Doorgaan naar hoofdcontent

Bezuinigingsmaatregelen - Toptarief

Tijdens de presentatie van de miljoenennota werd duidelijk dat er in Nederland wat staat te gebeuren. Als de vele commissies er eenmaal uit zijn zullen we zeker horen dat iedereen er op in moet leveren. Ook wij zullen de dans dit keer niet ontspringen. De zozagirls maken de denkbeeldige balans op en geven antwoord op de vraag: What’s in it for me?.

Vorige week heeft Balkenende de verhoging van het toptarief “n
iet langer een taboe” verklaard. Alle grootverdieners op de Zuidas schrikken zich rot en dreigen Nederland te verlaten. Loontechnisch is de markt al ingezakt, de winstuitkeringen zijn nihil en de sjieke bedrijfsuitjes zijn ook passé. Dat geknabbel van de overheid aan het schamele loon wat overblijft wordt niet gewaardeerd. Wordt het voor ons dan toch ook echt tijd om een zonnig oord op te zoeken waar ze nog nooit van het woord belasting hebben gehoord? Zeg een Seychellen?

Om deze vraag te beantwoorden zijn de Zozagirls speciaal voor jou aan het rekenen geslagen. Als leidraad gebruiken we het alom gewaardeerde onderzoek van
Advocatie.nl. We gooien er een paar centen bovenop; iedereen weet dat de lijst de lonen veel te laag inschat. Ook advocaten moeten kennelijk voorzichtig zijn met het openbaar maken van hun lonen.
Wij schatten het inkomen van een gemiddelde Zuidas advocaat (Een Stibbiaan of een Baker McKenzie advocaat) op 5100 euro p/m.
Voor de rest van de financiële sector ligt het loon aan de ene kant wa
t hoger (strategy consultant) en aan de andere kant wat lager (bankier zonder bonus). We houden bruto 5100 euro aan voor onze berekeningen. Dat betekent een loon van circa 61,200 euro per jaar.


Bovenstaande tabel laat zien dat we in de huidige situatie met het toptarief van 52%, 24,827 euro aan belasting betalen. Zou het toptarief verhoogd worden naar 60%, dan zijn we 514 euro meer aan de fiscus kwijt.
Een ticket naar de Seychellen kost 730 euro. Dus als we gewoon in ons heerlijk hollandje blijven pakken we een winst van 216 euro. Wij zeggen, voer maar in dat toptarief.

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!