ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdinsdag 16 juni 2009

De maatschappij, dat ben jij

Vorige weekend stond ik ondanks gematigde zon, te dansen onder een tentzeil op het gras. Dat klinkt als een festival, maar was t net niet. Vanaf een zekere leeftijd brengt de zomer naast festivals namelijk ook een ander terugkerend evenement met zich mee: het huwelijk. Zeker wanneer je in t bezit bent van een betere helft, biedt dit verplichte sociale nummertje gemakkelijk agendavulling voor driekwart van jouw zomer. Als je tot de uitverkorenen behoort die zich tot de intimi van het bruidspaar mogen rekenen, consumeert zo’n evenement gerust ook nog je hele weekend. Bovendien ben je de resterende vrije dagen druk doende outfits en bijpassende schoenen te regelen.
Sterker nog, dit weekend heb ik zelfs een vrije dag moeten opnemen om een driedaagse bender in het Oosten volledig mee te kunnen beleven. Vrijdag- én zaterdagavond stond ik vervolgens op mijn gladiator heels pollen aan te staan stampen in een feesttent ergens in de Achterhoek. Pretty Woman part II.
Toen ik zondag terugkwam uit mijn –inclusief vrijgezellen- feestvierdaagse en de krant opensloeg , stond die volgeschreven over Geert. Vroeg ik de avond ervoor aan de bar “Wat vind jij van Geert?”. Dan varieerden de antwoorden onverkort van “Is dat die jongen schuin aan de overkant?”, tot het licht afkeurende “Was dat die jongen zonder das bij het burgerlijk huwelijk!?!” en het meest voorkomende “Is die nog vrijgezel?”.

Geert is door de kiezer in Nederland tot tweede partij bij de Europese verkiezingen gebombardeerd. Maurice de Hond spreekt over een situatie die vergelijkbaar is met de val van de Berlijnse muur in ’89. In vissersdorp Volendam was zelfs 50% van de stemmen voor Geert. Heb jij overigens ooit een allochtone Volendammer ontmoet? Nee. Volendam is misschien nog een beetje boos op Yolanthe.

Volgens PvdA fractievoorzitter Mariette Hamers is het een teken dat “mensen onzeker zijn en veel zorgen hebben”. In de NRC van vorige weekend komt de PvdA met nog meer smoesjes om het verlies van bijna de helft van de kiezersstemmen ten op zichte van de vorige keer te rechtvaardigen: de PvdA bestuurders zouden “te activistisch zijn” en het huidige kiezersvolk, met name jongeren en studenten, "is steeds trendgevoeliger". Jaja. Geert is namelijk heel gematigd en Volendam is door Twitter en Hyves last minute naar de stembus gelokt. De NRC kwalificeert de monumentale zege van Geert als een daad van verzet. Nederlanders zijn uit protest niet gaan stemmen afgelopen 4 juni!!


Gezien de feestvreugde en het openlijk gebrek aan enige vorm van politieke interesse constateer ik dat er onder de genodigden eerder sprake was van burgerlijke desinteresse dan van burgerlijke ongehoorzaamheid. Heeft dat dan te maken met de tunnelvisie waar mijn sociale zuil mee kampt? Een beetje ZA huwelijk gaat al snel over uitnodigingen op geschept papier en 3 dagen designeroutfits op de golf of oud familiebuiten. Zou dat nou anders zijn als ik op een links anarschistisch bolwerk een huwelijk had, vroeg ik me af? Een huwelijk in het thema ´Lord of the rings´ waar iedereen net als Daan Schuurmans in Alles is Liefde als gnoom of kobolt verkleed mag komen? Zo’n huwelijk waarbij de ringen van gevlochten hennep zijn en iedere genodigde zijn eigen onbespoten biologische tomaat moet meenemen voor het voorgerecht? Dat je niet wegkomt met wat standaard slap gebral aan de bar als je een praatje maakt?


Dat soort mensen trouwt denk ik niet, maar gaat blijkbaar ook niet naar de stembus. Of stemt stiekem toch op Geert. Uit burgerlijke ongehoorzaamheid. Links Rapalje! Misschien zou de PvdA gewoon een zomercampagne moeten inlassen. De paden op de tenten in.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen