Doorgaan naar hoofdcontent

Rokjesdag


Er was eens een rokje. Turquoise, van Italiaanse makelij. Met een frêle, tweezijdig transparante bovenlaag. Het sloot aan op de heupen, waarna het uitwaaierde tot de knie. Het was niet praktisch, wat op de modemeter een goed teken is. Het waaide op, onderweg naar kantoor op de fiets.

En dan begint een film met een gouden randje. Op de grachten valt alles even stil. Werklui kijken op en stoten elkaar aan. De chemokar wringt zich tussen de Amsterdammertjes. De gemeentelijke reinigingskar stopt met spuiten. Een klein meisje kijkt bewonderend langs mijn blote benen omhoog. Als Bea op haar verjaardag troont het rokje op mijn oma over de grachten.

Rokjesdag viel vroeg dit jaar. Afgelopen vrijdag was het weer zo ver. Althans, in mijn belevenis. Je bent early adapter of je bent het niet. Onder leiding van Sophie Hilbrand & co schoor Nederland en masse le tapis gris van de benen. Op de ZuidAs werd de deuzige zwarte broek verruild voor een frivool rokje.

Volgens de vader van de Rokjesdag, Martin Bril, gaat Rokjesdag meer over de lente dan sex. Rokjesdag is een eensgezinde vrouwelijke viering van de stijgende temperaturen.

Rokjesdag gaat dus wel over sex. Als vrouw ben je van jongs af aan geconditioneerd wat voor effect dat rokje sorteert. De vakkenvuller van de AP weet ineens wél waar de gedroogde gemalen Shiro-Miso korrels staan. Met blote werkweigering kom je op zo'n dag weg. Je voelt je vrouwelijk, heet dat dan.

Het turqoise rokje maakte afgelopen vrijdag haar rentree. Helaas. De kalende oude man op de gang had zijn kookpunt blijkbaar nog niet bereikt. Ik moest overwerken. Alleen. Het was best koud op de fiets naar huis om twee uur ’s nachts.

Ik heb definitief te vroeg gepiekt dit jaar.


Rokjesdag, ergens in april geloof ik dus.

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!