ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 19 augustus 2009

Time management II

Goed, daar zie je dan de zon achter de Zuidas wegzakken (niet slissen nu). Het kan zijn dat je zo laat op de zonovergoten zomerse vrijdagavond een gevoel van zelfmedelijden bekruipt. Je collega´s naar de vrijmibo, de baas in zijn sloep en jij bent De Zielige Stagiair. Niet doen. Nobody needs a negative Nancy. Denk niet in problemen, denk in oplossingen. Hoe ga jij deze valkuil van de ZuidAs ombuigen in je voordeel?

Time management klinkt in theorie heel eenvoudig. De praktijk leert ons anders. Met name twee factoren maken het onder de knie krijgen van deze essentiële ZA-vaardigheid nogal lastig: (i) de vrijwel feodale verhoudingen binnen iedere organisatie met een maatschapsstructuur op de ZuidAs (denk in ieder geval aan advocatenkantoren, maar ook investmentbanks, consultancy en accountancy kantoren kunnen er wat van) en (ii) de meerpartijen communicatie waar we bijna dagelijks mee te maken hebben.

De realiteit is hoogstwaarschijnlijk dat je niet alleen met Partner X en Medewerker Y te maken hebt -all good things come in pairs- maar in ieder geval nog met een medewerker of wat extra. Het risico van een meerpartijen verhouding is dat communicatie tussen twee partijen een derde niet bereikt. Dat is in feite het toepassen van “de haringtruuk” bij hockey of “poorten” bij voetbal op kantoor.

Ik kan je daar een voorbeeld van geven van deze ochtend. Medewerker Y, geeft me vanaf vakantie instructies om Memo I nog een keer te laten checken door Medewerker Z. Dat geeft al gedoe, want Partner X heeft me gister gezegd het nog die dag “af te maken” met Medewerker Y. Een keer gepoort. Ondertussen komt Medewerker K mijn kamer binnen: “Conference call, nu, in de kamer van Partner X. Had ik die email van gisteravond dan niet gezien?” Retorische vraag. Scheel-kijkend-van rose-op-sloep was Partner X mijn emailadres even vergeten toe te voegen. Of, ook plausibel, hij kon de knopjes niet vinden op zijn bb. Maakt niet uit, hij is toch de baas. Twee keer gepoort. Als derde verrassing komt Medewerker K nog een keer terug met Memo II. Mijn doorwrochte epistel had ze weliswaar al vier keer beken en als ´Finaal´ bestempeld, maar na commentaar van Partner X, moest ze er nog een keer met de rode pen doorheen. Drie keer gepoort. Resultaat? Er liggen twee rood aangelopen memo´s onaangeraakt op mijn bureau die Partner X al sinds gister verwacht. Ondertussen heb ik wat face time met Partner X voorafgaand aan de call. Goal.

[Red. wegens tijdgebrek –hoe toepasselijk- tot morgen]

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen