ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.commaandag 14 december 2009

Kerstpakket

Het is de rustigste decembermaand sinds de industriële revolutie. De Zuidas captains bevechten elkaar als een stel magere straathonden om elke kruimel in de vorm van een schaarse deal. Terwijl de messen op hoog niveau geslepen worden, hebben de advocaatjes en bankers op de werkvloer tijd om zich druk te maken over belangrijke zaken. Onderwerp du jour is het kerstpakket. Wat ooit werd geïntroduceerd als goodwill van de baas, die met kerst over zijn hart streek en zijn trouwe werkvolk een extraatje toestopte, wordt het kerstpakket nu met argwaan en zelfs agressie tegemoet gezien.

Bovenaan de lijst van meest gehate kerstpakket, staat het traditionele “voedselpakket”, de mand gevuld met producten uit 1950 zoals gekookte ham en vlierbessenjam, welke een lot van ongeopende beschimmeling tegemoet gaan in de voorraadkasten van Amsterdam Zuid. Thanks, but no thanks, denken de verwende Zuidassers dan.
Waar je de heren en dames advocaat ook goed kwaad mee krijgt is de optie om je kerstpakket te schenken aan het goede doel. Dan kun per e-mail aanklikken dat je in plaats van dat fijne wijnpakket met champie, je pakket aan de zeehondencrèche schenkt. Een sympathiek idee, maar come on!, wie denkt er aan het lot van de arme advocaat? Mag die ook eens aan zichzelf denken?
De hoofdprijs onder de kerstpakketten is de Bon. Een waardevoucher dat kan worden ingeruild voor een abonnement op de Elle of de Quote, een elektrische tandenborstel of een dagje sauna.

Ik vertel mijn collega’s niet dat ik stiekem hoop op de variant voedelspakket, De achtjarige in mij wordt opgewonden van de houten doos, met van dat ritselende plastic zaagsel, en volkomen nutteloze producten die als schatten op de bodem liggen, zoals een theemutswarmer, of een thermoskan.
Het is namelijk pas kerst als ik mijn collega’s met een verbeten blik die vervloekte doos op hun fiets mee zie slepen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen