Doorgaan naar hoofdcontent

Schoen genoeg?


In de pauze loop ik naar buiten om voor Dicky’s een broodje pastrami en versgeperste jus te nuttigen. Halverwege mijn broodje word ik opgeschrikt door trommels, knaloranje vestjes en gebulder uit een megafoon. Verstoord kijken wat pakken op van hun FD en salade nicoise. Een stoet van schoonmakers, 80% allochtoon op de anders zo witte Zuidas, scanderen originele leuzen.

Ze zijn boos en dat is te zien. De schoonmakers staken nu al dagen en zetten zich in voor een hoger loon en betere arbeidsomstandigheden. Een schoonmaker verdient namelijk erg weinig is op de youtubefilmpjes van de FNV te zien. Dus zetten ze zich massaal, collectief en enigszins communistisch in voor een hoger loon. En waar anders, dan op de Zuidas waar er veel te veel verdiend wordt.

Toch vinden ook op de Zuidas misstanden plaats die niet door de FNV beugel kunnen. Massa ontslagen zijn ons niet vreemd, bevroren salarissen en afgeknibbelde arbeidsvoorwaarden. Toch zullen we de Zuidaspakken niet zo snel de barricade op zien klimmen. Geen saamhorigheid, geen trommels en geen ratelaars. Hoogstens een klaagzang onder genot van een witte wijn en een borrelhap. Waarom eigenlijk?

Vinden wij het zo maar prima dat ons loon bevroren wordt? Vinden wij niet dat wij recht hebben op behoud van onze arbeidsvoorwaarden of onze baan?
Waarom geen sit in op Zuidas? Waarom geen leuzen als: “Wij gaan niet bij de pakken neer zitten!” , “Veertiende maand houdt ons staand!” of “Geen bemoeienis van het ministerie, wij willen terug in onze 7 serie!”
Waarom staken de papierschuivers op de Zuidas eigenlijk nooit?

Als de schoonmakers staken zien we dat na 1 dag al terug in het kantoor- en straatbeeld. Stinkende stations en rommelige straten. Als de strategy consultants of corporate accounts besluiten hun werk neer te leggen. Wat dan? Wat gebeurt er dan?
Dan... niks.
Juist.

Misschien is dat wel de reden waarom we niks van ons laten horen. De schoonmaker weet dat hij te weinig verdiend en laat dit de wereld horen. Durven wij dat ook? Of blijft het bij een ingezonden brief in het interne communicatieblaadje?

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!