Doorgaan naar hoofdcontent

Time management II

Goed, daar zie je dan de zon achter de Zuidas wegzakken (niet slissen nu). Het kan zijn dat je zo laat op de zonovergoten zomerse vrijdagavond een gevoel van zelfmedelijden bekruipt. Je collega´s naar de vrijmibo, de baas in zijn sloep en jij bent De Zielige Stagiair. Niet doen. Nobody needs a negative Nancy. Denk niet in problemen, denk in oplossingen. Hoe ga jij deze valkuil van de ZuidAs ombuigen in je voordeel?

Time management klinkt in theorie heel eenvoudig. De praktijk leert ons anders. Met name twee factoren maken het onder de knie krijgen van deze essentiƫle ZA-vaardigheid nogal lastig: (i) de vrijwel feodale verhoudingen binnen iedere organisatie met een maatschapsstructuur op de ZuidAs (denk in ieder geval aan advocatenkantoren, maar ook investmentbanks, consultancy en accountancy kantoren kunnen er wat van) en (ii) de meerpartijen communicatie waar we bijna dagelijks mee te maken hebben.

De realiteit is hoogstwaarschijnlijk dat je niet alleen met Partner X en Medewerker Y te maken hebt -all good things come in pairs- maar in ieder geval nog met een medewerker of wat extra. Het risico van een meerpartijen verhouding is dat communicatie tussen twee partijen een derde niet bereikt. Dat is in feite het toepassen van “de haringtruuk” bij hockey of “poorten” bij voetbal op kantoor.

Ik kan je daar een voorbeeld van geven van deze ochtend. Medewerker Y, geeft me vanaf vakantie instructies om Memo I nog een keer te laten checken door Medewerker Z. Dat geeft al gedoe, want Partner X heeft me gister gezegd het nog die dag “af te maken” met Medewerker Y. Een keer gepoort. Ondertussen komt Medewerker K mijn kamer binnen: “Conference call, nu, in de kamer van Partner X. Had ik die email van gisteravond dan niet gezien?” Retorische vraag. Scheel-kijkend-van rose-op-sloep was Partner X mijn emailadres even vergeten toe te voegen. Of, ook plausibel, hij kon de knopjes niet vinden op zijn bb. Maakt niet uit, hij is toch de baas. Twee keer gepoort. Als derde verrassing komt Medewerker K nog een keer terug met Memo II. Mijn doorwrochte epistel had ze weliswaar al vier keer beken en als ´Finaal´ bestempeld, maar na commentaar van Partner X, moest ze er nog een keer met de rode pen doorheen. Drie keer gepoort. Resultaat? Er liggen twee rood aangelopen memo´s onaangeraakt op mijn bureau die Partner X al sinds gister verwacht. Ondertussen heb ik wat face time met Partner X voorafgaand aan de call. Goal.

[Red. wegens tijdgebrek –hoe toepasselijk- tot morgen]

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!