ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 23 september 2009

Bezuinigingsmaatregelen - Toptarief

Tijdens de presentatie van de miljoenennota werd duidelijk dat er in Nederland wat staat te gebeuren. Als de vele commissies er eenmaal uit zijn zullen we zeker horen dat iedereen er op in moet leveren. Ook wij zullen de dans dit keer niet ontspringen. De zozagirls maken de denkbeeldige balans op en geven antwoord op de vraag: What’s in it for me?.

Vorige week heeft Balkenende de verhoging van het toptarief “n
iet langer een taboe” verklaard. Alle grootverdieners op de Zuidas schrikken zich rot en dreigen Nederland te verlaten. Loontechnisch is de markt al ingezakt, de winstuitkeringen zijn nihil en de sjieke bedrijfsuitjes zijn ook passé. Dat geknabbel van de overheid aan het schamele loon wat overblijft wordt niet gewaardeerd. Wordt het voor ons dan toch ook echt tijd om een zonnig oord op te zoeken waar ze nog nooit van het woord belasting hebben gehoord? Zeg een Seychellen?

Om deze vraag te beantwoorden zijn de Zozagirls speciaal voor jou aan het rekenen geslagen. Als leidraad gebruiken we het alom gewaardeerde onderzoek van
Advocatie.nl. We gooien er een paar centen bovenop; iedereen weet dat de lijst de lonen veel te laag inschat. Ook advocaten moeten kennelijk voorzichtig zijn met het openbaar maken van hun lonen.
Wij schatten het inkomen van een gemiddelde Zuidas advocaat (Een Stibbiaan of een Baker McKenzie advocaat) op 5100 euro p/m.
Voor de rest van de financiële sector ligt het loon aan de ene kant wa
t hoger (strategy consultant) en aan de andere kant wat lager (bankier zonder bonus). We houden bruto 5100 euro aan voor onze berekeningen. Dat betekent een loon van circa 61,200 euro per jaar.


Bovenstaande tabel laat zien dat we in de huidige situatie met het toptarief van 52%, 24,827 euro aan belasting betalen. Zou het toptarief verhoogd worden naar 60%, dan zijn we 514 euro meer aan de fiscus kwijt.
Een ticket naar de Seychellen kost 730 euro. Dus als we gewoon in ons heerlijk hollandje blijven pakken we een winst van 216 euro. Wij zeggen, voer maar in dat toptarief.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen