Doorgaan naar hoofdcontent

Inspiratie: Wedlock


De ZoZa's zijn gek op verhalen over over dating drama's en het strikken van eligible bachelors. Wendy Moore schreef een fascinerend boek over het waargebeurde verhaal van de 27-jarige erfgename en Londense IT girl van de 1770's, Mary Eleanor Bowes. Over liefde, gossip, bedrog en poederpruiken.

Mary, beeldschoon, intelligent en vreselijk verwend, is de dochter en enige erfgename van een steenrijke industrieel. Ze groeit op als daddie's princess in het Engeland van Jane Austen. Mary flirt graag en heeft een zwak voor knappe Keltische mannen in uniform. Tegen het advies van haar moeder trouwt ze op haar 18e met de Schotse hunk Earl of Strathmore. Helaas ontpopt de Earl zich na de trouwerij als een alcoholist en onverbeterlijk gokker. Pech voor Mary, want in 18e eeuws Engeland was de positie van de getrouwde vrouw nogal zwak. Met het omschuiven van de trouwring verloor de vrouw de beschikking over haar eigen vermogen aan haar man. Scheiden was not done, dus Mary kon alleen maar hopen op een onverwacht overlijden van haar Earl. Tot haar grote geluk overlijdt de Earl of Strathmore na een aantal jaren ongelukkig huwelijk aan een gevalletje TBC.

Mary is dan 27, weduwe en weer rechthebbende van haar enorme vermogen. Een single girl in Londen besluit ze een jaar lang lol te maken. Haar flirty leventje levert eindeloos voer voor roddels in de Londense society. Mary staat als de Paris Hilton avant la lettre vaak in de roddelbladen, en niet altijd even positief. Maar dan komt uit het niets de charmante Ierse generaal Andrew Robinson Stoney to the resque. Althans, dat lijkt zo. De openingsscene van het boek is de knappe Stoney die in een duel met ene Bate de eer van Mary verdedigt en zwaargewond raakt. Bate zou vuige roddels over Mary hebben verspreid en Stoney, zelfverklaard bewonderaar van Mary kon volgens eigen zeggen niet anders dan zijn leven voor haar eer te geven. Als de naieve en hoog romantische Mary dit hoort komt ze Stoney op zijn sterfbed opzoeken. Stoney vraagt haar nog een gunst te verlenen voor hij overlijdt. Hij wil met zijn grote liefde en idool Mary trouwen. Omdat Stoney niet lang te leven heeft besluit Mary Stoney's laatste wens in te willigen.

Maar, dramatische twist in het plot, een paar uur na de huwelijksvoltrekking knapt Stoney wonderwel op en zit Mary kort gezegd, aan de koop vast. Ze is er ingeluisd. Stoney blijkt een weerzinwekkende man te zijn, die Mary mishandelt en als doel heeft haar fortuin aan onzinnigheden te verkwanselen. Maar Mary is moedig en besluit de strijd met haar man aan te gaan.

Wedlock leest als een goed geschreven aflevering van Gossip Girl gecombineerd met historische trivia en een fascinerende blik in het leven van vrouwen in de 18e eeuw. Een top combinatie miladies.

Wedlock: The True Story of the Disastrous Marriage and Remarkable Divorce of Mary Eleanor Bowes, Countess of Strathmore

Te bestellen via Amazon.

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

Downdaten

,,Misschien tot de volgende keer”, zei zijn tante. En ze trok haar wiebelende schouders op tot aan haar oorlel. Alsof ze wilde zeggen: we weten ab-so-luut niet waar het heen gaat tussen jou en hem. Je aanwezigheid op het volgende familiediner is als een potje Russian Roulette. Het zou kunnen dat je er weer bij bent, maar de kans is even groot dat deze relatie sneller dan je toyboy kan zeggen is uitgedoofd. Cougar kuchtte ze, of, ze zei het niet, maar ze dacht het wel, terwijl ze haar mond verborg achter een grote Paisley-shawl. Ik heb een jongere vriend. Vier jaar en vier maanden jonger om precies te zijn. We kennen elkaar van werk. Gek, zei mijn mannelijke collega. En ook weer niet. Qua emotionele ontwikkeling was ik natuurlijk blijven steken rond mijn 23ste. Had te maken met een overmatige toewijding aan werk en te weinig tijd voor prive-leven, volgens mijn collega. Moest ik misschien toch een wat aan gaan doen. En hij vergat voor het gemak dat zijn vrouw ook zeker drie jaar jonger …