ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdonderdag 25 februari 2010

Creatief in Krijtstreep

Grote corporaties op de Zuidas zijn stuk voor stuk op zoek naar mensen die ‘out of the box’ kunnen denken en ‘creatief’ zijn. Althans, volgens hun officiële statement. Iedere sollicitant die met bibberende knietjes aanklopt op de Zuidas claimt dan ook ‘erg’ creatief te zijn en altijd met originele oplossingen te komen. Deze beweringen worden zorgvuldig getest en gemeten in bloedserieuze assessments. Na het assessment wordt in een gesprek met een serieuze psycholoog in een uitgebreide analyse besproken hoe groot het creatieve vermogen van de sollicitant is.

Creativiteit wordt erg serieus genomen bij ons op de Zuidas.

Als we daarentegen het woord creativiteit terughoren in combinatie met een typisch Zuidas beroep is dit zelden in positieve zin. Als je als creatieve accountant of als creatief financieel adviseur te boek staat, moet je toch echt op zoek gaan naar een nieuwe ‘uitdaging’.
Echte creativiteit is helaas ver te zoeken op de Zuidas. De gemeente is nu van plan om op de duurste m2 van Amsterdam broedplaatsen te creëren. Maar ook dit zal geen soelaas bieden. Creativiteit is iets wat organisch groeit.

Is afzien in een lullig atelier ergens ver in Noord niet onderdeel van het creatieve proces?
‘Out of suffering comes creativity, you can not spell painting without pain’*. Het leven van een creatieveling gaat niet over rozen en dat hoort zo.

En dat, dat hebben ze dan weer gemeen met de Zuidassers. Want ook het leven op de Zuidas kent donkere kanten. En ook daar wordt heel wat geleden.

Bij nader inzien. Welkom op de Zuidas.

*John Lithgow - 3rd Rock from the Sun

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen