Doorgaan naar hoofdcontent

Koffie doen

Een bakkie leut, de troost van de werkende mens, en de meest geaccepteerde upper om de kantoordagen mee door te komen. Maar koffie is voor de kantoorhamster wat de mogelijke aanwezigheid van weapons of mass destruction in Irak voor Blair was: een excuus om eigen werkplek te verlaten en stiekeme dingen op locatie te doen.
Als kantoorgenootjes richting lift wegsluipen onder een mompelend “koffie afspraak buiten de deur”, mag je er van uitgaan dat er in de betreffende Coffee Company activiteiten plaatsvinden die niet als acceptabele invulling van de werkdag worden beschouwd. OriĆ«nterende gesprekken met potentiĆ«le werkgevers, affaires met collega's die worden gestart of beslecht en meedogenloze tactieken om kantoorgenoot X tijdens het volgend werkoverleg onderuit te halen. Allemaal onder begeleiding van een skinny latte en vooruit, een choc chip cookie.

Om koffie te doen, hoeft er geen tafel en stoel aan te pas te komen, want onder dit excuus worden ook shopsessies met Zuidasvriendinnetjes op de Beethovenstraat gepland. Het is dan wel zaak dat je er dan een to go meeneemt, dan lieg je niet. De echte durfal neemt tijdens het bevredigen van zijn caffeinefix ook even de renovatie van zijn/haar appartement mee. Gewoon tijdens je koffierondje langs huis lopen, om de klusman wat instructies toe te blaffen, meegenomen machiato zwaaiend in je rechterhand, blackberry in je linker om kantoor in de gaten te houden.

Vroegah, toen je nog studeerde was theedrinken een eufemisme voor allerlei door de ouderejaars geplande vunzigheid die op je studentkamertje diende plaats te vinden. Nu begrijp ik dat als je van die bronstige oudere collega een sms krijgt met de vraag of je een koffie wil doen, het echt niet zijn bedoeling is om gezellig na te roddelen over de kerstborrel. Het is de werkequivalent van het "theedrinken" van toen je nog een studentje met puppyvet was. Inmiddels ben je tien kilo lichter en een professioneel persoon, dus sla je zo'n uitnodiging kordaat af. Waarbij je de afwijzing heel neutraal houdt. Zou je namelijk zeggen, "Nee ouwe, wat dacht je zelf, ik heb een vriend, en jij bent getrouwd en vader van vijf kinderen" Dan antwoordt de kwal in kwestie. "Jee, rustig aan, het was alleen maar koffie doen hoor.".

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire berichten van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

Downdaten

,,Misschien tot de volgende keer”, zei zijn tante. En ze trok haar wiebelende schouders op tot aan haar oorlel. Alsof ze wilde zeggen: we weten ab-so-luut niet waar het heen gaat tussen jou en hem. Je aanwezigheid op het volgende familiediner is als een potje Russian Roulette. Het zou kunnen dat je er weer bij bent, maar de kans is even groot dat deze relatie sneller dan je toyboy kan zeggen is uitgedoofd. Cougar kuchtte ze, of, ze zei het niet, maar ze dacht het wel, terwijl ze haar mond verborg achter een grote Paisley-shawl. Ik heb een jongere vriend. Vier jaar en vier maanden jonger om precies te zijn. We kennen elkaar van werk. Gek, zei mijn mannelijke collega. En ook weer niet. Qua emotionele ontwikkeling was ik natuurlijk blijven steken rond mijn 23ste. Had te maken met een overmatige toewijding aan werk en te weinig tijd voor prive-leven, volgens mijn collega. Moest ik misschien toch een wat aan gaan doen. En hij vergat voor het gemak dat zijn vrouw ook zeker drie jaar jonger …