Doorgaan naar hoofdcontent

Liefde in tijden van crisis

Economische crisis of niet, er is een ding waar zelfs de meest cynische ZAer onder ons niet op gaat bezuinigen: de Liefde, l'Amour, Liebe! Elke ZoZagirl hoopt op een luisterend oor en een warm, liefst afgetraind, lichaam om bij in bed te kruipen na een afmatsessie op kantoor. Met de crisis als bezem door uitgavenpatroon en carriereperspectief, vragen deze ZoZa-girls zich af: Noopt de crisis ons tot veilig investeren in de Liefde?
Met andere woorden: welke kerel is in deze tijden een safe bet?. Er lopen in ZoZaland globaal gezien drie type mannen rond waarop gewed kan worden:

1. Betrouwbaar
Deze lieverd duikel je op in de kantoorsferen, is een vriend van een vriendin, broer of clubgenoot. Hij is net als jij advocaat-stagiaire of doet een traineeship bij (ooit) De Bank. Hij blijft begripvol wanneer je de vierde date op rij een kwartier van te voren afsmst omdat je die avond toch moet doorwerken. Jullie gezamenlijke missie is een gerenoveerd 120 m2-tje in de Museumpleinbuurt. Je deelt dezelfde vrienden, dus sociale verplichtingen kunnen efficient worden afgewerkt. Hierdoor houden jullie tijd over om samen rondjes Amstel te rennen ter voorbereiding van de Dam tot Dam/NYM die jullie natuurlijk ook samen gaan finishen. Gezellie! En veilig.

2. The Money Ship
Toet toet, daar komt het schip met geld. Deze man is investment banker, hedgefund manager, was partner in M&A, makelaar in de gouden tijden (2005-2008), of heeft een vette familiebuffer.
Geld maakt niet gelukkig. Nee, niet alleen. Maar zit er aan die zak geld ook een leuke kerel vastgeplakt, dan hoor je ons niet klagen. Het nadeel van deze investering is dat ie wat onzeker is geworden. Grote kans dat die eens rijke en machtige Alphaman met de crisis een deukje in zijn ego heeft opgelopen. Die bonus of dat winstdeel kan ie wel vergeten dit jaar. En met het opdrogen van de geldstroom is zijn tomeloze zelfvertrouwen (en libido) ook verdwenen. Rest jou de taak om zijn gewonde ziel avond na avond te troosten, thuis, op de bank. Want aan fijne dinertjes in George of andere verwennerij doet ie allang niet meer. Hier heb jij dus niet voor getekend.

3. Euro Playboy
Foei! Fout! OK, deze kerel heeft een genetische code die zelfs de meest ingeslapen eierstokken op de ZA wakker kan pompen. Dit is de man die op het eerste gezicht de juiste papieren heeft. Hij sluipt rond op de Zuidas als advocaat, banker of aanverwant. Maar wees gewaarschuwd! Hij doet alsof. In tegenstelling tot type 1 hierboven is deze soort totaal niet bezig met billables, de beurs of belang van de client. Zijn primaire focus ligt bij: (a) zijn proteine intake (shakes, gegrilde kip), (b) zijn spierdefinitie (lage gewichten, repetitie) en (c) zijn manen (tot in de nek, geen inhammen). Hij staat op alle goeie feestjes te shinen, Carnivale, OHAF, Valtifest. En jij bent als een bakvis zo blij dat je tijdelijk aan zijn arm mag meestralen. Je moeder had gelijk. Een mooie man heb je nooit alleen. Geniet ervan, maar met deze man ga jij geen huizen bouwen.

Ach ZoZagirl, jij kan je keuze heus zelf wel maken. Daar heb je ons niet voor nodig. Het duurt misschien even. Een jaar of twee misschien, met slechte dates, of juist goeie, waarna je je afvraagt waarom hij nou toch niets van zich laat horen. Het fijne van een laagconjunctuur is dat er maar een beweging mogelijk is: the only way is up!

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire berichten van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

Downdaten

,,Misschien tot de volgende keer”, zei zijn tante. En ze trok haar wiebelende schouders op tot aan haar oorlel. Alsof ze wilde zeggen: we weten ab-so-luut niet waar het heen gaat tussen jou en hem. Je aanwezigheid op het volgende familiediner is als een potje Russian Roulette. Het zou kunnen dat je er weer bij bent, maar de kans is even groot dat deze relatie sneller dan je toyboy kan zeggen is uitgedoofd. Cougar kuchtte ze, of, ze zei het niet, maar ze dacht het wel, terwijl ze haar mond verborg achter een grote Paisley-shawl. Ik heb een jongere vriend. Vier jaar en vier maanden jonger om precies te zijn. We kennen elkaar van werk. Gek, zei mijn mannelijke collega. En ook weer niet. Qua emotionele ontwikkeling was ik natuurlijk blijven steken rond mijn 23ste. Had te maken met een overmatige toewijding aan werk en te weinig tijd voor prive-leven, volgens mijn collega. Moest ik misschien toch een wat aan gaan doen. En hij vergat voor het gemak dat zijn vrouw ook zeker drie jaar jonger …