Doorgaan naar hoofdcontent

Kamergenoot


Als je geluk hebt werk je op de ZuidAs in een sjiek kantoor. Eentje met veel marmer, dat niet aan “kantoortuinen” doet. Geen ruimtes zonder tussenmuurtjes, waar je met je hele afdeling als een stel Chinese productiemedewerkers bent neergezet. De kantoortuin is uitgevonden door op efficiency en winst beluste CEO´s van grote, strak georganiseerde bedrijven. Geen privacy, geen facebookmarathons, gewoon de hele dag doortikken op je computertje.

De meeste ZuidAs kantoren met idiote uurtarieven en teveel diva's in de maatschap, zijn nog niet gezwicht voor deze platte kantoorindeling. Bah, volks. Draagt niet bij aan de uitstraling van kantoor. Een Chanel koop je toch ook niet in een VD tasje? De weledelgestrenge heren en dames van de ZuidAs zitten graag in een ivoren toren met elan. Op hun eigen kamer.

Jij ook? Gefeliciteerd! Meer mogelijkheid tot buitenschoolse activiteiten in de tijd van de baas.

Maar, als junior wordt je vaak bij een oppas neergezet. Je Kamergenoot. Waar je meer tijd mee doorbrengt dan je geliefde. Binnen no time leidt zij uit de cadans van je toetsenbord af of jij enthousiast een twitter bericht in elkaar ramt, of een memo opboert. Of die stilte nadenken impliceert over de reikwijdte van artikel 6:194 BW, of de online aanschaf van nieuwe UGGs. Strategische plaatsing van je monitor kan je speelkwartier wat oprekken, maar je Kamergenoot kent je vaak beter dan je geliefde.


Mijn Kamergenoot komt straks terug van sabbatical. Ik word een beetje nerveus. Waarom?


In de eerste plaats omdat mijn kamergenoot de Bree van de Kamp van kantoor is. Je voelt dat buitenkant en binnenkant niet zijn gesyncht. Dat er malafide acties en gedachten schuilgaan achter een immer opgewekte lach. Dat er dingen niet worden benoemd of verdraaid. Dat aan poeslieve mails woede-aanvallen zijn voorafgaan. In de doofpot van onze kamer.


Misschien ook omdat ze permanent aan de verbale diarree is en me verplicht deel laat nemen aan haar sociale leven. Door constant met man, makelaar of kapper te bellen.


Of, ik word door haar aanwezigheid met de neus op de feiten gedrukt. Teveel twitter, blog en facebook. Te weinig werk. Het is niet de straf zelf, maar het schuldgevoel dat mijn weerzin voert. Geen gemene oppas, maar een stout kind…

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!