Doorgaan naar hoofdcontent

Creatief in Krijtstreep

Grote corporaties op de Zuidas zijn stuk voor stuk op zoek naar mensen die ‘out of the box’ kunnen denken en ‘creatief’ zijn. Althans, volgens hun officiële statement. Iedere sollicitant die met bibberende knietjes aanklopt op de Zuidas claimt dan ook ‘erg’ creatief te zijn en altijd met originele oplossingen te komen. Deze beweringen worden zorgvuldig getest en gemeten in bloedserieuze assessments. Na het assessment wordt in een gesprek met een serieuze psycholoog in een uitgebreide analyse besproken hoe groot het creatieve vermogen van de sollicitant is.

Creativiteit wordt erg serieus genomen bij ons op de Zuidas.

Als we daarentegen het woord creativiteit terughoren in combinatie met een typisch Zuidas beroep is dit zelden in positieve zin. Als je als creatieve accountant of als creatief financieel adviseur te boek staat, moet je toch echt op zoek gaan naar een nieuwe ‘uitdaging’.
Echte creativiteit is helaas ver te zoeken op de Zuidas. De gemeente is nu van plan om op de duurste m2 van Amsterdam broedplaatsen te creëren. Maar ook dit zal geen soelaas bieden. Creativiteit is iets wat organisch groeit.

Is afzien in een lullig atelier ergens ver in Noord niet onderdeel van het creatieve proces?
‘Out of suffering comes creativity, you can not spell painting without pain’*. Het leven van een creatieveling gaat niet over rozen en dat hoort zo.

En dat, dat hebben ze dan weer gemeen met de Zuidassers. Want ook het leven op de Zuidas kent donkere kanten. En ook daar wordt heel wat geleden.

Bij nader inzien. Welkom op de Zuidas.

*John Lithgow - 3rd Rock from the Sun

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire berichten van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

Downdaten

,,Misschien tot de volgende keer”, zei zijn tante. En ze trok haar wiebelende schouders op tot aan haar oorlel. Alsof ze wilde zeggen: we weten ab-so-luut niet waar het heen gaat tussen jou en hem. Je aanwezigheid op het volgende familiediner is als een potje Russian Roulette. Het zou kunnen dat je er weer bij bent, maar de kans is even groot dat deze relatie sneller dan je toyboy kan zeggen is uitgedoofd. Cougar kuchtte ze, of, ze zei het niet, maar ze dacht het wel, terwijl ze haar mond verborg achter een grote Paisley-shawl. Ik heb een jongere vriend. Vier jaar en vier maanden jonger om precies te zijn. We kennen elkaar van werk. Gek, zei mijn mannelijke collega. En ook weer niet. Qua emotionele ontwikkeling was ik natuurlijk blijven steken rond mijn 23ste. Had te maken met een overmatige toewijding aan werk en te weinig tijd voor prive-leven, volgens mijn collega. Moest ik misschien toch een wat aan gaan doen. En hij vergat voor het gemak dat zijn vrouw ook zeker drie jaar jonger …