Doorgaan naar hoofdcontent

Zuidas uniformen

Elk afgestuurd meisje dat van de provincie naar de Zuidas trekt ambieert een carriere als Zuidas prinses. En bij die eerste schreden in de Amsterdamse City is de juiste outfit van essentieel belang. Je wil dat je kleding zegt “hallo bank/kantoor, ik ben jong, mooi en en total partner material”, niet “ik kom uit Leiden en dit synthetisch grijze pakje heb ik al sinds mijn bestuursjaar, leuk he?”Daarom gaan de Zoza-girls aandacht besteden aan het zogenoemde Zuidas uniform. Dat wil zeggen, outfits waar je als aanstormend talent een voet tussen de deur krijgt bij de gesloten forten op de Zuidas.
Allereerst, wees nooit, maar dan ook nooit bang om je uniform op te seksen. Dat betekent niet dat je als pornosecretaresse over het kopieerapparaat moet gaan hangen. Dus nooit zwarte rokjes met strakke witte bloesjes en een secretaressebril, dat ligt zo voor de hand. En panterprints zijn al helemaal niet bespreekbaar. Nee, echte office sex draag je aan je voeten, hoe hoger en scherper die hakken hoe beter. De enige regel is, geen tenen op de werkvloer. Peep toes daarentegen, zijn subtiel genoeg om mee weg te komen.

Als je als Zuidas debutante gaat shoppen, is het van belang om te bepalen welk personage je in jouw persoonlijke office soap gaat spelen. Ben je meer een Serena, dan draag je wapperjurkjes met langere chique vesten, witte bohemienbloesjes over strakke zakelijke broeken. Voor al deze outfits geldt dat de materialen echt in orde moeten zijn, strak katoen en zacht kasjmier. Zo voorkom je dat je te 'boho' op kantoor verschijnt. Een gouwe ouwe tip, met parels lijkt alles chique.

Ben je een hardcore Blair, dan is de zakelijke look een fluitje. Blair is het ultieme kostschoolmeisje. Dat betekent dat de meeste aandacht naar de benen gaat. Bij vrij simpele zwarte jurkjes, kies je super funky kousen. American Apparel (Westerstraat, Utrechtsestraat)verkoopt fantastische kleuren en bewerkte kousen. Heb je meer te besteden dan zijn de Wolford kousen (bijv. hoek Leidsestraat/Prinsengracht; Bijenkorf) een aanrader.

Een regel willen de Zozagirls in je oren knopen. Geen enkele zichzelf respecterende Zuidas-prinses draagt een mantelpakje. Je plukt de sollicitantes op kantoor er altijd uit omdat ze standaard een mantelpakje (van Esprit of Benneton) aanhebben. Een truttenpakje is een zwaktebod, het uniform van de onzekere twijfelaars die net iets te hard hun best moeten doen.

Reacties

Anita zei…
Ik vind jullie blog fantastisch !

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire berichten van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

Advocatuurlijke aanspreekvormen

Als beginnend stagiaire heb ik wel eens een uur gedaan over het opstellen van een emailtje. En dat was alleen nog maar de aanhef. Advocaten hebben namelijk een uitgebreid arsenaal aan begroetingen en het selectieproces van de Juiste Aanspreekvorm is er een om serieus te nemen. Al vroeg heb ik geleerd dat een verkeerd aangeheven bericht kwaad bloed kan zetten bij de ontvanger. En als beginnend stagiaire wil je geen kwaad bloed zetten. De Juiste Aanspreekvorm kiezen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Het is afhankelijk van verschillende factoren, en altijd moeten alle omstandigheden van het geval worden meegewogen. De keuze is veruit het makkelijkste bij de bij jou onbekende advocaat van de wederpartij. Deze wordt vrijwel zonder uitzondering aangesproken met geachte confrère of geachte collega (of in voorkomend geval: confrater).De enige variabele factor is het geslacht: zorg dus wel dat je dat goed hebt! Klassieke beginnersfout, die voorkomen kan worden door even de profile pic v…