Doorgaan naar hoofdcontent

De Succesvolle Stagiair: Dress the Part

Overleven op de vorm begint met een verzorgd uiterlijk. Daarom geldt niet alleen voor werkdag 1 op jouw pad richting partnerschap: Dress the part.


Als je een Closing hebt gehad tot vijf uur ´s ochtends of een acuut afgrijzen hebt ontwikkeld tegen de partner met wie je sinds kort samenwerkt, dan is de verleiding groot uit stilzwijgend protest of desinteresse onopgemaakt op je Uggs op kantoor te verschijnen. Nooit doen. Je voorkomen is je visitekaartje op kantoor en geeft binnen enkele seconde een statement af hoe serieus jij je baan neemt. Een onverzorgd uiterlijk schreeuwt desinteresse of, erger nog, ´jezelf niet meer in de hand hebben.´ Je kan beter een half uur per dag minder besteden aan billable werk en wel aan uiterlijke verzorging.

Dress the part wil zeggen dat je gepast gekleed gaat. Dat is iets anders dan je volledige identiteit verliezen in een oversized jaren 80 broekpak (ook al is de jaren 80 revival nog steeds niet voorbij).

De verzorgde look begint met een verzorgde huid. Als beginnend stagiair verschijn je op vrijdagochtend, na de obligate Jonge Balie borrel in Wildschut gevolgd door onafwendbare aftocht richting Lange Leidse, nog wel eens ouderwets brak op kantoor. Met 25 doet dergelijke nachtbrakerij je minder goed dan met 18. Gelukkig heb je nu wel meer geld om de littekens van een avondje doorzakken te repareren. Ook in het FD staan af en toe nuttige dingen: Wallen onder de ogen zijn na hard werken of weinig slapen met nano-emulsie van Beyond Skin Science na enkele dagen verdwenen. Nano deeltjes die een fractie van de breedte van jouw stomende poriën zijn beloven de boel voor het oog te repareren.

Gaat je jeugdig elan gepaard met nog wat flinke mee-eters na een avondje snakken op de vrijmibo en teveel avonden eten op kantoor, val dan terug op dezelfde technologie voor acne: Sol Gel Technologies biedt soelaas, als we het FD mogen geloven. Alhoewel het FD elke vorm van street credibility ontbeert en helaas ook onmiskenbaar aan elkaar hangt van sluipsponsoring, ben ik toch erg gevoelig voor deze academisch onderbouwde vorm van marketing. Na je 25ste beging je met nachtcrèmes, bijvoorbeeld die van Biotherm en ook Fitness pour les yeux van hetzelfde merk helpt een handje.

Enfin. Je kan smeren all you like, de bittere waarheid is dat je er naturel toch niet meer zo fris uitziet als op je vijftiende. Stap twee is dus de juiste make up. Let wel, een goed likje verf is onmisbaar wil je opgaan voor het predikaat succesvol stagiair. Laat verzuurde senior medewerksters type werkpaard je niet anders doen geloven.
Als Nano technologie niet helpt, biedt Touche éclat van Yves Saint Laurent uitkomst. Deze gouden toverstaf bedekt zwarte wallen. In combinatie met wat kunstmatig rode appelwangen (Bobbi Brown cream blusher of de goedkopere powder blush van Bourjois) zie je er in ieder geval uitgeslapen uit.

Make-up bewaar je in je bureau la voor het geval je donderdagavond verdwaalt. Wat je ook doet, zorg er te allen tijde voor dat je er de vrijdag wel voor 10en zit. Bij de meeste grote anglo-amerikaanse kantoren is er een douche op kantoor. Heb altijd een setje extra hakken, t-shirt met hooggesloten boord en de obligate zwarte heupbroek klaar liggen op kantoor. De Zwarte Broek is dozig en een basis item voor iedere stagiair. De Zwarte Broek kan je (voor deze keer) ongegeneerd bij de WE kopen (Beethovenstraat). Doziger dan daar krijg je ze niet en het is toch echt niet de bedoeling in een zwart satijnen verkapte smoking broek (denk Madonna en Britney) op kantoor te verschijnen.
Je hoeft je niet helemaal over te geven aan het Esprit gevoel. Voor je kleding geldt als maatstaf dat die gedistingeerd en authenthiek moet zijn. Raak dweept een beetje teveel met Estelle en Yolanthe en is bovendien net wat onbetaalbaar. Tip, koop daar een paar duurdere items zoals bijvoorbeeld een trenchcoat van Marlene Birger, Snob of FIlippa K. in plaats van elk jaar een H&M’ tje te verslijten. H&M & Zara zijn vanaf jouw intrede in het Werkend Bestaan alleen nog acceptabel voor basics. Niet obligaat in pakken uit een stuk gaan lopen, we zitten niet in het leger. Wel Haasje Repje (Pijp) en klassieke vintage, bijvoorbeeld bij Episode (hoek Keizersgracht/9 straatjes). Maar het nieuwe winkelen is natuurlijk per definitie online. Niet voor niets boekt Wehkamp ook in tijden van recessie nog een recordwinst. Kijk dus op http://www.ilovevintage.nl/nl, http://www.designer-vintage.com/index.html en http://www.ladress.com/ en laat alles op kantoor bezorgen.

[wordt vervolgd]

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!