ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 5 augustus 2009

Werkontduiking – Mastering it


In de vorige twee columns over ‘how to look busy’ zijn we ingegaan op de houding en locatie. Inmiddels kijk je serieus en gestresst. Daarnaast heb je een donker hoekje gevonden, waar niemand ongezien op je scherm kan kijken.
In deze laatste column over dit onderwerp een paar algemene tips die het plaatje af maken en de puntjes op de i zetten. Deze tips zorgen ervoor zorgen dat jij én die promotie gaat binnentanken én je ‘s avonds tijdens de borrel in je nieuwe online geshopte outfits kan meepraten over de laatste scharrels van Patricia.

Tip 1:
Zorg ervoor dat je altijd 1 internetsite tegelijkertijd open hebt staan. Dus niet facebook, nu.nl, zozuidas en asos tegelijkertijd.
Daarnaast is het essentieel dat je een serieuze excelsheet, een oude memo of een interessant pdf bestandje open hebt staan. Ook je werkmail met een paar ongelezen mailtjes staat uiteraard altijd open. Je hebt het immers véél te druk om die stroom van mailtjes te verwerken.
Je bent nu tactisch beschermd tegen collega’s of managers die in sneltreinvaart naar je toe komen om over het een en ander te discussiëren. Het zijn altijd dezelfde die dit doen en vaak wordt dit met voorbedachte rade gedaan. Houdt daarom in je ooghoeken scherp in de gaten waar die collega’s zich bevinden in de kantoortuinen. Dit vergt wat training, maar van een vrouw wordt verwacht dat ze kan multitasken, dus dit moet lukken.
Houdt je hand op de muis om snel weg te klikken als ze jouw kant op komen stuiven. Houdt er rekening mee dat grote excelsheets langzaam omhoog komen, een simpel worddocumentje daarentegen is zo geopend
Mocht je toch te diep verzeild geraakt in de gemoedstoestand van moeder Smit om je collega te zien aankomen, klik dan niet weg, maar laat de site open staan. Maak er desnoods een grapje over. ‘Even op de hoogte blijven van het écht belangrijke nieuws…’ Wegklikken komt immers alleen maar verdacht over.

Tip 2:
Klaag. Klaag als een echte Hollander. Klaag als een pensionado in Torremolinos. God, wat heb jij het druk. Je komt niet toe aan de ellenlange stroom van mails. Je moet excelsheet zus en memo zo morgen inleveren en je krijgt ook al veel vragen van klanten over de mail binnen. Dat we met deze onderbezetting de zomer door moeten komen! Al die mensen met kinderen die altijd tegelijkertijd vakantie opnemen. Het is al ondoenlijk als iedereen er is, laat staan als de helft op vakantie is. Etc, etc, etc.
Niemand die nog durft te denken dat jij het misschien wel heel rustig hebt en niemand die je nog durft op te zadelen met werk. Dit heeft als extra voordeel dat jij weer meer tijd in het updaten van je achterklapkennis kan steken.

Kortom. Wat wij zien: Een leuke goed ingelichte chick die de meest dazzling outfits online besteld, haar facebook profile goed update, de laatste berichten op zozuidas doorneemt en de roddels van de B-artists aandachtig bestudeerd.
Wat zíj zien: Een hardwerkende gestresste, drukke onmisbare medewerker die zichzelf een RSI in werkt. Ofwel de perfecte werknemer die zeker in aanmerking komt voor die promotie. Missie geslaagd.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen