ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 10 juni 2009

Drijfveren - Vast in de gouden kooi


Mijn zoektocht naar de drijfveren van een ZA’er (red. Zuidasser) begint in Dicky’s met een ex-collega. We noemen haar Yvon. Yvon werkt al een aantal jaar als controller en heeft tijdens haar werk een MBA behaald aan Universiteit Nijenrode. Behoorlijk veelbelovend dus. Een hipo, zoals dat heet. Voor Yvon was een grootse carrière weggelegd, wisten wij. Veel sneller dan de meesten van ons wisselde zij van baan en kwam ze boven in de kerstboom van onze bank terecht. Dit, tot frustatie van mijzelf en andere schilpadden die haast niet vooruit leken te komen. Yvon leek de perfecte kandidaat om mij te vertellen dat er zeker wel mensen zijn die dagelijks vol enthousiasme en overgave in het papierwerk op de Zuidas duiken..

Na de gebruikelijk 'Het gaat fantastisch', 'Nog steeds volop uitdagingen', bleek Yvon na een wijntje of vier toch wat te vroeg te hebben gepiekt. Yvon zou eigenlijk wel iets ‘creatievers’ willen doen. Ze was toch niet de number cruncher die ze dacht dat ze was. En zelfs Yvon raakte niet langer opgewonden van een avondje moduleren in excel. Ze twijfelde er zelfs aan of dit ooit wel zo was geweest. Op zoek naar iets creatiefs dus.

Misschien een marketingfunctie, of toch als kunstschilder aan de slag. Leker buiten die doos denken. Zou kunnen. Het probleem met Yvon was alleen, dat ze te snel was gegroeid. Inmiddels zat ze zo hoog in de boom dat ze te veel verdiende om iets totaal anders te kunnen gaan doen. Immers, dan zou ze moeten inleveren op haar veel te hoge salaris. En, zoals een rechtgeaarde ZA´er betaamt, was ze daar de afgelopen jaren toch wel redelijk naar gaan leven. Torenhoge hypotheeklasten voor het prinsengrachtpaleisje, een Saab Cabrio voor de deur en tweewekelijkse etentjes in Cinema Paradiso en Sophia. Tel daar de EUR 60,000 aan schuld bij op die een studie bij Nijenrode met zich meebrengt en zie hier, je typische hipo.

Yvon was terecht gekomen in de zo gevreesde ‘gouden kooi’. Iets waar wij de aankomende ZA´er voor willen waarschuwen. Waarschijnlijk tevergeefs, de gouden kooi lijkt door de meerderheid van de papierwerkers te worden nagestreefd . Hoe sneller hoe beter. Het lijkt wel een wedstrijd. Wie het eerst in die gouden kooi belandt is het alpha mannetje of vrouwtje. Want in de kooi ligt een stapel bankbiljetten en status te lonken.

En waar de meeste andere zoogdieren nog voorzichtig snuffelend om de kooi heen zouden dralen voordat ze die kooi in zouden stappen, rent de ZA´er blind van hebzucht de zorgvuldig opgezette val in om maar de eerste te zijn om bij dat blinkende goudgele geld te komen. Eenmaal in de kooi valt de deur keihard dicht en kom je er zonder kleerscheuren niet meer uit.

Arme, blonde, mooie Yvon. Daar zat ze dan. Haar hoofdje liet ze slap hangen. In de val gestapt. Wat moest ze nu aan met haar ‘creatieve zelf’. Dan toch maar een schildercursus op zaterdag misschien? Als de agenda het toelaat tenminste.
.

1 opmerking:

Total Active Media zei

Zeg ZoZa Ladies,

Ik moet zeggen dat ook ik niet ontkom aan het gevoel dat ik knalhard aan mn carriere werk, als ik alleen al bij het WTC een wijntje drink. Laat staan dat ik er zou werken....

Nee, ik werk bij Total Active Media en wij maken de website van de Zuidas. Voor een ludieke lancering, zou ik het interessant vinden als we samen konden werken.
Mail me aub op ddcloe@totalactivemedia.nl

groeten daphne.

Een reactie plaatsen