ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdinsdag 12 mei 2009

Astronomische Bedragen

  • 320,806,000,000 euro is verdampt op de AEX van maart 2008 tot maart 2009.
  • 1,800,000,000,000 dollar is de schuld van de VS
  • 75,000,000,000 dollar is wat banken in de VS extra nodig hebben om de crisis door te kunnen komen volgens de stresstest
  • 50,000,000,000 is wat Madoff in zijn broekzak heeft gestoken
Ik ben murw geslagen door de vele miljarden die de dagelijkse berichten in de krant over alle reddingsacties en schulden domineren. Bij de kapitaalinjecties in de VS en de verdamping van de waarde op de AEX lijkt de fraude van SocGen’s Jerome peanuts. Zelfs de verdonkeremaning van ons aller Rene van den Berg is een fractie van alles wat we kwijt zijn geraakt aan beurswaarde in het afgelopen jaar. Mij zeggen al die bedragen niet zo veel meer. Om de bedragen wat concreter te maken hebben we gekeken wat dat geld nu waard is. Die 320 miljard euro beurswaarde die verdampt is in het afgelopen jaar bijvoorbeeld, wat zou je daar nu van kunnen kopen?

. Wij hebben uitgerekend dat je daar zeker wel een land of twee van zou kunnen kopen. Maar welk land? Kijkend naar de BBP van een aantal Aziatische en Afrikaanse landen, zijn we tot de conclusie gekomen dat er toch wel een aardig aantal landen in aanmerking komen. Bijna alle Afrikaanse landen hebben een BBP onder dit bedrag en ook in Azië zijn er genoeg landen waar we terecht kunnen met ons geld.
Maar als je een bedrijf koopt, dan kijk je niet echt naar de totale uitgaven die je hebt gedaan om de eindgoederen te produceren. De toekomstige waarde is belangrijk. De net present value. Wat zou bijvoorbeeld volgens deze methode de Seychellen waard zijn? De Seychellen heeft een BBP van 1,2 miljard en volgens de Wereldbank de hoogste schulden per capita ter wereld. Dit is voor ons erg gunstig. Hoe meer schulden, hoe hoger de rentelasten, hoe minder er onder aan de streep staat. En hoe minder wij er dus voor hoeven te betalen. Als je de NPV van de Seychellen berekent kom je uit op een koopje!
De Seychellen is een paradijs. Laten we nu met z’n allen afspreken dat we, bij de volgende keer dat de AEX de 500 raakt, het geld wat we hebben verdiend gebruiken om de Seychellen te kopen. Dan kunnen we een zelfvoorzienende eco hippie community beginnen met alle AEX aandeelhouders. Lekker aan het strand en in de zon. Weg das, weg mantelpak en weg stress over werk en je aandelenportefeuille. We kopen gewoon dat land en bedruipen onszelf. En het mooiste is; Zo weten we dit keer in ieder geval wel wat er met ons geld is gebeurd. Wie doet er mee?
.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen