Doorgaan naar hoofdcontent

Zuidas uniformen

Elk afgestuurd meisje dat van de provincie naar de Zuidas trekt ambieert een carriere als Zuidas prinses. En bij die eerste schreden in de Amsterdamse City is de juiste outfit van essentieel belang. Je wil dat je kleding zegt “hallo bank/kantoor, ik ben jong, mooi en en total partner material”, niet “ik kom uit Leiden en dit synthetisch grijze pakje heb ik al sinds mijn bestuursjaar, leuk he?”Daarom gaan de Zoza-girls aandacht besteden aan het zogenoemde Zuidas uniform. Dat wil zeggen, outfits waar je als aanstormend talent een voet tussen de deur krijgt bij de gesloten forten op de Zuidas.
Allereerst, wees nooit, maar dan ook nooit bang om je uniform op te seksen. Dat betekent niet dat je als pornosecretaresse over het kopieerapparaat moet gaan hangen. Dus nooit zwarte rokjes met strakke witte bloesjes en een secretaressebril, dat ligt zo voor de hand. En panterprints zijn al helemaal niet bespreekbaar. Nee, echte office sex draag je aan je voeten, hoe hoger en scherper die hakken hoe beter. De enige regel is, geen tenen op de werkvloer. Peep toes daarentegen, zijn subtiel genoeg om mee weg te komen.

Als je als Zuidas debutante gaat shoppen, is het van belang om te bepalen welk personage je in jouw persoonlijke office soap gaat spelen. Ben je meer een Serena, dan draag je wapperjurkjes met langere chique vesten, witte bohemienbloesjes over strakke zakelijke broeken. Voor al deze outfits geldt dat de materialen echt in orde moeten zijn, strak katoen en zacht kasjmier. Zo voorkom je dat je te 'boho' op kantoor verschijnt. Een gouwe ouwe tip, met parels lijkt alles chique.

Ben je een hardcore Blair, dan is de zakelijke look een fluitje. Blair is het ultieme kostschoolmeisje. Dat betekent dat de meeste aandacht naar de benen gaat. Bij vrij simpele zwarte jurkjes, kies je super funky kousen. American Apparel (Westerstraat, Utrechtsestraat)verkoopt fantastische kleuren en bewerkte kousen. Heb je meer te besteden dan zijn de Wolford kousen (bijv. hoek Leidsestraat/Prinsengracht; Bijenkorf) een aanrader.

Een regel willen de Zozagirls in je oren knopen. Geen enkele zichzelf respecterende Zuidas-prinses draagt een mantelpakje. Je plukt de sollicitantes op kantoor er altijd uit omdat ze standaard een mantelpakje (van Esprit of Benneton) aanhebben. Een truttenpakje is een zwaktebod, het uniform van de onzekere twijfelaars die net iets te hard hun best moeten doen.

Reacties

Anita zei…
Ik vind jullie blog fantastisch !

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!