ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comvrijdag 14 augustus 2009

Time management

Kan jij hier heel even naar kijken? Maar besteed er niet te lang aan, hè?” Voor iedere advocaat-stagiair is dit gesneden koek. Het intro naar een onmogelijke zoektocht en een matige avond.

Vorige week stelde mijn partner mij die vraag [red. als ik het over mijn partner heb, praat ik over mijn werkgever want helaas zie ik de beste man vaker dan welke man dan ook]. Na het poneren van bovenstaande vraag met indringende haviksblik, werpt partner in kwestie een memo op je bureau met de achteloosheid van een afdwarrelend herfstblad. Nog voor het op je bureau is geland, is de vogel al gevlogen. Het is ook in het geheel niet de bedoeling dat jij antwoordt op deze vraag. Als je ontdooit uit je door RSI geteisterde verstijfde postuur, hoor je zijn Brogues nog net wegsloffen op de gang.


Als beginnend stagiair tenminste. Als doorgewinterd stagiair weet je wat je te doen staat: tegengas geven, doorvragen, tijd afbakenen. 1. Wat wil je precies dat ik bekijk?, 2. Wanneer moet het af?, 3. Op het moment (altijd) ben ik bezig met memo x en y voor partner A en B, dus ik kan er [dan en dan] naar kijken. Dit is het Boom-Roos-Miep van iedere stagiair. Heb je deze regels nog niet onder de knie, dan kom je echt helemaal nergens.


Reden is dat jij als junior verantwoordelijk wordt gesteld voor het inschatten en beheren van je eigen tijd en daarmee voor de agenda van je baas. Lieve leute, leer een ding, time management is 1000 x belangrijker dan content. En daarmee valkuil nummer 1, zeker voor het type Young Eager Beaver dat op de Zuidas begint. Te ambitieus, te plichtsgetrouw, te veel willen pleasen. Stop daar. Begroot conservatiever dan de voedselbank in de winter van ‘ 44 en baken van te voren af wat je gaat doen.


Ook dan kan het namelijk misgaan. Met name wanneer De Medewerker in het spel komt. Three is a crowd, maar dat geldt vooral voor de benadeelde partij. Jij dus.


Nadat Partner X is terug geklommen op zijn troon, stuurt hij waarschijnlijk een opzichter naar je toe in de vorm van Medewerker Y. Terwijl Partner X nog een bordje bij Vis aan de Schelde besteld op kosten van de cliënt en daarvoor EUR 600 per uur in rekening brengt, instrueert hij medewerker Y per blackberry het vuile werk op te knappen. Medewerker Y gaat al heel wat jaartjes langer mee dan jij en heeft de opéénnabelangrijkste ZA-vaardigheid ook onder de knie: aardig onaardig zijn. Flemend vraagt medewerker Y (óf een verzuurde taart met overspannen eierstokken, óf een gefrustreerde kwezel zonder eigen praktijk) of je jouw commentaar ook kan uiteenzetten in een memo en daarbij ook vooral even “dit en dit punt wil meenemen”. Let op, dat wordt vaak ingeleid met de woorden “Zoals ik met Parter X besprak”. Dit is de regelrechte time management fuik! Zoals het een frust/taart betaamt , verschuilt Medewerker Y zich achter Partner X om al zijn/haar werk te delegeren alsof zijn/haar sluitspier is opengezet na een family pack Norit.


Terwijl je door Partner X chronisch onderschatte werklast (let op , dit is ook gewoon een smerige management truuk ) zojuist is verdubbeld, staat de deadline nog steeds op morgenochtend 11u. Partner X is inmiddels billable aan het golfen, Mewerker Y speelt met zijn 1,2,3 jarige kinderen in de achtertuin van zijn benedenwoning in oud-Zuid. En jij? Jij ziet de zon langzaam onder gaan achter de ABN toren op de Zuidas (tenminste, als je je in het Frustfields mortuarium of de Ellende en Overwerk tempel bevindt). Matig advocatig… [wordt vervolgd]

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen