ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comzondag 17 mei 2009

Survival of the fittest

Arme vriendin A., werd ze drie jaar geleden met veel bombarie horizontaal van een ander advocatenkantoor ingevlogen, vorige week kreeg ze de zak.
En de manier waarop, verdient zeker niet de schoonheidsprijs. Aan het einde van haar werkdag stond plots een afspraak voor een evaluatiegesprek in haar outlook agenda. Let wel, een gesprek met een partner waar ze nog nooit voor gewerkt had. Tijdens het gesprek werd A. de volgende evaluatie gegeven: "Geen partner material, geen toekomst hier, zou maar eens gaan rondkijken bij een ander kantoor." Na amper tien minuten werd A. het kantoor van de partner uitgezet met de mededeling "Meeting met client. Nu. Bel HR maar voor de details." Goeiemorgen! Van hoor en wederhoor was geen sprake. Een dag nadat het uur U voor A. geslagen had was heel kantoor op de hoogte van haar onvrijwillig vertrek. Ze had het ongetwijfeld nog een tijdje stil willen houden om haar opties te overwegen.
Helaas, advocaten staan ondanks hun geheimhoudingsplicht niet bekend om discretie waar het hun kantoorgenoten betreft. Binnen een half uur had A. vier amices en amica's aan de lijn. Onder het mom van "Jee, wat rot voor je" kwamen de zich verkneukelende advocaten verhaal halen. Blij dat er weer een concullega was uitgeschakeld.

Ontslagen worden is niet langer alleen het lot van de losers. Dat is nu ook tot de Zuidas doorgedrongen.
Voor een generatie young professionals die met masterclasses in New York en Hong Kong de Zuidas zijn binnengehaald is dat nogal zuur. Want hoewel de angst voor werkloosheid reëel is, lijkt het statusverlies er nog harder in te hakken bij de ZA-ers. Er voor een Zuidas advocaat of bankier niets erger dan het opgeven van de Zuidas status, bijbehorend huis, gelijkgestemde vrienden en borrels. Dus wordt op de kantoren angstvallig naar peers gekeken, hoeveel billable uren draaide zij vorig jaar, ligt hij lekker bij de partners, hoe kan ik die mooie zaak bij mijn collega weghalen?

Het jaar 2009 staat in het teken van Darwin, die 200 jaar geleden is geboren. Als ik A. mag geloven zijn de huidige onslagrondes bij de advocatenkantoren niet minder dan een survival of the fittest. En wie zijn gezicht wil redden op de Zuidas moet sluw zijn.

1 opmerking:

mijnstijl zei

Dus jij wil iedereen wijsmaken dat mensen die ontslagen worden, losers zijn? Haha, blijkbaar zijn er nu nog meer losers aan de Zuid-As ... inclusief advocaatjes ..

Een reactie plaatsen