ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.commaandag 21 september 2009

De Succesvolle Stagiair: Dress the Part

Overleven op de vorm begint met een verzorgd uiterlijk. Daarom geldt niet alleen voor werkdag 1 op jouw pad richting partnerschap: Dress the part.


Als je een Closing hebt gehad tot vijf uur ´s ochtends of een acuut afgrijzen hebt ontwikkeld tegen de partner met wie je sinds kort samenwerkt, dan is de verleiding groot uit stilzwijgend protest of desinteresse onopgemaakt op je Uggs op kantoor te verschijnen. Nooit doen. Je voorkomen is je visitekaartje op kantoor en geeft binnen enkele seconde een statement af hoe serieus jij je baan neemt. Een onverzorgd uiterlijk schreeuwt desinteresse of, erger nog, ´jezelf niet meer in de hand hebben.´ Je kan beter een half uur per dag minder besteden aan billable werk en wel aan uiterlijke verzorging.

Dress the part wil zeggen dat je gepast gekleed gaat. Dat is iets anders dan je volledige identiteit verliezen in een oversized jaren 80 broekpak (ook al is de jaren 80 revival nog steeds niet voorbij).

De verzorgde look begint met een verzorgde huid. Als beginnend stagiair verschijn je op vrijdagochtend, na de obligate Jonge Balie borrel in Wildschut gevolgd door onafwendbare aftocht richting Lange Leidse, nog wel eens ouderwets brak op kantoor. Met 25 doet dergelijke nachtbrakerij je minder goed dan met 18. Gelukkig heb je nu wel meer geld om de littekens van een avondje doorzakken te repareren. Ook in het FD staan af en toe nuttige dingen: Wallen onder de ogen zijn na hard werken of weinig slapen met nano-emulsie van Beyond Skin Science na enkele dagen verdwenen. Nano deeltjes die een fractie van de breedte van jouw stomende poriën zijn beloven de boel voor het oog te repareren.

Gaat je jeugdig elan gepaard met nog wat flinke mee-eters na een avondje snakken op de vrijmibo en teveel avonden eten op kantoor, val dan terug op dezelfde technologie voor acne: Sol Gel Technologies biedt soelaas, als we het FD mogen geloven. Alhoewel het FD elke vorm van street credibility ontbeert en helaas ook onmiskenbaar aan elkaar hangt van sluipsponsoring, ben ik toch erg gevoelig voor deze academisch onderbouwde vorm van marketing. Na je 25ste beging je met nachtcrèmes, bijvoorbeeld die van Biotherm en ook Fitness pour les yeux van hetzelfde merk helpt een handje.

Enfin. Je kan smeren all you like, de bittere waarheid is dat je er naturel toch niet meer zo fris uitziet als op je vijftiende. Stap twee is dus de juiste make up. Let wel, een goed likje verf is onmisbaar wil je opgaan voor het predikaat succesvol stagiair. Laat verzuurde senior medewerksters type werkpaard je niet anders doen geloven.
Als Nano technologie niet helpt, biedt Touche éclat van Yves Saint Laurent uitkomst. Deze gouden toverstaf bedekt zwarte wallen. In combinatie met wat kunstmatig rode appelwangen (Bobbi Brown cream blusher of de goedkopere powder blush van Bourjois) zie je er in ieder geval uitgeslapen uit.

Make-up bewaar je in je bureau la voor het geval je donderdagavond verdwaalt. Wat je ook doet, zorg er te allen tijde voor dat je er de vrijdag wel voor 10en zit. Bij de meeste grote anglo-amerikaanse kantoren is er een douche op kantoor. Heb altijd een setje extra hakken, t-shirt met hooggesloten boord en de obligate zwarte heupbroek klaar liggen op kantoor. De Zwarte Broek is dozig en een basis item voor iedere stagiair. De Zwarte Broek kan je (voor deze keer) ongegeneerd bij de WE kopen (Beethovenstraat). Doziger dan daar krijg je ze niet en het is toch echt niet de bedoeling in een zwart satijnen verkapte smoking broek (denk Madonna en Britney) op kantoor te verschijnen.
Je hoeft je niet helemaal over te geven aan het Esprit gevoel. Voor je kleding geldt als maatstaf dat die gedistingeerd en authenthiek moet zijn. Raak dweept een beetje teveel met Estelle en Yolanthe en is bovendien net wat onbetaalbaar. Tip, koop daar een paar duurdere items zoals bijvoorbeeld een trenchcoat van Marlene Birger, Snob of FIlippa K. in plaats van elk jaar een H&M’ tje te verslijten. H&M & Zara zijn vanaf jouw intrede in het Werkend Bestaan alleen nog acceptabel voor basics. Niet obligaat in pakken uit een stuk gaan lopen, we zitten niet in het leger. Wel Haasje Repje (Pijp) en klassieke vintage, bijvoorbeeld bij Episode (hoek Keizersgracht/9 straatjes). Maar het nieuwe winkelen is natuurlijk per definitie online. Niet voor niets boekt Wehkamp ook in tijden van recessie nog een recordwinst. Kijk dus op http://www.ilovevintage.nl/nl, http://www.designer-vintage.com/index.html en http://www.ladress.com/ en laat alles op kantoor bezorgen.

[wordt vervolgd]

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen