ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 7 april 2010

Belastingaangifte

Paasweekend. Je gaat naar huis met lief, chocolade-eieren en de Grote Blauwe Enveloppe. Maandenlang zorgvuldig geconserveerd.

Tweede Paasdag, ergens op een achternamiddag. Met je lief heb je verplicht de chocolade-eieren verbrand; je oudtante Gerda maakt het omgekeerde ei grapje. Voor de derde keer op rij. Er is geen ontkomen meer aan. Grote Blauwe Enveloppe. Moet. Open.

Liever kruip je nog een keer op je lief of leg je een ganzebordje met Gerda, dan je te verdiepen in de mazen van het fiscale net.

Daarom ben je vandaag zes dagen over tijd.

Dat blauwe perkament staart je aan met intimiderend burger servicenummer en streepjescode. Onvoorziene fiscale afgrond lonkt. In gedachten dalen mannen in zwarte kogelvrije FIOD vesten uit helikopters af om jouw MacBook in beslag te nemen. En je antieke postzegelverzameling “Bosch en Kruid”.

De toelichting overtreft je scriptie drie keer in saaiheid en omvang. En dan nog weet je als discalcule digibeet nooit zeker of je enge woorden als drempelinkomen, persoonsgebonden aftrek en verrekenbare verliezen een beetje ok hebt ingeschat.

Je voorziet een mer a boire van ongeïdentificeerde-bonnetjes-en-mogelijke aftrekposten-in-oude-schoenendoos. Het komt waarschijnlijk neer op een kleine copy paste van je jaaropgaaf, als je nog geen huis hebt gekocht.

Hier komen de tips en tricks voor het snel en pijnloos afronden van je fiscale vrijbrief:

1. Schakel je secretaresse in waar mogelijk;

2. Vraag uitstel. Krijg je altijd, zo gepiept.

3. Doe je belastingaangifte online.

4. Stuur HR NU een reminder voor een kopie van je jaaropgaaf. Copy Paste.

5. Arbeidskorting? Iedereen die inkomen uit werk of woning ontvangt heeft in beginsel recht op arbeidskorting. Het aangifteprogramma rekent je arbeidskorting automatisch uit.

6. Eigen Woning? Gebruik OZB beschikking die je van de gemeente in januari hebt gekregen voor de juiste WOZ waarde (de WOZ waarde met peildatum 1-1-2008).

7. Eigen Woning? VVE, Nuon, Gemeentelijke belastingen en UPC zijn niet aftrekbaar. Leuk geprobeerd.

8. Eigen Woning? Als jouw pareltje meer dan de ½ uitmaakt van een Rijksmonument, kan je kosten voor verbouwing/herstel onder bepaalde voorwaarden aftrekken.

9. Zorgkosten? Laat maar zitten, tenzij je je been hebt laten spalken op de piste. Kan vanaf dit jaar onder beperkte voorwaarden en alleen als die kosten uitstijgen boven je drempelinkomen. Ontvang je bruto zeg een half tonnetje, dan ligt die drempel op zo´n EUR 3550.

10. Belastingdienst checkt per jaar slechts 1 vraag (extra zorgvuldig). Dit jaar de aftrekpost “uitgaven voor levensonderhoud van kinderen onder de 30 jaar.” We hopen voor je dat dat nog niet aan de orde is.

11. Download fiscale jaaroverzichten van de bank online (ABN-internetbankieren) voor opgave vermogen in box 3 (spaartegoed en schulden).

12. IBG schuld is niet aftrekbaar. Leuk geprobeerd 2. Kosten voor je nieuwe Mac Book wel (studiekosten - mits boven de EUR 500).

Box, 1,2 ,3 tik m aan. Zo gedaan. Kijk hier voor meer tips

1 opmerking:

Anoniem zei

Juridisch medewerker zoekt een baan als paralegal in de advocatuur, rechtsgebieden; personen- en familierecht, Ondernemingsrecht, Burgerlijk Procesrecht Strafrecht en Cassatiezaken.
Thans werkzaam als juridisch medewerker bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Desgewenst kan ik mijn curriculum vitae e-mailen.

Vriendelijke groet,

MR Akbar (Ray)
E-mail: mr.ray@live.nl
06-50275335

Een reactie plaatsen