Doorgaan naar hoofdcontent

Advocatuurlijke aanspreekvormen


Als beginnend stagiaire heb ik wel eens een uur gedaan over het opstellen van een emailtje. En dat was alleen nog maar de aanhef. Advocaten hebben namelijk een uitgebreid arsenaal aan begroetingen en het selectieproces van de Juiste Aanspreekvorm is er een om serieus te nemen. Al vroeg heb ik geleerd dat een verkeerd aangeheven bericht kwaad bloed kan zetten bij de ontvanger. En als beginnend stagiaire wil je geen kwaad bloed zetten. De Juiste Aanspreekvorm kiezen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Het is afhankelijk van verschillende factoren, en altijd moeten alle omstandigheden van het geval worden meegewogen. De keuze is veruit het makkelijkste bij de bij jou onbekende advocaat van de wederpartij. Deze wordt vrijwel zonder uitzondering aangesproken met geachte confrère of geachte collega (of in voorkomend geval: confrater).

De enige variabele factor is het geslacht: zorg dus wel dat je dat goed hebt! Klassieke beginnersfout, die voorkomen kan worden door even de profile pic van de desbetreffende advocaat te hyven of te facebooken. Dat voorkomt meteen beginnersfout no. 2 (meestal voorkomend in de post-correspondentie fase bij de eerste face-to-face meeting):”hé, ik ken jou van die dronken vrmibo/jonge balie borrel/kansloze avond in de bubbels.” Gênant, onprofessioneel en onnodig. Weet wie je voor je hebt.

Terug naar de confraternele correspondentie. Het kan dus voorkomen dat jij je confrère of collega al wat beter kent (professioneel, gaan we even vanuit) of intussen al een paar keer live hebt gesproken. Zeker na een aantal telefoongesprekken komt het wat stijfjes over om in de bevestigende email weer terug te moeten vallen op geachte confrère. De verleiding is groot om je dan, net als je Partner, te bedienen van de amice terminologie. Niet doen, deze is strikt voorbehouden aan advocaten die in of vóór de jaren zestig zijn geboren. Als moderne stagiaire zal je het toch moeten doen met beste + voornaam of het ongemakkelijke geachte + achternaam, beste + voornaam. Een vaak gezien alternatief is overigens voornaam + komma. Deze wordt ook veelvuldig intern gebruikt.

Zelf heb ik een enorme hekel aan de voornaam + komma aanspreekvorm. Ik krijg altijd een rilling over mijn rug als ik een bericht binnenkrijg van mijn Partner dat zo begint. In mijn ervaring voorspelt een dergelijke aanhef nooit een prettige inhoud van het daarop volgende bericht: je hebt namelijk (i) iets niet goed gedaan, (ii) iets heel erg fout gedaan, of (iii) stevent af op het onder (i) of (ii) genoemde indien je niet onmiddellijk de volgende lijst instructies nauwgezet opvolgt.

Ik kan me niet herinneren dat ik ooit vrolijk ben geworden van een bericht dat begon met mijn voornaam + komma. Berichten waar ik wel vrolijk van word, behoeven namelijk geen introductie. De inhoud wordt direct gemeld: Dank, Akkoord of Gewonnen! En zelfs het compliment (deze komt maar zelden voor, maar deze ZA'er heeft wel eens van het bestaan ervan vernomen) behoeft geen aanhef. Een simpele Mooi! volstaat.

Waarom moeten wij advocaten dan in alle andere gevallen zo ingewikkeld doen? Soms zie ik door de vorm de inhoud niet meer. Waar ik enkele jaren geleden nog ongegeneerd mensen aanschreef met Hey, Hoi of Heej is dat in advocatenland echt not done. Ik ben inmiddels zo gedeformeerd dat ik laatst bijna BFF M aanschreef met: M, akkoord met vrijdag, echter graag uitstel tot 7 uur. Vr. Gr.

Gelukkig kon ik op tijd recallen, ik denk niet dat M gecharmeerd was geweest van mijn reactie op haar borrel invitatie.

Nee, neem dan de Engelstaligen. Die hebben het beter bekeken. Waar wij in Nederland ons hoofd breken over de juiste toonzetting, spreekt de andere kant van het water vriend & vijand aan met dear. Dear is vriendelijk, nodigt uit tot verder lezen en als je ooit een keer per ongeluk je vrienden zo aanschrijft is er nog geen advocaat overboord. Ik ben dan ook fervent voorstander van de invoering van een uniforme aanspreekvorm in de advocatuur. En om geen tijd te verspillen aan halfslachtige vertaalpogingen, stel ik voor om de terminologie integraal over te nemen van de Engelsen. Geen verspilde billable hours meer aan vorm en aanhef, maar focus op de inhoud! Bovendien zou de introductie van een beetje naastenliefde in corresponderend advocatenland niet geheel misstaan.

Vanaf morgen is iedereen dus mijn dear collega. Wie doet er mee?.

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!