ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdinsdag 22 december 2009

Zelfreflectie


De sneeuw vertraagt je tred. Op Uggs in plaats van pumps schuifel je gehuld in dekbed door de straten. De takken gebogen onder hun dikke vacht, rijp dampt onder je capuchon vandaan. Het heeft iets surrealistisch. Afgezonderd in een donzen cocon met grote capuchon is een ieder met zichzelf onderweg. Noodgedwongen sta je eens wat vaker stil. En je weet “It’ s that time of year again”. Oud & Nieuw. Stilstaan, terugkijken, verder gaan.

Het surrealistische landschap past bij de tijd van het jaar. De tijd van lijstjes en jaaroverzichten, de tijd van zelfreflectie en goede voornemens.

Stilstaan is zo niet ZuidAs. ZuidAs is met name vooruit, liefst volle vaart vooruit met drieletterige emails, een hoge urennorm of omzettarget en zondagen op kantoor. Tegen elkaar opboksen en naar buiten laten blijken hoe druk en belangrijk je bent.

Naar binnen kijken past eigenlijk niet bij de ZuidAs. Het gros van de ZuidAs werkt om van buiten de bevestiging krijgen die van binnen ontbreekt.

Werkbijen op de ZuidAs werken niet alleen hard omdat dat moet. Vaak ook omdat ze niet zo goed weten hoe dat anders moet. Get, je zou een keer onverwacht een dag vrij krijgen of het een tijd minder druk. Dan kom je misschien een keer tot jezelf en dat willen we toch liever vermijden.

Volgens de ongeschreven ZuidAs codes zijn zelfrelativering en zelfspot taboe. Zeg nou zelf, is niet een van de eerste dingen die je leert dat je nooit een mail met excuses mag beginnen? Advocaten hebben hun vak gemaakt van het doorschuiven van verantwoordelijkheden. Bijkomend manco is het vermogen de hand in eigen boezem te steken.

Daarom hulde aan de Partner van (letterlijk) een ZuidAs reus die onlangs wel besloot lang en diep naar binnen te kijken. En daarvoor uit te komen. Zichzelf heeft gevonden, ofwel opnieuw uitgevonden en het nieuwe jaar ingaat als zijn vrouwelijke equivalent. Is even wennen voor een cliënt, maar wel verdomd oprecht. Van binnen naar buiten. Het goede voornemen voor 2010.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen