ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.commaandag 12 oktober 2009

Invitrofutiliteit

Ben je dik, oud en alleenstaand, dan word je nu ook buiten familiefeestjes het mikpunt van discriminatie. CDA en ChristenUnie eisen een verbod op vitrificatie voor ‘sociale gevallen’ , omdat dit ‘luxe-geneeskunde’ zou zijn en ‘niet natuurlijk’. Vitrificatie is het invriezen van onbevruchte eitjes. Het sociale geval ben jij over een paar jaar als je op de verjaardag van je oudtante Karin nog steeds met blackberry in plaats van baby aankomt. Volgens de voortplantingsgeneeskunde is Toos die door welvaartziektes als ouderdom, overgewicht, roken en voortdurende vrijgezelligheid nog steeds ongewenst Kindloos is, een‘sociaal geval’. Volgens haar familie overigens ook.

Het assortiment van de AMC geboortewinkel is onlangs met vitrificatie uitgebreid. Het invriezen van embryo’s behoorde daar al langer tot het fertiliteitsaanbod. Daarvoor is er wel een man nodig die je eitje van tevoren bevrucht. Van die mogelijkheid wordt vooral gebruik gemaakt door vrouwen die op het punt staan een vruchtbaarheidsbeperkende behandeling zoals een chemokuur te ondergaan. Zit je na je ziektebed zomaar met een souvenir uit je vorige relatie of een paniekpeuter van de buurman van II hoog.

Met vitrificate kan je de vaderkeuze uitstellen tot het moment dat je weer helder kan nadenken of zich er een betere kandidaat voordoet. Punt van discussie is met name of vitrificatie ook moet worden aangeboden aan ‘sociale gevallen’. Ziek is zielig, single is sukkelig, daar is geen Sex and the City hype tegen opgewassen. Alsof Toos Kindloos bewust tot haar 35ste vrijgezellig is gebleven!

Zielig of sukkelig, in beide gevallen is er sprake van ongewilde kinderloosheid. Mogen sociale gevallen dan ook gaan invriezen? Lastig.

Maar, in hoeverre is vitrificatie controversiëler dan invitro fertilisatie an sich? Bij het AMC kunnen vrouwen nu ook al tot hun 43ste kinderen krijgen via ivf. Bij eiceldonatie worden vrouwen zelfs al behandeld tot een leeftijd van vijftig jaar.

Het lijkt mij eerder dat de controverse ligt in het terugplaatsen van eitjes bij types als de 62 jarige blinde en -uiteraard- Amerikaanse Janice Wulf. Ieder weldenkend mens heeft natuurlijk zijn bedenkingen bij het terugplaatsen van eitjes in zo´n vermoeide v*gina. Persoonlijk lijkt het mij veel relevanter duidelijke voorwaarden te stellen aan het terugplaatsen van die – al dan niet ontdooide- eitjes. Als ivf nu toch al tot op hoge leeftijd mogelijk is, kan je beter bijtijds gaan invriezen. Dat voorkomt vele vruchteloze frustrerende behandelingen op latere leeftijd. Je laat je eieren thuis toch ook niet maanden op de plank liggen voordat je ze in de ijskast stopt?

Biologisch gezien worden eitjes idealiter op twintig jarige leeftijd ingevroren...Dokter Fulco, wanneer heeft u nog plaats?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen