Doorgaan naar hoofdcontent

De maatschappij, dat ben jij

Vorige weekend stond ik ondanks gematigde zon, te dansen onder een tentzeil op het gras. Dat klinkt als een festival, maar was t net niet. Vanaf een zekere leeftijd brengt de zomer naast festivals namelijk ook een ander terugkerend evenement met zich mee: het huwelijk. Zeker wanneer je in t bezit bent van een betere helft, biedt dit verplichte sociale nummertje gemakkelijk agendavulling voor driekwart van jouw zomer. Als je tot de uitverkorenen behoort die zich tot de intimi van het bruidspaar mogen rekenen, consumeert zo’n evenement gerust ook nog je hele weekend. Bovendien ben je de resterende vrije dagen druk doende outfits en bijpassende schoenen te regelen.
Sterker nog, dit weekend heb ik zelfs een vrije dag moeten opnemen om een driedaagse bender in het Oosten volledig mee te kunnen beleven. Vrijdag- én zaterdagavond stond ik vervolgens op mijn gladiator heels pollen aan te staan stampen in een feesttent ergens in de Achterhoek. Pretty Woman part II.
Toen ik zondag terugkwam uit mijn –inclusief vrijgezellen- feestvierdaagse en de krant opensloeg , stond die volgeschreven over Geert. Vroeg ik de avond ervoor aan de bar “Wat vind jij van Geert?”. Dan varieerden de antwoorden onverkort van “Is dat die jongen schuin aan de overkant?”, tot het licht afkeurende “Was dat die jongen zonder das bij het burgerlijk huwelijk!?!” en het meest voorkomende “Is die nog vrijgezel?”.

Geert is door de kiezer in Nederland tot tweede partij bij de Europese verkiezingen gebombardeerd. Maurice de Hond spreekt over een situatie die vergelijkbaar is met de val van de Berlijnse muur in ’89. In vissersdorp Volendam was zelfs 50% van de stemmen voor Geert. Heb jij overigens ooit een allochtone Volendammer ontmoet? Nee. Volendam is misschien nog een beetje boos op Yolanthe.

Volgens PvdA fractievoorzitter Mariette Hamers is het een teken dat “mensen onzeker zijn en veel zorgen hebben”. In de NRC van vorige weekend komt de PvdA met nog meer smoesjes om het verlies van bijna de helft van de kiezersstemmen ten op zichte van de vorige keer te rechtvaardigen: de PvdA bestuurders zouden “te activistisch zijn” en het huidige kiezersvolk, met name jongeren en studenten, "is steeds trendgevoeliger". Jaja. Geert is namelijk heel gematigd en Volendam is door Twitter en Hyves last minute naar de stembus gelokt. De NRC kwalificeert de monumentale zege van Geert als een daad van verzet. Nederlanders zijn uit protest niet gaan stemmen afgelopen 4 juni!!


Gezien de feestvreugde en het openlijk gebrek aan enige vorm van politieke interesse constateer ik dat er onder de genodigden eerder sprake was van burgerlijke desinteresse dan van burgerlijke ongehoorzaamheid. Heeft dat dan te maken met de tunnelvisie waar mijn sociale zuil mee kampt? Een beetje ZA huwelijk gaat al snel over uitnodigingen op geschept papier en 3 dagen designeroutfits op de golf of oud familiebuiten. Zou dat nou anders zijn als ik op een links anarschistisch bolwerk een huwelijk had, vroeg ik me af? Een huwelijk in het thema ´Lord of the rings´ waar iedereen net als Daan Schuurmans in Alles is Liefde als gnoom of kobolt verkleed mag komen? Zo’n huwelijk waarbij de ringen van gevlochten hennep zijn en iedere genodigde zijn eigen onbespoten biologische tomaat moet meenemen voor het voorgerecht? Dat je niet wegkomt met wat standaard slap gebral aan de bar als je een praatje maakt?


Dat soort mensen trouwt denk ik niet, maar gaat blijkbaar ook niet naar de stembus. Of stemt stiekem toch op Geert. Uit burgerlijke ongehoorzaamheid. Links Rapalje! Misschien zou de PvdA gewoon een zomercampagne moeten inlassen. De paden op de tenten in.

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!