ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.commaandag 4 mei 2009

Girls on Top!


Mijn onderbuik vertelt me dat we het wel bijna hebben gehad, die crisis. Dit weekend wist een niet onaantrekkelijke investment banker me dat te bevestigen tijdens een etentje. Ik weet niet of hij mij simpelweg naar de mond -of de onderbuik- probeerde te praten, maar hij was het in ieder geval roerend met me eens.

Bovendien blijken vrouwen minder hard te zijn getroffen door deze crisis. Ten opzichten van vorig jaar is de werkloosheid onder mannen gestegen met 15%, terwijl de werkloosheid onder vrouwen is gedaald met 10%. Hoera, evolutie!

Zoals voor de meeste ogenschijnlijk opzienbarende feiten, bestaat hiervoor een heel logische verklaring: mannen zijn oververtegenwoordigd in de sectoren die het hardst door de crisis zijn getroffen.
Bankier G - bèta of niet – was zijn vermogen tot logisch redeneren na een prosecco of 3 wel kwijt en kwam dan ook met een hele andere verklaring. Uitgerekend aan mij vertelde G dat vrouwen in feite onmisbaar waren in de wereld van ruzies en overnames. Wat bleek, de 3 vrouwen op de 70 koppen tellende M&A afdeling van de grote Nederlandse bank waar G werkzaam is, werden eigenlijk onvoldoende gewaardeerd.

Tegen de achtergrond van een date en een goed glas wijn begint dit verdacht veel te lijken op schaamteloze sweet talkerij. Maar goed, ook zonder alcohol en glijerij blijft over dat deze Europlayboy wel van mening was dat vrouwen een bijzondere functie hebben in onze sector. De dries musketettes verzorgden volgens G het mentale management binnen zijn afdeling. Vrouwen vroegen om feedback na een deal. Een vrouwelijke collega ging in tegen een managing director die schaamteloos een stagiair verantwoordelijk wilde stellen voor het mislopen van een miljoenendeal. Omdat meneer MD zelf de bewuste avond naar een concert was gegaan en de stagiair berekeningen had had laten narekenen en daarna zelf die informatie had laten uitsturen. Volgens G waren zijn vrouwelijke collega's verantwoordelijk voor het wat menselijker maken van een bedrijfscultuur waar het ieder voor zich is.

Waarom nemen vrouwen die verantwoordelijkheid wel? Volgens mij omdat vrouwen beter in staat zijn hun werk te relativeren. Het zal jullie niet verrassen – G was het nog steeds met me eens. Volgens G -afkomstig uit het Gooi- was werken voor vrouwen slechts een bijzaak.
Tjonge, besteed ik wel veel uur in de week aan een hobby, dacht ik nog.

Rabiaat rechts of niet, G had wel een punt. Gelukkig nemen vrouwen hun werk vaak wat minder serieus. Of zijn ze niet bang anderszins op hun bek te gaan. Kiezen ze in tijden van crisis een ander pad. Neem bijvoorbeeld de Londense "Amazing Grace". Banker turned stripper. Van de Lehman Brothers naar een London Brothel. Werk is gewoon werk en brood moet op de plank. Verkoopt haar verhaal, zet haar raunchy mannelijke collega's te kakken en is weer back on track. Zo overleven we de crisis wel. Girls on Top!
xoxo

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen