ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comzaterdag 6 februari 2010

Inspiratie: Wedlock


De ZoZa's zijn gek op verhalen over over dating drama's en het strikken van eligible bachelors. Wendy Moore schreef een fascinerend boek over het waargebeurde verhaal van de 27-jarige erfgename en Londense IT girl van de 1770's, Mary Eleanor Bowes. Over liefde, gossip, bedrog en poederpruiken.

Mary, beeldschoon, intelligent en vreselijk verwend, is de dochter en enige erfgename van een steenrijke industrieel. Ze groeit op als daddie's princess in het Engeland van Jane Austen. Mary flirt graag en heeft een zwak voor knappe Keltische mannen in uniform. Tegen het advies van haar moeder trouwt ze op haar 18e met de Schotse hunk Earl of Strathmore. Helaas ontpopt de Earl zich na de trouwerij als een alcoholist en onverbeterlijk gokker. Pech voor Mary, want in 18e eeuws Engeland was de positie van de getrouwde vrouw nogal zwak. Met het omschuiven van de trouwring verloor de vrouw de beschikking over haar eigen vermogen aan haar man. Scheiden was not done, dus Mary kon alleen maar hopen op een onverwacht overlijden van haar Earl. Tot haar grote geluk overlijdt de Earl of Strathmore na een aantal jaren ongelukkig huwelijk aan een gevalletje TBC.

Mary is dan 27, weduwe en weer rechthebbende van haar enorme vermogen. Een single girl in Londen besluit ze een jaar lang lol te maken. Haar flirty leventje levert eindeloos voer voor roddels in de Londense society. Mary staat als de Paris Hilton avant la lettre vaak in de roddelbladen, en niet altijd even positief. Maar dan komt uit het niets de charmante Ierse generaal Andrew Robinson Stoney to the resque. Althans, dat lijkt zo. De openingsscene van het boek is de knappe Stoney die in een duel met ene Bate de eer van Mary verdedigt en zwaargewond raakt. Bate zou vuige roddels over Mary hebben verspreid en Stoney, zelfverklaard bewonderaar van Mary kon volgens eigen zeggen niet anders dan zijn leven voor haar eer te geven. Als de naieve en hoog romantische Mary dit hoort komt ze Stoney op zijn sterfbed opzoeken. Stoney vraagt haar nog een gunst te verlenen voor hij overlijdt. Hij wil met zijn grote liefde en idool Mary trouwen. Omdat Stoney niet lang te leven heeft besluit Mary Stoney's laatste wens in te willigen.

Maar, dramatische twist in het plot, een paar uur na de huwelijksvoltrekking knapt Stoney wonderwel op en zit Mary kort gezegd, aan de koop vast. Ze is er ingeluisd. Stoney blijkt een weerzinwekkende man te zijn, die Mary mishandelt en als doel heeft haar fortuin aan onzinnigheden te verkwanselen. Maar Mary is moedig en besluit de strijd met haar man aan te gaan.

Wedlock leest als een goed geschreven aflevering van Gossip Girl gecombineerd met historische trivia en een fascinerende blik in het leven van vrouwen in de 18e eeuw. Een top combinatie miladies.

Wedlock: The True Story of the Disastrous Marriage and Remarkable Divorce of Mary Eleanor Bowes, Countess of Strathmore

Te bestellen via Amazon.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen