ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdonderdag 20 augustus 2009

Time management III

Spelende vrouw, wat heb je nou geleerd? De consequentie van een maatschapsstructuur is dat geen partner wordt aangepakt op het ontbreken van management skills. De feodale verhoudingen brengen met zich mee dat het vaak niet helpt om nu te gaan emmeren over emails die jij niet hebt ontvangen. Of uit te leggen dat niemand de eindverantwoordelijkheid lijkt te willen nemen voor jouw juridisch proza tegenover De Cliënt. Dat begrijp Partner X allemaal wel, maar dat wil hij gewoonweg niet weten. Waarmee we zijn beland bij kritieke factor nummer 3: ook je partner blijft uiteindelijk dienstverlener. Zorg dat hij die verantwoordelijkheid niet stilzwijgend op jou afschuift en neem de basisbeginselen van goed timemanagement in acht.

De basisbeginselen van effectief timemanagement zijn (i) continue communicatie (“managing expectations”, zo noemt mijn consultant vriendin J. dat) en (ii) verantwoordelijkheden teruggeven. Hoe voorkom je nou dat jij de dupe wordt van diegenen die deze basisbeginselen niet onder de knie hebben, ofwel opzettelijke negeren?

Neem verder de volgende spelregels in acht:


1. Tegengas geven, doorvragen, tijd afbakenen (zie Timemanagement 1);

2. Conservatief begroten (zie Timemanagement I);


3. Zeg nooit een eindresultaat toe, maar maak je intenties kenbaar “Ik kijk er dan en dan naar”;

4. Leg de verantwoordelijkheid bij een ander: delegeer als een dolle (indien mogelijk) en benoem dat naar boven;

5. Check regelmatig met grote baas X of de volgorde in prioriteiten niet is veranderd. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, en die van je partner vaak ook;

6. Geef verantwoordelijkheden terug (Medewerker Y vraagt je eerst iets te doen, Partner X wil daarna een herziening in prioriteiten. Niet schamen, niet miemelen, niet uitleggen. Gewoon terug geven aan Y. Pas daarbij regel 1 t/m 5 toe.);

7. Let op! Dit betekent niet dat je halsstarrig werk moet gaan weigeren. Als stagiair ben je Altijd Flexibel. Niet bokken maar benoemen: "Ja ik kan het werk doen, Maar dan zijn dit en dit de consequenties." Of beter nog: "Y vroeg me eerst dat te doen dus kan JIJ aangeven (X) wat voorrang heeft (voor gevorderden)?";

8. Lever af voor de deadline; en tot slot

9. Timing is everything. Gek genoeg blijft een partner ook een mens. Vraag bijvoorbeeld nooit vrij voor het eerste kopje koffie. Haal desnoods dat kopje koffie even zelf. Wacht ook niet met vrij vragen tot het laatste moment. Wacht op een gunstig moment in de week ervoor en trek vooral iets leuks uit de kast.

Hoe het is afgelopen met X, Y en Z? Ik werd vanmiddag rond 12.30 door Partner X ontboden om Memo I te bespreken. Verrassend genoeg begon X nu pas met hardop delibereren en vrijelijk associëren over de dogmatiek die aan mijn juridisch roman ten grondslag lag. Regelmatig pakte hij de wet er even bij om luid declamerend te verdoezelen dat hij zelf ook niet een, twee, drie wist hoe het dan wel op papier moest komen. De tijd tikte tergend door. Ik kreeg honger. Hij ook. Ik werd chagrijnig, hij ook. Op een goed moment probeerde Partner X zich er met wat vaag commentaar vanaf te maken (tijd winnen, slimme truuk).


Let nu goed op. 1. Speel de bal terug: “Het is me niet helemaal duidelijk, hoe JIJ precies wil dat ik dit in het memo en de bijlagen verwerk?”. 2. Leg de verantwoordelijkheid bij een ander neer “Dat zijn ingrijpende wijzigingen die JIJ daar voorstelt, die zal Dinges [red. de werkstudent] ook moeten verwerken in de bijagen”. Baken je tijd af: “Ik weet niet hoe lang Dinges hiermee bezig is, maar gezien de ingrijpende wijzigingen die JIJ voorstelt, denk ik dat we het memo niet voor volgende week kunnen uitsturen [red. kijk serieus]."

X vond het allang prima want die wilde zijn lunch. Die heb ik natuurlijk nog net wel even aangeboden mee te nemen. Met een glimlach. Groot geworden door klein te blijven.

Pfff, avond gered, weekend gered. Succes!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen