ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 22 juli 2009

Tussenjaar


Er is een interessant fenomeen gaande onder het vrouwelijk deel van de ZoZa scene. Het is vergelijkbaar met het jaar tussen middelbare school en studeren in. De Amerikanen noemen dat een "gap jear". Tussenjaar dus, dat wordt ingevuld met backpacken in Australie, lesgeven aan arme kindertjes in Peru, of met een ordinaire talencursus in Barcelona. Onze lieve ouders zijn groot voorstander van dit tussenjaar, omdat ze denken dat je er zelfstandiger van wordt, een wereldburger zelfs, en omdat je er "levenservaring" van opdoet. De enige belangrijkste vaardigheden die wij opdeden waren een straffe alcoholtolerantie en een indrukwekkend partyvocabulaire in het Engels/Spaans.
Enfin, het tussenjaar beleeft momenteel een revival in Zozaland, gewoon op Nederlandse bodem. Strikt genomen is het tussenjaar ditmaal niet beperkt tot een jaar, maar kan het uitlopen tot twee, en in sommige sneue gevallen tot drie jaar. De deelnemers aan het tussenjaar zijn niet 17, maar 27, en het zijn voornamelijk vrouwen. Dames die rond hun 22 een vaste relatie kregen en vervolgens gingen samenwonen. Terwijl hun vriendinnetjes nog laveloos in het Feest van Joop hingen, stonden zij op zaterdagochtend kastjes te schilderen. Vers uit hun studentenhuis en "echt klaar met dat gefeest", begonnen zij aan een grote mensen leven in hun eerste appartement.
Vijf jaar lang kijken deze vrouwen meewarig naar hun single en doorfeestende vriendinnetjes, blij dat ze al dat dating gezeik "achter zich hadden gelaten". Zij hadden hem al gevonden, hoefden niet meer verder te kijken.Totdat de premature relatie na vijf jaar kroelen op de bank eindigt. En dat gaat meestal zo. Relatie kakt na drie jaar volledig in. Vrouw heeft interessante collega op werk. Vrouw snuffelt aan collega. Vriend komt erachter. Relatie uit. Vrouw slaapt drie weken op bank bij voorheen verguisde single vriendin en vindt schmutzig appartementje in hippe buurt Amsterdam.
Dit is het begin van het tussenjaar op je 27e. Waar de single vriendinnen inmiddels voorzichtig aan de eerste serieuze relatie beginnen, komt deze voormalige Bree van de Kamp op de keiharde Amsterdamse datingmarkt. Ze regelt al snel een rebound, waarvan ze zelf denkt dat het de ware is. Vervolgens wordt ze na drie maanden gedumpt door rebound man ("Hij belde opeens niet meer!"), en is haar prinsessenego aan shreds. En dat is maar goed ook, want dit is het startsein van een lange, met alcohol overgoten, trektocht, langs mannen van allerlei gading. Kerels die ze voorheen met geen stok zou aanraken, zijn nu opeens volledig haar type. Schimmige kunstenaars, zelfstandig ondernemers zonder noemenswaardige onderneming, portiers en Zumba leraren. Werkelijk alles passeert de revue. Ondertussen is Bree verandert van mollige huismus in een ragdunne party girl, die leeft op cola light, witte wijn en Marlboro Lights. Wees niet bang, deze fase komt vanzelf weer tot een eind, Bree komt er na een jaar achter dat ze geen Kate Moss/ Mary Kate Olsen/Sienna Miller II is, en dat ze heus wel gewoon moet eten, dat roken vies is en dat je op louter witte wijn niet zo lekker presteert. En waarempel, aan het einde van het tussenjaar komt er na een stoet nepperds de Real Deal binnenlopen. Een geschikte kerel die waanzinnig lief, leuk en bovenal echt is.
En Bree, inmiddels ouder en wijzer, zeker zelfstandiger en met een tas vol met levenservaring, is klaar voor de volgende fase.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen