ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 2 juni 2010

De Jurisprudentielunch

Advocaten worden betaald per uur. ZuidAs advocaten moeten gemiddeld zo’n zes uur van hun dag kunnen verantwoorden. Dat zorgt voor vreemde deformaties in de persoonlijkheidsstructuur. Tik Tak Tik Tak Tik Tak, wat kom je doen? Alleen drie jarige peuters en topsporters zijn net zo geobsedeerd door de klok.

De advocaat ziet de gemiddeld twee uur non billable als een beetje Me-time op de drukke werkdag. Die wordt bij voorkeur besteed aan koffie en panty’s shoppen op het Strawinskyplein. De advocaat wordt erg zuur als een deel van zijn Me-time moet worden geofferd aan niet zelf gekozen activiteiten. Loop je langs voor een kletspraatje, dan begint de azijnpisser al snel op zijn horloge te kijken met een blik die schreeuwt: je eet mijn tijd op.

De Jurisprudentielunch is daarom een eigenaardig fenomeen. De jurisprudentielunch is een niet declarabele activiteit. In 99,99% van de gevallen niet zelf gekozen. Voor de niet ingewijden: de jurisprudentielunch is een beukend saaie interne bespreking waarin een advocaat de rest bijpraat over de laatste wereldschokkende berichtgeving uit de JOR, JAR of een andere jeukerig jurisprudentietijdschrift. Zonder plaatjes. Niet academisch verantwoord.

Je zou denken dat de goegemeente de kroketten in rap tempo naar binnen schuift. Klaar om naar buiten te rennen, het Strawisnkyplein op. Maar nee, er is iets heel eigenaardigs aan de hand. Plotsklaps lijkt de advocaat te zijn vergeten dat er een uurtje unwinden van zijn dag af wordt afgesnoept. Hij weet het beter! En dat gaat hij de rest nu vertellen. Met verve demonstreert hij hoe hij zich de hele zondag heeft afgetrokken op de JOR. Liefst voor zijn beurt. De spreker is na alinea 1 de rode draad kwijt. Als kleuters op de speelplaats buitelen de advocaten over elkaar heen om het hoogste woord te voeren.

Hoogtepunt is dan het zakenrondje, ofwel het kringgesprek. De advocaten wippen op het puntje van hun stoel om hun wilde juridische avonturen van afgelopen week uit de doeken te doen. Ze praten ook hier weer voor hun beurt, naarstig op zoek naar een extra minuutje aandacht. Dit is hun moment om te shinen. Negen van de tien moeten worden afgekapt door de groepsleider als ze de beurt hebben.De beste me time is toch een beetje aandacht.

Ik zie mijn cappuccino verdampen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen