ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdinsdag 28 april 2009

Liefde in tijden van crisis

Economische crisis of niet, er is een ding waar zelfs de meest cynische ZAer onder ons niet op gaat bezuinigen: de Liefde, l'Amour, Liebe! Elke ZoZagirl hoopt op een luisterend oor en een warm, liefst afgetraind, lichaam om bij in bed te kruipen na een afmatsessie op kantoor. Met de crisis als bezem door uitgavenpatroon en carriereperspectief, vragen deze ZoZa-girls zich af: Noopt de crisis ons tot veilig investeren in de Liefde?
Met andere woorden: welke kerel is in deze tijden een safe bet?. Er lopen in ZoZaland globaal gezien drie type mannen rond waarop gewed kan worden:

1. Betrouwbaar
Deze lieverd duikel je op in de kantoorsferen, is een vriend van een vriendin, broer of clubgenoot. Hij is net als jij advocaat-stagiaire of doet een traineeship bij (ooit) De Bank. Hij blijft begripvol wanneer je de vierde date op rij een kwartier van te voren afsmst omdat je die avond toch moet doorwerken. Jullie gezamenlijke missie is een gerenoveerd 120 m2-tje in de Museumpleinbuurt. Je deelt dezelfde vrienden, dus sociale verplichtingen kunnen efficient worden afgewerkt. Hierdoor houden jullie tijd over om samen rondjes Amstel te rennen ter voorbereiding van de Dam tot Dam/NYM die jullie natuurlijk ook samen gaan finishen. Gezellie! En veilig.

2. The Money Ship
Toet toet, daar komt het schip met geld. Deze man is investment banker, hedgefund manager, was partner in M&A, makelaar in de gouden tijden (2005-2008), of heeft een vette familiebuffer.
Geld maakt niet gelukkig. Nee, niet alleen. Maar zit er aan die zak geld ook een leuke kerel vastgeplakt, dan hoor je ons niet klagen. Het nadeel van deze investering is dat ie wat onzeker is geworden. Grote kans dat die eens rijke en machtige Alphaman met de crisis een deukje in zijn ego heeft opgelopen. Die bonus of dat winstdeel kan ie wel vergeten dit jaar. En met het opdrogen van de geldstroom is zijn tomeloze zelfvertrouwen (en libido) ook verdwenen. Rest jou de taak om zijn gewonde ziel avond na avond te troosten, thuis, op de bank. Want aan fijne dinertjes in George of andere verwennerij doet ie allang niet meer. Hier heb jij dus niet voor getekend.

3. Euro Playboy
Foei! Fout! OK, deze kerel heeft een genetische code die zelfs de meest ingeslapen eierstokken op de ZA wakker kan pompen. Dit is de man die op het eerste gezicht de juiste papieren heeft. Hij sluipt rond op de Zuidas als advocaat, banker of aanverwant. Maar wees gewaarschuwd! Hij doet alsof. In tegenstelling tot type 1 hierboven is deze soort totaal niet bezig met billables, de beurs of belang van de client. Zijn primaire focus ligt bij: (a) zijn proteine intake (shakes, gegrilde kip), (b) zijn spierdefinitie (lage gewichten, repetitie) en (c) zijn manen (tot in de nek, geen inhammen). Hij staat op alle goeie feestjes te shinen, Carnivale, OHAF, Valtifest. En jij bent als een bakvis zo blij dat je tijdelijk aan zijn arm mag meestralen. Je moeder had gelijk. Een mooie man heb je nooit alleen. Geniet ervan, maar met deze man ga jij geen huizen bouwen.

Ach ZoZagirl, jij kan je keuze heus zelf wel maken. Daar heb je ons niet voor nodig. Het duurt misschien even. Een jaar of twee misschien, met slechte dates, of juist goeie, waarna je je afvraagt waarom hij nou toch niets van zich laat horen. Het fijne van een laagconjunctuur is dat er maar een beweging mogelijk is: the only way is up!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen