ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdonderdag 14 januari 2010

Waarom inflatie gunstig is voor jou en mij

Het gonst en het suist met voorspellingen ten aanzien van de inflatie. De meeste economen verwachten in de toekomst torenhoge inflaties door de vele hoeveelheden geld die onze economie zijn ingepompt. Sommige economen verwachten echter juist een deflatie, doordat consumenten hun uitgaven uitstellen. Even een korte les:

Inflatie – je geld wordt minder waard, in plaats van 200,000 betaaal je 400,000 voor een appartementje van 50m2 in de Pijp.
Deflatie – je geld wordt meer waard. Je betaalt nu nog maar 150,000 euro voor een appartementje in de pijp.

Voor de jong werkenden (jij en ik) die net zijn afgestudeerd en misschien net een huis hebben gekocht en nul, nada, noppes hebben gespaard is een toekomstige inflatie erg gunstig.

In onze studiejaren hebben we een enorme studieschuld opgebouwd, die we nu iedere maand af moeten lossen, waardoor we net het einde van de maand niet halen. De schuld zijn we aangegaan, omdat ons is wijsgemaakt, dat we met die dikke baan en bijbehorend dik salaris binnen een paar maanden schuldenvrij zouden zijn. Bovendien hebben wij in de hoogtijdagen onze prinsengrachtpaleisjes gekocht a 5000 euro per m2 (invest in bricks, jaja).

Dus nu zitten wij met nauwelijks spaargeld en een giga studie- en hypotheekschuld. Een goede inflatie van let’s say 8% (nog net geen Zimbabwe taferelen) vaagt jouw hypotheekschuld van 200,000 volledig van tafel. In 2040, als je je hypotheek moet aflossen is de schuld dan nog maar 1/10 van het oorspronkelijke bedrag waard.
Heb je wel gespaard, dan is het bidden voor een deflatie. Graag niet al te hard, want die 10,000 euro aan spaargeld, weegt niet op tegen de schuld die wij hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen