ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.commaandag 11 januari 2010

Kerstborrels vs Nieuwjaarsborrels


De beste manier om een jaar af te sluiten is met een borrel. De beste manier om een nieuw jaar in te luiden is – wederom – met een borrel. Het verschil tussen de ZA kerstborrel en de nieuwjaarsborrel is echter levensgroot. De stemming op een nieuwjaarsborrel is altijd beheerst. Het oude jaar kan niet snel genoeg worden afgesloten, waarna de motivational speeches volgen om in het nieuwe jaar nóg beter, harder en sneller te werken. Concullega’s wensen elkaar ongemakkelijk half handschuddend en half inleunend voor drie zoenen een gelukkig nieuwjaar. Iedereen laat zich van zijn beste kant zien en is vriendelijk en beleefd tegen elkaar.

Dit in tegenstelling tot de kerstborrel. Op de kerstborrel is de stemming juist uitbundig; de feestdagen staan voor de deur, de dertiende maand is net uitbetaald en niet te vergeten, de drank is gratis. Een smakelijk recept om eens lekker los te gaan, je hebt het tenslotte verdiend na een jaar hard werken.
Toch is het verstandig om de twee basisregels van de kerstborrel in acht te nemen. Op de kerstborrel zijn er maar twee don’ts: teveel alcohol nuttigen en te intiem worden met je collega’s. Dat tweede hangt meestal nauw samen met het eerste. Tot mijn vermaak is er ieder jaar weer een concullega die deze basisregels overtreedt. Die in een hoekje belandt voor een intiem onderonsje met een co-worker, net zoals je vroeger al tongend in een hoekje van de kroeg belandde.

Dit jaar was ik die collega. Details? I’m not one to kiss and tell, maar laten we het erop houden dat we ons hebben gedragen als twee tieners die voor het eerst alcohol hadden gedronken. En zoals altijd, komt de kater pas later.

Na twee weken bezinning kwam ik mijn partner in crime voor het eerst weer tegen op de nieuwjaarsborrel. In die twee weken had ik mijzelf uiteraard voorbereid op dit moment, met als doel vriendelijk, nonchalant en vooral nog enigszins professioneel over te komen. In mijn hoofd verliep deze ontmoeting vlekkeloos. In de realiteit was dit weerzien ongemakkelijk en opgelaten. Gelukkig heeft niemand om ons heen dit opgemerkt; tussen de beleefde en af en toe onwennige nieuwjaarsbegroetingen viel ons gedrag niet uit de toon. Gelukkig maar.

Met dit achter de rug en uit de weg kunnen we dan nu op volle vaart het nieuwe jaar in denderen, zonder ooit nog achterom te hoeven kijken naar foutjes uit het verleden. Lang leve de ZuidAs mentaliteit!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen