ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdinsdag 8 september 2009

De succesvolle stagiair

Vorige week schreven we al dat de ongeschreven regels op de ZuidAs negen van de tien keer niet met de inhoud van je werk te maken, maar met de vorm. De mantra Fake it till you make it helpt je daarom een heel aantal jaartjes op de ZuidAs vooruit.

Hoe word ik een succesvol stagiair? Toen ik aan het begin van mijn carrière op de ZuidAs stond, had ik een hartig gesprek met mijn vader. Hij vertelde mij dat hij zijn co-assistenten op ongeveer acht verschillende competenties beoordeelde, waarvan vakkennis er slechts een was. Ik vond die opmerking enigszins ontluisterend van de man die de afgelopen 24 jaar had beweerd dat alles onder de zeven onvoldoende was. Zoals met veel andere dingen in mijn leven, had de beste man in retrospectief helaas gelijk.

Veel stagiairs beginnen op de ZuidAs met de misvatting dat ze zijn geselecteerd vanwege hun enorme Intellectuele Meerwaarde. Het gevolg van creatieve HR leugens in misleidende campagnes over ´stagiairs die werken aan uitdagende zaken in een internationale omgeving´of ´opereren aan de top van de markt in teamverband´. Dat zijn metaforen voor met name servicegerichtheid. Je dacht toch niet echt dat jij bent binnen gehaald om zelf de nieuwe fiscale constructie van het SPV uit te denken dat de topholding van een internationaal concern overneemt?
Nee gekkie, jij moet referenties checken, dossiers opvragen bij collega´s in Londen, en dan het standaard formulier contract aanvullen met de aantekeningen in klad die je partner je in de vorm van een ´mark up´ toestuurt.

Welke eigenschappen zijn dan wel belangrijk? Het deed me denken aan twee mannelijke succesnummers uit mijn kennissenkring.

Succesnummer 1 werkt als investmentbanker bij een Nederlandse bank. Het is een lieve schat die goed kan Excellen maar, evenmin als ik, het buskruit heeft uitgevonden. Dat hoeft ook niet, want nr 1 is dol op socializen, mensen recruiten, werkt iedere nacht tot 2 uur en brengt de rest van zijn afdeling tips and tricks bij over de nieuwste versie van MS Power Point. In tijden waarin driekwart van zijn afdeling wordt ontslagen vanwege de kredietcrisis, maakt nr 1 waarschijnlijk binnen het jaar wel promotie.

Succesnummer 2 heeft een eigen consultancy onderneming. Hij klaagt elke dag buiten kantooruren steen en been en ik heb zelden een meer miserabele blik in iemands ogen gezien, met uitzondering van de speurhond in Lady en de Vagebond. Hij geeft advies op het gebied van IT, terwijl hij zelf zijn tomtom niet kan besturen. Dat blijkt zijn succes niet in de weg te staan. De man kan meedogenloos delegeren en vertelde me laatst dat hij zijn medewerkers meegeeft: “Don´t be sorry if you didn´t do your best, I will already be sorry for you”. Aardig onaardig.

Kortom, op weg naar succes weegt de vorm een factor 7 keer zwaarder dan de inhoud als je het mij vraagt. De belangrijkste competenties die verband houden met de vorm zullen we je de komende weken uit de doeken doen. Sommige daarvan zoals aardig onaardig zijn, timemanagement en de juiste werkhouding, kwamen al aan bod. De volgende keer: dress the part.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen