Doorgaan naar hoofdcontent

Kantoorrelatie

We moeten er allemaal harder aan trekken op kantoor. Dus als je lekker efficiënt bezig bent verspil je geen tijd aan zoiets extravagants als een privéleven. Dat soort uitspattingen zijn nu gewoon even niet aan de orde.

Nee, de werknemer anno 2009 is een timemanager en dubbelboekt zijn collega als scharrel. Althans dat begrijp ik van verschillende vriendinnetjes in de ratrace van de Zuidas. Een groeiend aantal van houdt zich in het geniep bezig met activiteiten die het daglicht niet kunnen verdragen. Zoals het gebruiken van de arbo-ruimte en het bijbehorende fysio bed voor een projectevaluatie a deux, een onschuldig liftje van de partner na een kantoorborrel dat eindigt in een woeste ravotsessie in het appartementje van een stagiaire. En in de categorie too much information: details over een uitgelekte mailwisseling tussen een secretaresse en haar baas die volgens goed Jambers cliché na werk de rollen flink omdraaien.

En het is niet eens lente! Blijkbaar wakkeren vallende blaadjes en guur weer de razende hormonen van de kantoorhamstertjes op de Zuidas aan.

Het is natuurlijk ook heel fijn, een “projectje” op je werk. Net als vroeger, waar school ineens een stuk leuker was als je sjans had met die kanjer (zo heette dat toen) uit de bovenbouw. Jij schoot ‘s ochtends fluitend in je Dito Dito trui, om vervolgens in de grote pauze op je nieuwe All Stars acht keer langs Sjoerd uit 5 Havo te paraderen.

Verschil is dat je op school openlijk kon sjansen, verkeren, en gedumpt kon worden. Dat hoorde er allemaal bij. Op je werk wordt je geacht te werken en moet het wat omzichtiger.

De tip voor discreet kantoor-daten kwam van een bevriend advocaatje: Neem ieder een andere route als je ’s ochtends uit hetzelfde huis naar kantoor vertrekt. Amsterdam is klein, en ieder stoplicht is een risixo op ontdekking. Als je ’s ochtends toch samen naar kantoor wil fietsen, zorg dan dat je nooit tegelijk op kantoor verschijnt. Zo blijft de essentie van een kantoorrelatie: het geheim, bewaard.

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!