ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comzondag 18 oktober 2009

Ontslag

Partners lijden zo vaak aan megalomane zelfoverschatting dat het intellect van hun medewerkers consequent wordt onderschat. Deze week bereikte een nasty staaltje ZuidAs achterklap de inbox van de ZoZa girls . Wat had de Partner in kwestie gedaan? Onhandige mailtjes laten slingeren in zijn mailbox. Partner P dacht zijn medewerkster sluipenderwijs te kunnen ontslaan.

Medwerkster M werd geacht op emails in een subfolder van Partner P te reageren. Maar nee P, een eerste jaars medewerkster is doorgaans nog niet dement en ook niet meer geheel bleu. M is weliswaar geen professor, maar wel academisch geschoold. Als M dus een email leest aan De Ander met de vraag “Ben je nog bij Fs”, weet ze dat het over een concurrente bij een ander kantoor gaat. Als ze vervolgens de vraag leest of De Ander diezelfde dag nog in the City arriveert, weet M dat jullie niet gaan babbelen over zaken. Dat hadden jullie dan wel bij “Fs” gedaan. Het zal een stukje beroepsdeformatie zijn, maar op het moment dat een 60 jarige prof met een 30 jarige medewerker in zijn vrije tijd wil gaan lunchen, zijn er volgens mij maar twee dingen mogelijk aan de hand. Of eigenlijk maar één: een relatie, al dan niet werk gerelateerd.

Als je ontdekt dat je vriendje vreemd gaat, wat doe je dan? Er zijn twee scholen. Je confronteert hem, of je zoekt het zelf tot op de bodem uit, om hem daarna op slinkse wijze een hak te zette. 1 is volwassen, 2 is professioneel. Groot geworden door klein te blijven is de overlevingsmantra op de ZuidAs.

M, leg evenveel achterbaksheid als Partner P aan de dag en pas de volgende strategie toe: bel je concurrente, of beter nog, een van haar naaste collega´s die je nog kent uit je opleidingsgroep of advolympics. Begin tegen deze conculega een uitgebreide klaagzang over de tegenvallende secundaire voorwaarden en toekomstperspectieven bij jou op kantoor. Verhalen over bamboematten onder je bureau, ingehouden bonus en wekelijks terugkerende all nighters moeten de klus wel klaren.

Ondertussen wil je zelf ook niet blijven hangen in een relatie die niet werkt: it takes two to tango. Maar dat prinsengrachtpaleis is ook niet gratis. Dus ga jij lekker op zoek naar een baan die je wel wat lijkt. Ondertussen wacht je tot P De Ander heeft afgewinpeld om zelf ontslag te nemen. Slinks? Ja. Doortrapt? Misschien. Maar Albert Einstein zei het al: E=MC2 ofwel actie= - reactie. M, dit is wetenschappelijk verantwoord: een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.

Succes!

xoxo

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen