Doorgaan naar hoofdcontent

Drijfveren - Iets leuks met kinderen

Mijn zoektocht naar de drijfveren van de mens in pak vervolgt zich, ver van de Zuidas, in Rotterdam. In Hotel New York heb ik met M., een oud huisgenootje, afgesproken. M. werkt in Rotterdam bij een bank. Na het succesvol afronden van een international traineeship, waarbij ze de wereld over vloog, is ze als trader begonnen. M. kwam er al snel achter dat een handelaar in commodities of derivatives niet veel meer, misschien zelfs minder, doet dan een handelaar in koeien of auto’s. En net als bij koehandel, is er na een spelletje of drie de lol wel een beetje af. Al anderhalf jaar zit ze op haar werk starend naar de Bloomberg schermen en de vele grafieken van rentecurves heimelijk te dromen van een baan als kinderjuf. M. is gek op kinderen en van de Elsje Fiederelsjes en Berenbotjes kan ze geen genoeg krijgen.

In Hotel New York praten we over haar dromen. Als ze kinderjuf wil worden moet ze de PABO doen. Een makkie zou je denken voor iemand die na een studie bestuurskunde, econometrie heeft gestudeerd. Maar wat blijkt; hoewel de gemiddelde PABO student nog maar net kan staartdelen, moest zij de hele PABO studie vanaf scratch doen, inclusief de rekenlessen.

Daar komt ook nog eens bij dat er een verplichte (onbetaalde) stage aan vast zit, ze geen studiefinanciering meer kan krijgen en niet voldoende heeft gespaard om die periode door te kunnen komen. Hoewel het verkrijgen van een lening voor een MBA studie aan London Business School à 70,000 euro een makkie is, wordt het wat moeilijker een lening voor omscholing tot kleuterjuf te krijgen. Praktische problemen dus, die haar verhinderen haar droom waar te maken.

Wat te doen? Snel maar een man vinden en haar eigen kleuterklas beginnen.

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!