Doorgaan naar hoofdcontent

Invitrofutiliteit

Ben je dik, oud en alleenstaand, dan word je nu ook buiten familiefeestjes het mikpunt van discriminatie. CDA en ChristenUnie eisen een verbod op vitrificatie voor ‘sociale gevallen’ , omdat dit ‘luxe-geneeskunde’ zou zijn en ‘niet natuurlijk’. Vitrificatie is het invriezen van onbevruchte eitjes. Het sociale geval ben jij over een paar jaar als je op de verjaardag van je oudtante Karin nog steeds met blackberry in plaats van baby aankomt. Volgens de voortplantingsgeneeskunde is Toos die door welvaartziektes als ouderdom, overgewicht, roken en voortdurende vrijgezelligheid nog steeds ongewenst Kindloos is, een‘sociaal geval’. Volgens haar familie overigens ook.

Het assortiment van de AMC geboortewinkel is onlangs met vitrificatie uitgebreid. Het invriezen van embryo’s behoorde daar al langer tot het fertiliteitsaanbod. Daarvoor is er wel een man nodig die je eitje van tevoren bevrucht. Van die mogelijkheid wordt vooral gebruik gemaakt door vrouwen die op het punt staan een vruchtbaarheidsbeperkende behandeling zoals een chemokuur te ondergaan. Zit je na je ziektebed zomaar met een souvenir uit je vorige relatie of een paniekpeuter van de buurman van II hoog.

Met vitrificate kan je de vaderkeuze uitstellen tot het moment dat je weer helder kan nadenken of zich er een betere kandidaat voordoet. Punt van discussie is met name of vitrificatie ook moet worden aangeboden aan ‘sociale gevallen’. Ziek is zielig, single is sukkelig, daar is geen Sex and the City hype tegen opgewassen. Alsof Toos Kindloos bewust tot haar 35ste vrijgezellig is gebleven!

Zielig of sukkelig, in beide gevallen is er sprake van ongewilde kinderloosheid. Mogen sociale gevallen dan ook gaan invriezen? Lastig.

Maar, in hoeverre is vitrificatie controversiƫler dan invitro fertilisatie an sich? Bij het AMC kunnen vrouwen nu ook al tot hun 43ste kinderen krijgen via ivf. Bij eiceldonatie worden vrouwen zelfs al behandeld tot een leeftijd van vijftig jaar.

Het lijkt mij eerder dat de controverse ligt in het terugplaatsen van eitjes bij types als de 62 jarige blinde en -uiteraard- Amerikaanse Janice Wulf. Ieder weldenkend mens heeft natuurlijk zijn bedenkingen bij het terugplaatsen van eitjes in zo´n vermoeide v*gina. Persoonlijk lijkt het mij veel relevanter duidelijke voorwaarden te stellen aan het terugplaatsen van die – al dan niet ontdooide- eitjes. Als ivf nu toch al tot op hoge leeftijd mogelijk is, kan je beter bijtijds gaan invriezen. Dat voorkomt vele vruchteloze frustrerende behandelingen op latere leeftijd. Je laat je eieren thuis toch ook niet maanden op de plank liggen voordat je ze in de ijskast stopt?

Biologisch gezien worden eitjes idealiter op twintig jarige leeftijd ingevroren...Dokter Fulco, wanneer heeft u nog plaats?

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire berichten van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

Downdaten

,,Misschien tot de volgende keer”, zei zijn tante. En ze trok haar wiebelende schouders op tot aan haar oorlel. Alsof ze wilde zeggen: we weten ab-so-luut niet waar het heen gaat tussen jou en hem. Je aanwezigheid op het volgende familiediner is als een potje Russian Roulette. Het zou kunnen dat je er weer bij bent, maar de kans is even groot dat deze relatie sneller dan je toyboy kan zeggen is uitgedoofd. Cougar kuchtte ze, of, ze zei het niet, maar ze dacht het wel, terwijl ze haar mond verborg achter een grote Paisley-shawl. Ik heb een jongere vriend. Vier jaar en vier maanden jonger om precies te zijn. We kennen elkaar van werk. Gek, zei mijn mannelijke collega. En ook weer niet. Qua emotionele ontwikkeling was ik natuurlijk blijven steken rond mijn 23ste. Had te maken met een overmatige toewijding aan werk en te weinig tijd voor prive-leven, volgens mijn collega. Moest ik misschien toch een wat aan gaan doen. En hij vergat voor het gemak dat zijn vrouw ook zeker drie jaar jonger …