Doorgaan naar hoofdcontent

Koffie doen

Een bakkie leut, de troost van de werkende mens, en de meest geaccepteerde upper om de kantoordagen mee door te komen. Maar koffie is voor de kantoorhamster wat de mogelijke aanwezigheid van weapons of mass destruction in Irak voor Blair was: een excuus om eigen werkplek te verlaten en stiekeme dingen op locatie te doen.
Als kantoorgenootjes richting lift wegsluipen onder een mompelend “koffie afspraak buiten de deur”, mag je er van uitgaan dat er in de betreffende Coffee Company activiteiten plaatsvinden die niet als acceptabele invulling van de werkdag worden beschouwd. OriĆ«nterende gesprekken met potentiĆ«le werkgevers, affaires met collega's die worden gestart of beslecht en meedogenloze tactieken om kantoorgenoot X tijdens het volgend werkoverleg onderuit te halen. Allemaal onder begeleiding van een skinny latte en vooruit, een choc chip cookie.

Om koffie te doen, hoeft er geen tafel en stoel aan te pas te komen, want onder dit excuus worden ook shopsessies met Zuidasvriendinnetjes op de Beethovenstraat gepland. Het is dan wel zaak dat je er dan een to go meeneemt, dan lieg je niet. De echte durfal neemt tijdens het bevredigen van zijn caffeinefix ook even de renovatie van zijn/haar appartement mee. Gewoon tijdens je koffierondje langs huis lopen, om de klusman wat instructies toe te blaffen, meegenomen machiato zwaaiend in je rechterhand, blackberry in je linker om kantoor in de gaten te houden.

Vroegah, toen je nog studeerde was theedrinken een eufemisme voor allerlei door de ouderejaars geplande vunzigheid die op je studentkamertje diende plaats te vinden. Nu begrijp ik dat als je van die bronstige oudere collega een sms krijgt met de vraag of je een koffie wil doen, het echt niet zijn bedoeling is om gezellig na te roddelen over de kerstborrel. Het is de werkequivalent van het "theedrinken" van toen je nog een studentje met puppyvet was. Inmiddels ben je tien kilo lichter en een professioneel persoon, dus sla je zo'n uitnodiging kordaat af. Waarbij je de afwijzing heel neutraal houdt. Zou je namelijk zeggen, "Nee ouwe, wat dacht je zelf, ik heb een vriend, en jij bent getrouwd en vader van vijf kinderen" Dan antwoordt de kwal in kwestie. "Jee, rustig aan, het was alleen maar koffie doen hoor.".

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!