Doorgaan naar hoofdcontent

Astronomische Bedragen

  • 320,806,000,000 euro is verdampt op de AEX van maart 2008 tot maart 2009.
  • 1,800,000,000,000 dollar is de schuld van de VS
  • 75,000,000,000 dollar is wat banken in de VS extra nodig hebben om de crisis door te kunnen komen volgens de stresstest
  • 50,000,000,000 is wat Madoff in zijn broekzak heeft gestoken
Ik ben murw geslagen door de vele miljarden die de dagelijkse berichten in de krant over alle reddingsacties en schulden domineren. Bij de kapitaalinjecties in de VS en de verdamping van de waarde op de AEX lijkt de fraude van SocGen’s Jerome peanuts. Zelfs de verdonkeremaning van ons aller Rene van den Berg is een fractie van alles wat we kwijt zijn geraakt aan beurswaarde in het afgelopen jaar. Mij zeggen al die bedragen niet zo veel meer. Om de bedragen wat concreter te maken hebben we gekeken wat dat geld nu waard is. Die 320 miljard euro beurswaarde die verdampt is in het afgelopen jaar bijvoorbeeld, wat zou je daar nu van kunnen kopen?

. Wij hebben uitgerekend dat je daar zeker wel een land of twee van zou kunnen kopen. Maar welk land? Kijkend naar de BBP van een aantal Aziatische en Afrikaanse landen, zijn we tot de conclusie gekomen dat er toch wel een aardig aantal landen in aanmerking komen. Bijna alle Afrikaanse landen hebben een BBP onder dit bedrag en ook in Aziƫ zijn er genoeg landen waar we terecht kunnen met ons geld.
Maar als je een bedrijf koopt, dan kijk je niet echt naar de totale uitgaven die je hebt gedaan om de eindgoederen te produceren. De toekomstige waarde is belangrijk. De net present value. Wat zou bijvoorbeeld volgens deze methode de Seychellen waard zijn? De Seychellen heeft een BBP van 1,2 miljard en volgens de Wereldbank de hoogste schulden per capita ter wereld. Dit is voor ons erg gunstig. Hoe meer schulden, hoe hoger de rentelasten, hoe minder er onder aan de streep staat. En hoe minder wij er dus voor hoeven te betalen. Als je de NPV van de Seychellen berekent kom je uit op een koopje!
De Seychellen is een paradijs. Laten we nu met z’n allen afspreken dat we, bij de volgende keer dat de AEX de 500 raakt, het geld wat we hebben verdiend gebruiken om de Seychellen te kopen. Dan kunnen we een zelfvoorzienende eco hippie community beginnen met alle AEX aandeelhouders. Lekker aan het strand en in de zon. Weg das, weg mantelpak en weg stress over werk en je aandelenportefeuille. We kopen gewoon dat land en bedruipen onszelf. En het mooiste is; Zo weten we dit keer in ieder geval wel wat er met ons geld is gebeurd. Wie doet er mee?
.

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!