ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 16 december 2009

Professioneel afwijzen

Op de Zuidas werken veel mannen en relatief weinig vrouwen. En net als op een zaterdagnacht wanneer er nog slechts één vriendinnengroepje op de dansvloer staat en daaromheen een veelvoud aan mannen circuleert, schept dit een zekere dynamiek.

Zo zat ik afgelopen maandag met mijn manager in een meeting met een afgevaardigde (type Zuidas)van een belangrijke klant. Aangezien dit niet vaak voorkomt, had ik mijn meest professionele houding, kapsel en outfit uit de kast getrokken. . Mijn manager voerde het woord en de tegenpartij beantwoorde alle vragen terwijl hij niet mijn manager, maar mij strak bleef aankijken. Zowel ik als mijn manager schuifelden zenuwachtig met onze stoel om deze toch wel vreemde vertoning.

Bij terugkomst op kantoor zat er direct een zakelijke mail van de afgevaardigde (type onbeschofte Zuidasser) in mijn inbox. Ik beantwoord de vraag zakelijk en professioneel. Een minuut later zoeft een andere vraag mijn mailbox in. De klant is koning, dus ook deze wordt netjes beantwoord. Na wat over en weer gemail komt hij dan eindelijk ‘down to serious business’. Of ik deze week een kop koffie wil drinken. Hoe kun je hier nu professioneel op reageren?

1. Afwijzen, zoals je op zaterdagnacht in de Jimmy zou doen? – niet heel klantvriendelijk en waarschijnlijk ook niet erg professioneel.
2. Gewoon een kop koffie doen? – ‘Wat is er mis met een kop koffie?’ vraagt een mannelijke collega
3. Niet reageren.

Ik krijg een hekel aan de man die mij voor dit dilemma plaatst.

Na allerlei goedbedoelde adviezen van mannelijke collega’s (optie b). Ben ik er einde dag nog niet uit. Ik spreek mijzelf vermanend toe. ‘Je bent bijna 30, stel je niet zo aan.’ Ik stuur hem een mail:’Sorry, Ik heb het erg druk deze week’. Vijf seconden later knippert mijn inbox. ‘Yeah, right’..

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen