Doorgaan naar hoofdcontent

Junk bonds

2009 is een goed jaar voor de junk, vertelde het FD me afgelopen donderdag. Junk bonds zijn schuldpapieren van bedrijven waarbij er een kleine kans is op ‘return on investment’. Denk aan een groepje trailer park Amerikanen dat per ongeluk een hypotheek van EUR 2,000 per maand is aangesmeerd. Als jij als belegger een stukje van het risico voor die groep van de bank overneemt, is het zeer de vraag of je dat ge├»nvesteerde geld ooit terug krijgt. Voor het geval dat, wordt je wel een hoog rendement beloofd.

Investeren in high yield bonds, betekent in beginsel vaak verlies. Aan de andere kant, als al je kansen laag worden ingeschat, kan het alleen maar meevallen. Een beetje zoals vannacht om vijf uur op de dansvloer.

Na vijven kom je in beginsel geen normaal persoon tegen op de danslvoer. Junks, fervent casanova’s en desperate dertigers vormen het afvoerputje van de uitgaansavond. Jongens na vijven op de dansvloer zijn net zulke gedoodverfde losers als junk bonds. Dat kan geen alcoholzweem of duisternis verhullen. Als een groep hongerige hyena’s romen ze met grote ogen het uitdunnende gezelschap af.

Naarmate sluitingstijd nadert worden dat soort toenaderingspogingen steeds opzichter. Je wordt omsingeld, een drankje kan er niet meer af en schuren blijkt niet voorbehouden te zijn aan Antilliaanse tieners.

Toch is er af en toe ruimte voor rendement.

Zondagochtend was ik tegen half 6 neergezegen op een podiumblok in Paradiso. De beveiliging dreef de kudde al bijeen. Vriendin A ging met haar Italiaanse temperament en modieuze kaplaarzen onvermoeibaar door met puberaal dansen-in-groepsformatie-rond-tas-op-de-grond. Ik had bijkans de taxi gebeld of ze stond ineens de amandelen te verkennen van werkelijk de Last Man Standing. En zowaar, het bleek een prima exemplaar. Hij is architect en donderdag gaan ze wat drinken. Tussen het onkruid groeien soms de moeiste bloemen zou ik schrijven als dit de Libelle was. Spelende vrouw, wat heb ik nu geleerd? Zonder risico geen rendement. Crisis of niet, altijd blijven investeren. Gelukkig werd de klok een uur terug gezet.

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!