ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.commaandag 7 december 2009

Koffie doen

Een bakkie leut, de troost van de werkende mens, en de meest geaccepteerde upper om de kantoordagen mee door te komen. Maar koffie is voor de kantoorhamster wat de mogelijke aanwezigheid van weapons of mass destruction in Irak voor Blair was: een excuus om eigen werkplek te verlaten en stiekeme dingen op locatie te doen.
Als kantoorgenootjes richting lift wegsluipen onder een mompelend “koffie afspraak buiten de deur”, mag je er van uitgaan dat er in de betreffende Coffee Company activiteiten plaatsvinden die niet als acceptabele invulling van de werkdag worden beschouwd. Oriënterende gesprekken met potentiële werkgevers, affaires met collega's die worden gestart of beslecht en meedogenloze tactieken om kantoorgenoot X tijdens het volgend werkoverleg onderuit te halen. Allemaal onder begeleiding van een skinny latte en vooruit, een choc chip cookie.

Om koffie te doen, hoeft er geen tafel en stoel aan te pas te komen, want onder dit excuus worden ook shopsessies met Zuidasvriendinnetjes op de Beethovenstraat gepland. Het is dan wel zaak dat je er dan een to go meeneemt, dan lieg je niet. De echte durfal neemt tijdens het bevredigen van zijn caffeinefix ook even de renovatie van zijn/haar appartement mee. Gewoon tijdens je koffierondje langs huis lopen, om de klusman wat instructies toe te blaffen, meegenomen machiato zwaaiend in je rechterhand, blackberry in je linker om kantoor in de gaten te houden.

Vroegah, toen je nog studeerde was theedrinken een eufemisme voor allerlei door de ouderejaars geplande vunzigheid die op je studentkamertje diende plaats te vinden. Nu begrijp ik dat als je van die bronstige oudere collega een sms krijgt met de vraag of je een koffie wil doen, het echt niet zijn bedoeling is om gezellig na te roddelen over de kerstborrel. Het is de werkequivalent van het "theedrinken" van toen je nog een studentje met puppyvet was. Inmiddels ben je tien kilo lichter en een professioneel persoon, dus sla je zo'n uitnodiging kordaat af. Waarbij je de afwijzing heel neutraal houdt. Zou je namelijk zeggen, "Nee ouwe, wat dacht je zelf, ik heb een vriend, en jij bent getrouwd en vader van vijf kinderen" Dan antwoordt de kwal in kwestie. "Jee, rustig aan, het was alleen maar koffie doen hoor.".

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen