Doorgaan naar hoofdcontent

Zuidasfenomenen - De Offsite

Ik had vorige week een offsite.
Teambuilding, Outing of Offsite. Er worden verschillende manieren en termen verzonnen om je collega’s beter te leren kennen. Waar de offsite voor de één een sessie op de hei inhoudt, is dit voor een ander een weekendje Rio de Janeiro Die weekenden Rio zijn voor slechts een select few weggelegd. Jij en je collega’s zitten bomen te knuffelen, boerengolf te spelen of bij slecht weer te disco bingo-en. Alles is geoorloofd voor een dagje lekker weg van kantoor. Als het even meezit blijft het bij een spelletje, een etentje en een paar drankjes.

Maar niet mijn offsite.
Mijn offsite bestond uit het vangen van schapen en een serieus deel. Het serieuze gedeelte was een echte psychotherapeut/lifecoach, die ons vragen stelde als ‘Als je nu een miljoen zou winnen, wat zou je dan doen?’ en ‘Wat is de reden dat jij iedere dag op je werk verschijnt?’ En dat allemaal in een ‘open’ omgeving.

In mijn hoofd speelde zich een film af. Een enorm feest voor al mijn vrienden en daarna zou ik een meisjesweeshuis opzetten in India a la Oprah. Vanuit mijn ashram zou ik verschillende projecten sponsoren en zo de wereld verbeteren.
Of misschien toch voor mezelf beginnen? Met dat miljoen een atelier kopen in de Jordaan en hippe kunst verkopen.

Maar mijn manager kijkt toe, dus zeg ik braaf dat ik een nieuw huis zou kopen. Uiteraard blijf ik wel het werk doen wat ik doe, omdat ik mij toch echt niets leukers kan voorstellen. Ik kijk om mij heen en zie dat ik niet de enige leugenaar ben. Los van de afdelingsgek (‘Ik zou vandaag nog met mijn werk stoppen om naar Bali te vertrekken en daar een biologische theeplantage beginnen’) geeft iedereen een sociaal wenselijk antwoord.

Van deze sessie weer terug naar het vangen van schapen om zo je collega’s beter te vertrouwen. Staand in de modder met een schaap in mijn armen vraag ik mij af of een miljoen euro genoeg zou zijn voor een schapenfarm in Australië

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire berichten van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

Downdaten

,,Misschien tot de volgende keer”, zei zijn tante. En ze trok haar wiebelende schouders op tot aan haar oorlel. Alsof ze wilde zeggen: we weten ab-so-luut niet waar het heen gaat tussen jou en hem. Je aanwezigheid op het volgende familiediner is als een potje Russian Roulette. Het zou kunnen dat je er weer bij bent, maar de kans is even groot dat deze relatie sneller dan je toyboy kan zeggen is uitgedoofd. Cougar kuchtte ze, of, ze zei het niet, maar ze dacht het wel, terwijl ze haar mond verborg achter een grote Paisley-shawl. Ik heb een jongere vriend. Vier jaar en vier maanden jonger om precies te zijn. We kennen elkaar van werk. Gek, zei mijn mannelijke collega. En ook weer niet. Qua emotionele ontwikkeling was ik natuurlijk blijven steken rond mijn 23ste. Had te maken met een overmatige toewijding aan werk en te weinig tijd voor prive-leven, volgens mijn collega. Moest ik misschien toch een wat aan gaan doen. En hij vergat voor het gemak dat zijn vrouw ook zeker drie jaar jonger …