ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.commaandag 20 juli 2009

Werkontduiking - 'Druk, druk, druk'Het is rustig in de zomermaanden. Die paar klanten die het slagveld, dat kredietcrisis heet, hebben overleefd, zijn op vakantie.
De bezuinigingsslag moet nog komen en de kranten staan bol van de overlevingstips in de kantoorjungle. Jezelf onmisbaar maken is een veelgehoorde tip. Dit doe je veelal door hard te werken. Maar ja, er valt nu eenmaal niet zoveel te doen. “Appearance is everything” is de mantra van vriendin F. En zo is het maar net. Onmisbaar lijken is bijna zo goed als het daadwerkelijk zijn. Maar hoe doen we dat? Hoe worden we de kantoorversie van Hyancinth en houden we de schone schijn op?.

Er overtuigend druk uitzien is makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig hebben we Facebook, Hyves, Nu.nl/achterklap, Geenstijl, Asos, Ilovefashion, Hereisthecity en D-listed. Thank god voor de social networksites, blogs en online shoppingmogelijkheden. Genoeg om ons een hele dag bezig te houden.

Om het surfen er ook daadwerkelijk als werken uit te laten zien, is een serieuze werkblik essentieel. Sta even stil bij de vraag of Jan of Yolanthe nu de oorzaak is geweest van Palinggate. Dit zal wat gefrons met zich meebrengen en dat komt uiterst serieus over op je collega’s en nog belangrijker, je manager. Blijf voornamelijk naar je scherm staren, maar kijk ook af en toe eens bedenkelijk naar buiten.

Een drukbezette papierwerker is altijd wel een memo aan het schrijven of een belangrijke mail aan het versturen. Blijf dus hoorbaar tikken. Open een worddocument en type daar alvast de krabbels en berichtjes in die je wilt posten op Hyves, Facebook of Twitter.

Ook het veelvuldig klikken van de muis is een manier om de schijn op te houden. Gelukkig is dat niet al te lastig. De kledingstukken op Asos zijn beter te bestuderen als ze iets groter in je scherm staan (klikken dus).

Als laatste is de houding erg belangrijk. Schouders omhoog. Rug gekromd, iets naar voren buigen en tikken maar. Niet meer van een echte gestresste, muisarm besturende kantoorklerk te onderscheiden. Mission accomplished.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen