Doorgaan naar hoofdcontent

Matig AdvocatigAdvocaten zijn de meest miserabele personen die ik ken.
Echt waar, er zijn geen ongelukkiger mensen dan de toga dragers met hun neurosen, drankproblemen, en hun totale zelfoverschatting.

Het grote verschil met investment bankers die ook afschuwelijk saai werk doen, is dat de laatste groep nog eer uit haar werk haalt. Investment bankers zijn ervan overtuigd dat ze met het in elkaar draaien van excel bestandjes een deal kunnen maken of breken. Rain makers zijn ze, Masters of the Universe in hun eigen universum! Ignorance is bliss noemen wij dat.

Nee, dan onze vrienden van de Orde. Bel eens een advocaat en vraag hoe het met hem/haar gaat. Wees dan stil en doe een transformer in de vorm van de Klaagmuur te Jeruzalem.

Het gaat namelijk nooit goed, lekker, ontspannen of iets anders positiefs. Meestal gaat het kut, in het beste geval matig. De klaagzang heeft een terugkerend patroon waarin haat tegen afwisselend client of partner, constante twijfel over de beroepskeuze en een dwangmatige zucht naar vreemdgaan de revue passeren.

Om de stand van de advocatuur te peilen hoef je trouwens niet zelf de telefoon op te pakken om met je amices en amicae te bellen. Meestal ontvang je op een willekeurige werkdag rond 9:45 uur wel een een belletje dat heel geinteresseerd begint. Je hoort: hoe is het nou met je nieuwe yoga klasje/nierbekkenontsteking/relatie van vijf jaar die op de klippen is gelopen?

Let op, het is niet de bedoeling dat je daar dan echt een antwoord op geeft. Tijdens de halve seconde waarin jij ademhaalt om de vraag in kwestie te beantwoorden, grijpt Amica de gelegenheid om je de komende twintig minuten mee te laten doen met het spelletje "Ik haat mijn leven/baan/vriend", hier, vangen!En daarmee komen we bij de treurige kern van de zaak. Advocaten mogen dan met z'n allen besmuikt lachen om investment bankers die hun eigen rol in the bigger scheme nogal overschatten. Advocaten doen precies hetzelfde, zo niet erger. Met het gijzelen van hun vrienden in hun eeuwige ellende over het advocatenbestaan gedragen ze zich ook als Masters of the Universe.

Grow up! Wees blij dat je in deze tijden nog een baan hebt om je hypotheek af te lossen. De wereld draait niet om advocaten en hun zielige probleempjes.

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire berichten van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

Downdaten

,,Misschien tot de volgende keer”, zei zijn tante. En ze trok haar wiebelende schouders op tot aan haar oorlel. Alsof ze wilde zeggen: we weten ab-so-luut niet waar het heen gaat tussen jou en hem. Je aanwezigheid op het volgende familiediner is als een potje Russian Roulette. Het zou kunnen dat je er weer bij bent, maar de kans is even groot dat deze relatie sneller dan je toyboy kan zeggen is uitgedoofd. Cougar kuchtte ze, of, ze zei het niet, maar ze dacht het wel, terwijl ze haar mond verborg achter een grote Paisley-shawl. Ik heb een jongere vriend. Vier jaar en vier maanden jonger om precies te zijn. We kennen elkaar van werk. Gek, zei mijn mannelijke collega. En ook weer niet. Qua emotionele ontwikkeling was ik natuurlijk blijven steken rond mijn 23ste. Had te maken met een overmatige toewijding aan werk en te weinig tijd voor prive-leven, volgens mijn collega. Moest ik misschien toch een wat aan gaan doen. En hij vergat voor het gemak dat zijn vrouw ook zeker drie jaar jonger …