ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comzondag 24 mei 2009

Zuidas vrouwen - Het werkpaard

Het werkpaard is terug te vinden in iedere financiële instelling, consultancy firm, advocatenkantoor en al wat er nog meer aan bedrijven op de Zuidas te vinden is. Opvallend is dat er beduidend meer vrouwelijk werkpaarden te vinden zijn dan mannelijke. Het werkpaard werkt hard. Heel erg hard. Ze wil alles onder controle houden en weigert te delegeren. Zittend op het terras van de Blauwe Engel vertelde vriendin F. tijdens lunch over haar nieuwe manager. Haar manager kwam van een ander kantoor en was weggegaan bij haar vorige baan, omdat ze daar te weinig waardering kreeg voor wat ze deed. Bovendien kon ze bij F op kantoor een leidinggevende functie krijgen. Een uitgelezen kans dus voor de manager, maar voor F een regelrechte hel. Haar manager weigerde haar verantwoordelijkheden te geven en wilde alles, maar dan ook alles wat ze deed controleren. In ieder mailtje moest ze ge-cced worden. En aan het einde van iedere week moest er een verslag op haar bureau liggen om uit te leggen wat F. had uitgespookt die week. Niemand deed het goed als het niet precies op haar manier ging en zelfs dan had ze er wat op aan te merken.

De manager was na de eerste maand dan ook het gesprek van de dag op F’s afdeling. Internet werd afgezocht op zoek naar belastend materiaal. Maar er was niks te vinden; geen facebookprofiel, geen hyvesprofiel, zelfs geen linkedinprofiel. Deze ochtend werd relatieplanet als mogelijk onderzoeksmateriaal aangeboord. Een collega die al maanden ingeschreven stond op relatieplanet en zo aan makkelijke dates kwam logde aan en zocht de database af. En ja hoor, daar stond ze. Met haar 40 something jaar en haar kapsel dat haar kapper volgens eigen zeggen, maar niet goed wist te knippen. Op zoek naar een intelligente partner, die van reizen en koken hield. Volgens F keek ze nogal ongelukkig op de foto. Even hadden ze medelijden met deze vrouw, die zichzelf een burn-out in werkte en overal altijd over zat te klagen.
Even maar, tot ze via mail het verzoek kregen om voortaan iedere dag een update van hun werkzaamheden te geven. Op de terugweg naar kantoor zat F te bedenken hoe ze de uren relatieplanet en de anderhalf uur durende lunch op het terras kon verantwoorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen