Doorgaan naar hoofdcontent

Werkontduiking – Mastering it


In de vorige twee columns over ‘how to look busy’ zijn we ingegaan op de houding en locatie. Inmiddels kijk je serieus en gestresst. Daarnaast heb je een donker hoekje gevonden, waar niemand ongezien op je scherm kan kijken.
In deze laatste column over dit onderwerp een paar algemene tips die het plaatje af maken en de puntjes op de i zetten. Deze tips zorgen ervoor zorgen dat jij én die promotie gaat binnentanken én je ‘s avonds tijdens de borrel in je nieuwe online geshopte outfits kan meepraten over de laatste scharrels van Patricia.

Tip 1:
Zorg ervoor dat je altijd 1 internetsite tegelijkertijd open hebt staan. Dus niet facebook, nu.nl, zozuidas en asos tegelijkertijd.
Daarnaast is het essentieel dat je een serieuze excelsheet, een oude memo of een interessant pdf bestandje open hebt staan. Ook je werkmail met een paar ongelezen mailtjes staat uiteraard altijd open. Je hebt het immers véél te druk om die stroom van mailtjes te verwerken.
Je bent nu tactisch beschermd tegen collega’s of managers die in sneltreinvaart naar je toe komen om over het een en ander te discussiëren. Het zijn altijd dezelfde die dit doen en vaak wordt dit met voorbedachte rade gedaan. Houdt daarom in je ooghoeken scherp in de gaten waar die collega’s zich bevinden in de kantoortuinen. Dit vergt wat training, maar van een vrouw wordt verwacht dat ze kan multitasken, dus dit moet lukken.
Houdt je hand op de muis om snel weg te klikken als ze jouw kant op komen stuiven. Houdt er rekening mee dat grote excelsheets langzaam omhoog komen, een simpel worddocumentje daarentegen is zo geopend
Mocht je toch te diep verzeild geraakt in de gemoedstoestand van moeder Smit om je collega te zien aankomen, klik dan niet weg, maar laat de site open staan. Maak er desnoods een grapje over. ‘Even op de hoogte blijven van het écht belangrijke nieuws…’ Wegklikken komt immers alleen maar verdacht over.

Tip 2:
Klaag. Klaag als een echte Hollander. Klaag als een pensionado in Torremolinos. God, wat heb jij het druk. Je komt niet toe aan de ellenlange stroom van mails. Je moet excelsheet zus en memo zo morgen inleveren en je krijgt ook al veel vragen van klanten over de mail binnen. Dat we met deze onderbezetting de zomer door moeten komen! Al die mensen met kinderen die altijd tegelijkertijd vakantie opnemen. Het is al ondoenlijk als iedereen er is, laat staan als de helft op vakantie is. Etc, etc, etc.
Niemand die nog durft te denken dat jij het misschien wel heel rustig hebt en niemand die je nog durft op te zadelen met werk. Dit heeft als extra voordeel dat jij weer meer tijd in het updaten van je achterklapkennis kan steken.

Kortom. Wat wij zien: Een leuke goed ingelichte chick die de meest dazzling outfits online besteld, haar facebook profile goed update, de laatste berichten op zozuidas doorneemt en de roddels van de B-artists aandachtig bestudeerd.
Wat zíj zien: Een hardwerkende gestresste, drukke onmisbare medewerker die zichzelf een RSI in werkt. Ofwel de perfecte werknemer die zeker in aanmerking komt voor die promotie. Missie geslaagd.

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire berichten van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

Downdaten

,,Misschien tot de volgende keer”, zei zijn tante. En ze trok haar wiebelende schouders op tot aan haar oorlel. Alsof ze wilde zeggen: we weten ab-so-luut niet waar het heen gaat tussen jou en hem. Je aanwezigheid op het volgende familiediner is als een potje Russian Roulette. Het zou kunnen dat je er weer bij bent, maar de kans is even groot dat deze relatie sneller dan je toyboy kan zeggen is uitgedoofd. Cougar kuchtte ze, of, ze zei het niet, maar ze dacht het wel, terwijl ze haar mond verborg achter een grote Paisley-shawl. Ik heb een jongere vriend. Vier jaar en vier maanden jonger om precies te zijn. We kennen elkaar van werk. Gek, zei mijn mannelijke collega. En ook weer niet. Qua emotionele ontwikkeling was ik natuurlijk blijven steken rond mijn 23ste. Had te maken met een overmatige toewijding aan werk en te weinig tijd voor prive-leven, volgens mijn collega. Moest ik misschien toch een wat aan gaan doen. En hij vergat voor het gemak dat zijn vrouw ook zeker drie jaar jonger …