ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdonderdag 21 januari 2010

De do's en don'ts van doneren aan Haiti

Net als in 2004 na de Tsunami in Azië is ook nu de ramp en de noodzaak voor hulp in Haïti gesprek van de dag. Mensen worden aangemoedigd om te doneren, door vrienden, collega’s, televisiepersoonlijkheden en radiopresentatoren. Via Twitter, Hyves, Facebook en blogs wordt iedereen opgeroepen om te doneren. Het wordt ons ook nog eens heel gemakkelijk gemaakt. Met 1 sms doneer je 10 euro aan de gezamenlijke hulporganisaties en via speciale buttons op websites, kun je makkelijk geld overmaken. Vandaag werken alle zenders samen om zoveel mogelijk geld op te halen. De media aandacht is overweldigend en het lijkt wel of iedereen doneert.

Toch is ook in dergelijke situaties cynisme de Nederlander niet vreemd. Waar gaat al dat geld naar toe? Wordt dat geld niet door corrupte regimes op een bankrekening in Zwitserland gestald? Hoeveel van dat geld gaat daadwerkelijk naar de slachtoffers?

Het deze week uitgekomen rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid is koren op de molen van de cynici. Het rapport trekt namelijk de doelmatigheid van het huidige ontwikkelingsbeleid in twijfel. Getraumatiseerd door de vele slechte verhalen die we (willen) horen over ontwikkelingshulp twijfelen sommige mensen aan het nut van hun donatie.

Maar wat anders kunnen wij Zuidassers doen om de mensen in Haïti te helpen?

Op veel blogs staat beschreven wat je in ieder geval NIET moet doen:


- Geef geen goederen. Veel mensen zijn bij het doneren van geld bang, dat hun zuurverdiende centjes terecht komen bij monsterlijke dictators of scary regimes, dus geven ze kleding, schoenen en shampoo. “Niet doen!” zeggen bijna alle hulpverleners. Donateurs denken kennelijk dat hun pumps, Dockers broek en Andrelon haarverdikker van pas komt in een rampgebied. Stapelhoge goederen nemen enkel ruimte in beslag en blijven liggen, weten de hulpverleners uit ervaring. Doneer dus geld.


- Ga er niet naar toe. Boek geen retourtje Domincaanse Republiek om vanuit daar met je backpack op je Timberlands en je multifunctionele tropenbroek naar Port-au-Prince te trekken. Grote kans dat je daar alleen maar tot last bent en terug komt met een trauma waar menig psycholoog aardig wat geld aan kan verdienen (geld wat je beter naar een goed doel over had kunnen maken).


- Vermijd nieuw opgezette organisaties. De particulieren die denken te weten wat de mensen in Haïti nodig hebben, of de fraudeurs die inspelen op het huidige sentiment en altruïstische gevoelens van mensen zijn talrijk. Zonde van je geld. Geef aan een bestaande organisatie en check de website.


- Verwacht niet dat jouw donatie gelijk hulp biedt. Het duurt even voor er verbetering te zien is. Val de organisatie dus niet lastig met vragen. Ze hebben wel wat beters te doen.

Wat moet je WEL doen:


- Geef geld. Veel geld. Als Zuidasser verdien jij gemiddeld 65,000 euro per jaar. Geef!

- Bedenk wat de overlevenden in Haïti nodig hebben. Water, eten en medische hulp. Zoek een organisatie die aan een (of alle) van deze behoeftes voldoet. Een organisatie voor scholing bijvoorbeeld, is misschien minder geschikt.


-Bekijk waar je geld naar toe gaat. Als jij wilt dat jouw geld naar Haïti gaat, bekijk dan de website van een hulporganisatie om te zien hoe zij met specifieke donaties omgaan.

- Geef geld aan een organisatie met een netwerk in Haïti. Zij zijn veel beter in staat hulp te coördineren en zijn op de hoogte van specifieke culturele verschillen en moeilijkheden.

Okay duidelijk, we gaan geld geven en veel. Maar aan welke organisatie?

Een rondje bij collega’s leert dat veel geven aan giro 555. Via giro 555 komt je geld terecht bij de Samenwerkende hulporganisaties. Dit zijn 9 grote (internationale) organisaties, zoals Oxfam Novib, Save The Childeren en ICCO.

De vraag of dat de beste organisaties zijn om hulp te bieden in Haïti is moeilijk te beantwoorden.
De charitynavigator (een onafhankelijke organisatie, die goede doelen beoordeelt) heeft aangegeven wat de 10 meest effectieve en efficiënte organisaties zijn om hulp te bieden in Haïti

Van die 10 organisaties zijn er een aantal ook bekend in Nederland. De organisaties die ook werven in Nederland zijn Rode Kruis, Artsen zonder grenzen, CARE en Save the Childeren. Zowel het Rode Kruis als Save the Childeren maakt deel uit van SHO.
Jouw donatie aan giro 555 wordt verdubbeld door de Nederlandse overheid, echter het gaat ook naar de organisaties die niet in de top 10 van de charitynavigator staan.
Een lastige beslissing dus, maar of het nu SHO, AzG of CARE wordt, jij behoort in ieder geval niet tot die zuurpruimen die zogenaamd niet geloven in het doen van donaties.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen