ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 28 oktober 2009

Quotum of niet?

Het nieuws staat er vol mee. Het topvrouwen quotum. De discussie is grofweg te verdelen in twee kampen. Aan de ene kant van de arena staan de 200 topvrouwen die pleiten voor quotering, gesteund door PvdA’er Kalma. Aan de andere kant staan de vrouwen die een quotum onzin vinden. Volgens deze groep is de vrouw blij met haar deeltijd baan en ambieert zij geen topfunctie met bijbehorende uren.

De discussie heeft mij slapeloze nachten bezorgd. Bij welk kamp moet ik mij aansluiten?
. Tot nu toe heb ik drie leidinggevenden gehad. Alledrie waren dit mannen. Deze mannen hebben mij geen strobreed in de weg gelegd en ik heb net zo hard als mijn mannelijke collega’s kunnen groeien.

Als ik naar boven kijk zie ik geen glazen plafond, maar iets anders. Als ik naar boven kijk zie ik een gebrek aan rolmodellen en inspiratie. Ik zie een grijs plafond.

Dit grijze plafond weerhoudt mij ervan een topfunctie te bereiken en/of te ambiëren, domweg omdat ik niet zie hoe ik dat zou moeten doen zonder kleur van mijzelf in te leveren.

Ik mis een inspirerend voorbeeld. Ik mis iemand die laat zien dat het leuk is om in de boardroom te zitten. Dat het gaaf is een commissariaat te vervullen. Dat je ook op je rode pumps die vergadering kan voorzitten.

Voor mannen zijn deze inspirerende voorbeelden er in overvloed. Inspirerende vrouwen zijn onvindbaar, gewoonweg omdat er een gebrek aan is.
Iedere jonge vrouw zoekt haar eigen rolmodel. De een is op zoek naar een Anouk op hakken, de ander naar een Ilse in kostuum en weer een ander heeft een Edsilia in mantelpak nodig.

Een verhoging van het aantal vrouwen aan de top zal het makkelijker maken iemand te vinden waaruit inspiratie geput kan worden. Inspiratie die broodnodig is om die top niet alleen te kunnen, maar ook te willen bereiken.

En hoe verhogen we dit aantal zo snel mogelijk? Juist ja... Ik kan weer rustig slapen. Mijn keuze is gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen