ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 30 september 2009

Bezuinigingsmaatregelen - Afschaffing hypotheekrente aftrek

De Zoza girls maken de denkbeeldige balans op. In dit deel van de serie vragen we ons af; die afschaffing van de hypotheekrente aftrek - What’s in it for me?- Of in dit geval -What’s left for me?-
Hoewel het een onderwerp is waar we liever niet over nadenken trekken de zozagirls toch de stoute schoenen. Lees en huiver.

Dat fijne bedrag, dat we iedere maand zo rond de 15e gestort krijgen op onze rekening. Dat bedrag, waardoor we nog net het einde van de maand redden, gaat ter ziele als deze maatregel wordt ingevoerd. Voor de gemiddelde single ZZA’er met huis in de Pijp of Jordaan is dat bedrag van levensbelang.
De hoogte van het bedrag dat je terugkrijgt is afha
nkelijk van de hoogte van je hypotheek en de hoogte van je loonbelasting. Wij gaan ervan uit dat jij je Prinsengrachtpaleisje voor 250,000 euro hebt gekocht en uiteraard volledig gefinancierd hebt door de bank (sparen?).
Je loon is 61.200 euro hadden we eerder al bedacht. Dat bet
ekent het volgende.

Nu krijg jij dus ieder jaar 5.892 euro terug van de belasting. De afschaffing van dit bedrag is een regelrechte ramp voor je sociale, werk en privé-leven! Hoe komen we nog de maand door?

Maar kleeft er ook een voordeel aan de afschaffing? Misschien wordt het gecombineerd met de afschaffing van de overdrachtsbelasting?
De overdrachtsbelasting is 6% over de waarde van je
huis. Voor een huis van 250,000 euro heb je dus 15,000 euro overdrachtsbelasting betaald. De rest was voor de notaris en de veel te dure makelaar (wat heeft hij uiteindelijk nou voor je gedaan?)
Als jij je huis verkoopt zal de koper van jouw huis geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. Dit betekent feitelijk dat jij de vraagprijs mooi 6% omhoog kan schroeven. Op de korte termijn betekent dit dat jij een winst maakt van 15,000 - (450 x 12) = 9,800 euro. Kaaaching!
Vervolgens ben jij natuurlijk slim genoeg om ervoor te zorgen dat men bij jou niet zo’n zelfde streek uithaalt. Je bespaart dan 6% op je tweede (duurdere) huis. Een win- win voor de gehaaide zozagirl.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen