ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 9 september 2009

Zuidas vrouwen - De controlfreak

Veel vrouwen zijn gek op lijstjes. Een to do lijstje op werk, een boodschappenlijstje voor thuis, een bezienswaardigheden lijstje op vakantie en een “wat wil ik bereikt hebben op mijn 35ste” lijst voor het leven in het algemeen.

En het allerliefst werken we de lijstjes van boven naar beneden af, zodat we achter ieder item op het lijstje een vink kunnen zetten. Dat geeft een heerlijk bevrijdend gevoel, ook al is het maar voor even. Daarna staart het volgende to-do-puntje op het lijstje ons alweer aan en gaan we hard aan de slag om dat korte bevrijdende vink gevoel weer te krijgen. Als een junk, die zijn shot nodig heeft.
Mannen zie je veel minder vaak met lijstjes (uitzonderingen daargelaten). Als je een man in de AH met een boodschappenlijst ziet kun je er vergif op innemen dat hij deze van zijn vrouw/vriendin heeft meegekregen. Deze verwacht zij afgevinkt thuis weer terug te zien. Mannen hebben grosso modo in hun hoofd zitten wat ze willen hebben en komen vanzelf wel dingen tegen die ze misschien ook nog nodig hebben. Ze zijn minder bang om dingen te vergeten en hebben minder behoefte aan het artificiële gevoel van controle dat een lijstje geeft.

Er zijn vrouwen die de vink exercitie naar de next level tillen. Zij vinken om het vinken en zetten stiekem gedane items op het lijstje om daar dan alvast een vink achter te kunnen zetten. Je hebt ook vrouwen die het vinken mee naar de werkvloer nemen. Die het vinken tot een kunst hebben verheven. Zo ook vriendin A. Vriendin A is een vinker pur sang. Zij weet dit van zichzelf. Ook weet ze dat andere mensen, meer specifiek haar werknemers, dit weten en er achter haar rug om moeten gniffelen. But she just can’t help herself. A is 32 en heeft twee leuke kids en een man met een topbaan. Maar A is een verbeten controlfreak op de werkvloer. Ze geeft leiding door haar werknemers dagelijks te voorzien van to-do-lijstjes. Deze werknemers zijn zelf ook hoogopgeleide mensen (er zitten zelfs twee promovendi tussen). Je kunt je dus afvragen of deze kleuterjuf methode het gewenste effect heeft.

Een gesprek met A. leert dat A. de zaken eigenlijk helemaal niet zo onder controle heeft. ’s Ochtends rent ze de deur uit om op tijd op werk te zijn, nadat ze de kinderen eten heeft gegeven. Om vijf uur snelt ze de deur uit om de kinderen weer op te halen. Eenmaal thuis kookt ze, doet ze de was, maakt ze schoon, geeft ze de kinderen te eten en brengt ze naar bed. Haar man komt thuis als de kids al in bed liggen. In de rustmomenten van de avond maalt het door haar hoofd wat ze allemaal nog moet doen die avond, de volgende dag, deze week of de rest van de maand.
Om haar hoofd te legen, maakt ze lijstjes. Lijstje met gedetailleerde beschrijvingen van wat er allemaal moet gebeuren en wie wat moet doen. Deze lijstjes legt ze op haar nachtkastje en ’s nachts als ze van de druk niet kan slapen schrijft ze er wat puntjes bij.

Deze lijstjes distribueert ze onder haar werknemers, zo heeft ze het gevoel controle te houden. Ook haar eigen lijstje werkt ze netjes af. Kinderen aankleden. Vink! Kinderen naar creche. Vink! Lijstjes distribueren. Vink!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen