ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdinsdag 30 maart 2010

H-Woord

Het H-woord hangt al een paar weken als een donkere wolk boven het hoofd van een bezorgde groep twintigers.
Laat twintigers, die twee jaar geleden single en ambitieus na een laatste zetje van een hijgerige makelaar een huis op de top van de markt hebben gekocht. Een startershuis van krap 70 m2, waarin je net niet kan samenwonen. En dat is jammer. Want het toeval was dat je dezelfde avond na het zetten van de handtekening onder de lening van drie ton op één salaris, onder het oog van een al even hijgerige notaris (“Nee hoor, is niet eng! Huizen stijgen altijd in waarde!”) in Studio 80 had afgesproken. Om te vieren dat je als laatste van je single vriendinnetjes een huis had gekocht. En net op die avond stuiterde je op dat hitje van MGMT in de armen van een al even ambitieuze mannetjestwintiger. Die twee maanden geleden al een huisje van 65 m2 op de Wilhelminastraat had gekocht.

Midden twintig, twee gerenoveerde appartementjes met een greywash eiken vloer en een gezamenlijke schuld van zes ton bij de bank.
Soit, iedere generatie zijn ongemak. Na een jaar daten zou je beide appartementjes aan de volgende suckers verkopen, om samen een wat substantiëler huis te gaan kopen. Een echt huis, waar kon worden samengewoond, getrouwd en een eerste kind kon worden verwekt. Maar nu valt het H-woord, en de bijkomende dreiging dat de prijzen van die overgeprijsde vernieuwbouwappartementjes fors gaan dalen. En je dus alleen kan verkopen met een forse restschuld. Toch maar niet samenwonen, en met angst de ontwikkelingen op de huizenmarkt blijven volgen, allebei in je eigen badkamer, met vierkante wasbakken en antraciet natuurstenen vloer.

Geen wonder dat CDA tegen het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek is, zonder hyptheekrenteaftrek zal de gezinsvorming in de Randstad een stuk langer op zich laten wachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen