Doorgaan naar hoofdcontent

Belastingaangifte

Paasweekend. Je gaat naar huis met lief, chocolade-eieren en de Grote Blauwe Enveloppe. Maandenlang zorgvuldig geconserveerd.

Tweede Paasdag, ergens op een achternamiddag. Met je lief heb je verplicht de chocolade-eieren verbrand; je oudtante Gerda maakt het omgekeerde ei grapje. Voor de derde keer op rij. Er is geen ontkomen meer aan. Grote Blauwe Enveloppe. Moet. Open.

Liever kruip je nog een keer op je lief of leg je een ganzebordje met Gerda, dan je te verdiepen in de mazen van het fiscale net.

Daarom ben je vandaag zes dagen over tijd.

Dat blauwe perkament staart je aan met intimiderend burger servicenummer en streepjescode. Onvoorziene fiscale afgrond lonkt. In gedachten dalen mannen in zwarte kogelvrije FIOD vesten uit helikopters af om jouw MacBook in beslag te nemen. En je antieke postzegelverzameling “Bosch en Kruid”.

De toelichting overtreft je scriptie drie keer in saaiheid en omvang. En dan nog weet je als discalcule digibeet nooit zeker of je enge woorden als drempelinkomen, persoonsgebonden aftrek en verrekenbare verliezen een beetje ok hebt ingeschat.

Je voorziet een mer a boire van ongeïdentificeerde-bonnetjes-en-mogelijke aftrekposten-in-oude-schoenendoos. Het komt waarschijnlijk neer op een kleine copy paste van je jaaropgaaf, als je nog geen huis hebt gekocht.

Hier komen de tips en tricks voor het snel en pijnloos afronden van je fiscale vrijbrief:

1. Schakel je secretaresse in waar mogelijk;

2. Vraag uitstel. Krijg je altijd, zo gepiept.

3. Doe je belastingaangifte online.

4. Stuur HR NU een reminder voor een kopie van je jaaropgaaf. Copy Paste.

5. Arbeidskorting? Iedereen die inkomen uit werk of woning ontvangt heeft in beginsel recht op arbeidskorting. Het aangifteprogramma rekent je arbeidskorting automatisch uit.

6. Eigen Woning? Gebruik OZB beschikking die je van de gemeente in januari hebt gekregen voor de juiste WOZ waarde (de WOZ waarde met peildatum 1-1-2008).

7. Eigen Woning? VVE, Nuon, Gemeentelijke belastingen en UPC zijn niet aftrekbaar. Leuk geprobeerd.

8. Eigen Woning? Als jouw pareltje meer dan de ½ uitmaakt van een Rijksmonument, kan je kosten voor verbouwing/herstel onder bepaalde voorwaarden aftrekken.

9. Zorgkosten? Laat maar zitten, tenzij je je been hebt laten spalken op de piste. Kan vanaf dit jaar onder beperkte voorwaarden en alleen als die kosten uitstijgen boven je drempelinkomen. Ontvang je bruto zeg een half tonnetje, dan ligt die drempel op zo´n EUR 3550.

10. Belastingdienst checkt per jaar slechts 1 vraag (extra zorgvuldig). Dit jaar de aftrekpost “uitgaven voor levensonderhoud van kinderen onder de 30 jaar.” We hopen voor je dat dat nog niet aan de orde is.

11. Download fiscale jaaroverzichten van de bank online (ABN-internetbankieren) voor opgave vermogen in box 3 (spaartegoed en schulden).

12. IBG schuld is niet aftrekbaar. Leuk geprobeerd 2. Kosten voor je nieuwe Mac Book wel (studiekosten - mits boven de EUR 500).

Box, 1,2 ,3 tik m aan. Zo gedaan. Kijk hier voor meer tips

Reacties

Anoniem zei…
Juridisch medewerker zoekt een baan als paralegal in de advocatuur, rechtsgebieden; personen- en familierecht, Ondernemingsrecht, Burgerlijk Procesrecht Strafrecht en Cassatiezaken.
Thans werkzaam als juridisch medewerker bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Desgewenst kan ik mijn curriculum vitae e-mailen.

Vriendelijke groet,

MR Akbar (Ray)
E-mail: mr.ray@live.nl
06-50275335

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!