna ik gehavend mijn pad verder kan vervolgen. Okay, misschien enigszins dramatisch geschetst, maar zo voel ik me toch echt. Toen ik net begon met werken was de overal opdoemende rotvraag. ‘Waar zie jij jezelf over 3, 5 of 10 jaar?’ Totaal geen idee. Maar daar kon je niet mee aankomen bij een recruiter.
Dus bleef je vaak in algemeenheden hangen. ‘ Ik zie mijzelf in een aantal jaar leidinggeven aan een groep professionals’ of ‘ Over 5 jaar denk ik in het MT te zitten’. Die vijf jaar zijn inmiddels bijna om. Had ik er nu al moeten zijn? En zo ja? Waar dan precies? Heb ik bereikt wat ik wilde bereiken? Of had ik toch al verder moeten zijn met mijn carrière. Daar komen dan ook nog eens heel andere vragen bij. Wanneer is het tijd voor kinderen? Past dat wel in het carrièrepad. Wil ik überhaupt wel kinderen? Had ik daar niet al lang uit moeten zijn?
Als klap op de vuurpijl zag ik gister een commercial van Tena Lady, waar ze zich richten op dertigers. ‘Ik ben dan wel in de dertig, maar zou ik daarom serieus moeten zijn?’. Incontinent op je dertigste. Man, wat voel ik me oud. Kan iemand die reclame van de buis halen. Alsjeblieft!
Kortom Dertigers Dilemma. Vermoeiend.
Dus na een nacht niet geslapen te hebben belde ik hysterisch mijn moeder om haar te vertellen, dat ik voor het eerst niet blij was met mijn verjaardag. Mijn moeder – wars van alle soorten dilemma’s - liet mij het nummer ‘meisjes van 30’ horen. Geweldig nummer! ‘Meisjes van dertig, maak d'r wat van want 't leuke van dertig, dat alles nog kan’.
Later op de dag werd ik door een vriendin die inmiddels de 30 al gepasseerd is geïntroduceerde in de wereld die threenagers heet. Nederland blijkt de grootste groep van deze threenagers te hebben Een groep van dertigers die niet oud willen worden. Enigszins treurig als je er wat langer bij stil staat, maar ook heel fijn om te weten dat je je altijd nog ergens bij aan kan sluiten.
En het werd nog leuker. Terwijl ik al surfend achter mijn computer zat te bedenken wat ik eigenlijk bereikt had willen hebben op mijn dertigste. Kwam ik op de site van Intermediair terecht. ‘Starter krijgt het moeilijk op de arbeidsmarkt.’ Zij raden de starters aan toch vooral veel te netwerken en niet dat ene jaartje naar het buitenland te gaan. Leuren met jezelf langs beurzen en congressen, dat is wat de starter tegenwoordig moet doen. Heerlijk dat dat een gepasseerd station is. Wordt het toch nog een geslaagde verjaardag.

2 opmerkingen:

Van Leerdam Websolutions zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Floris zei

Waarom hechten jullie zo'n waarde aan je leeftijd? Je kan op je 19e een bedrijf beginnen en op je vijfentwintigste super succesvol zijn of je werkt op je dertigste nog steeds als verijdelde stagiair (lees loonslaaf) in die baan die achteraf toch niet heeft dat je wilde, maar naar je vrienden toe wel aardig klonk. Je leeftijd is niet "de indicator" waar je staat in je carrièrepad. Het enige wat het aangeeft is dat de kans groter is dat je wat levenskennis hebt, mits het rondje koffiezetapparaat niet je hoogtepunt van je dag is. Zoek bij jezelf uit wat je wil, en werk er dan naartoe...

Een reactie plaatsen