ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdinsdag 26 januari 2010

Tijd voor jezelf


Zondagmiddag 16.00u. Ik lig in half verlamde toestand op de bank met een pot thee en brakheidsvoer binnen handbereik. Ik staar al drie uur naar de bewegende beelden van MTV weekend break. Mijn rust wordt verstoord als mijn huisgenoot enthousiast thuiskomt van een cultureel uitstapje. Ze merkt op dat ik niet van positie ben veranderd sinds zij vertrokken is. Ik mompel iets instemmends. Ze merkt op dat het lekker is buiten. Ik mompel wederom iets onverstaanbaars; ik heb nog drie uur non-stop weekend break te gaan. Ze brabbelt nog wat verder over “zonde om binnen te zitten” en huppelt vrolijk weer naar buiten om “iets van de dag te gaan maken.” Opgelucht haal ik adem en nestel me wat dieper in de kussens op de bank.

Wat mij betreft is dit een van de beste manieren om een zondag door te brengen. Wat mijn huisgenoot betreft is dit Tijdverspilling met een hoofdletter T. We hebben allebei een razend druk leven en het beetje vrije tijd dat je hebt moet je goed besteden, dat vinden we allebei. Ik vind lummelen een uitermate goede tijdbesteding; zij wordt onrustig van stilzitten. Ze claimt zelfs onrustig te worden van mijn stilzitten (wat ik me moeilijk kan voorstellen gezien de luiheid die ik zo’n moment uitstraal, maar whatever). Een goede zondag bestaat voor haar uit ’s ochtends iets actiefs /cultureels doen,’s middags lekker met vrienden shoppen/borrelen en ’s avonds moe maar voldaan bij mij op de bank ploffen.

Allebei willen we graag meer quality time voor onszelf. Maar wie van ons is nu het beste op weg? Hoewel de meeste van mijn vrienden kiezen voor de weekendinvulling van mijn huisgenoot (en de mijne stiekem ook veroordelen!) heb ik een hoogleraar sociale psychologie gevonden die mijn levensstijl aanmoedigt. Energie volgt aandacht is haar mantra. Alles waar je energie instopt, voed je en daarmee versterk je het. Ofterwijl, hoe drukker je leven, hoe meer je naar actie verlangt. En hoe onrustiger je dus wordt van stilzitten. Het is eigenlijk net een verslaving; een verslaving aan actie. Haar advies is dan ook: afkicken. Niet toegeven aan de onrust, maar vol overgave gaan lummelen. De voorgeschreven lummeltijd is zo’n 10 procent van de dag. Elke dag. Ze raadt aan om de lummeltijd in te plannen, en in die tijd ook echt iets ontspannends te doen.

We hebben haar advies ter harte genomen en een afkickprogramma opgesteld. Mijn huisgenoot gaat elke dag, zo’n anderhalf uur non-billable lummelen, op voorschrift van de psycholoog. En wie weet, als ze is afgekickt liggen we misschien binnenkort samen op de bank naar MTV weekend break te kijken. Want zeg nou zelf, sommige programma’s moet je gewoon samen kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen