Doorgaan naar hoofdcontent

What would Audrey do? Focus on one thing.


Afgelopen weekend liep ik de Urban Outfitters binnen. Een heerlijke winkel waar onbruikbare kitsch naast designerwear en multimedia wordt verkocht. Alles tegen een zacht prijsje. Een H&M voor de early adapters, een Zara met een rauw randje. Naast de plastic cupcakes lag “What would Audrey do -timeless lessons for living with grace and style” in het schap.
La Hepburn is het toonbeeld van stijl en decorum. Altijd chanel cool. Die zie je niet met een ladder in haar panty en peuter op de arm conference callen in de Albert Heijn. Waarom niet? Audrey focust altijd op een ding, zo vertelde de achterflap me.


Dat bleef even hangen.

Vrouwen doen graag veel dingen tegelijk. Zo ook de ZoZa’s. Zeg nou zelf, wat geeft meer genoegen dan de bank aandoen op weg naar huis, waar je tijdens de lunch de verbouwing doorspreekt met de aannemer? Op de terugweg wip je nog even langs de stomerij, terwijl je inbelt in een conference call waarbij jij slechts ter onderbouwing van de rekening dient. Vink, vink, vink! Geen billable moment verspeeld, je halve to do list afgewerkt.

Multitasken. Kwaliteit of neurose? Met volle mond en achtergrondruis de plank misslaan tijdens een conference call? Niet sjiek volgens Audrey. Die ging er prat op altijd professioneel, charmant en 100% gefocust te zijn in haar werk.

Hoe doe je dat anno 2010? Moet je niet meerdere lijntjes openhouden bij trading en dating? Een potentiële vriend up front en twee scharrels op de back burner. Teveel focus op een plaat, smoort een liefde in de kiem.

Veel dingen naast elkaar doen is alleen niet hetzelfde als veel dingen tegelijkertijd doen. Batch en block. Batchen is meerdere dingen van het zelfde na elkaar doen (blog bijvoorbeeld op gezette tijden :) en werk in de overige uren op de dag). Block wil zeggen dat je daar een bepaalde tijd voor reserveert. Planning is everything. Deel je dag in en stay focused.

Terwijl het 10.38 is en ik weer een deadline heb gemist vraag ik mij af of Audrey ooit een deal heeft gedraaid naast de verbouwing van haar tweekamerappartement, of een blog heeft bijgehouden naast een full time baan. Dat klinkt niet zo feminine 50’s. Maar goed, een carrière kreeg je in die tijd ook niet cadeau.

“Focus on one thing, and live a remarkable life.”

Good luck girrrrrls.

xoxo

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!